UBL Ketentest

Onderzoek

Presentaties Seminar Robotic accounting 17-4-2019 beschikbaar

Plaatsingsdatum 18-04-2019
Berichtdatum 18 april 2019

Op woensdag 17 april 2019 heeft voor de derde maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met presentaties over Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Gids boekhoudsoftware 2019, RGS Ready, No hands accounting, Robotic Revenue Validation, Toekomst accountancybranche en out-of-the-box denken, Complete gids elektronisch factureren met standaards als UBL en PEPPOL. Met tot slot Elektronisch factureren LIVE getoond. 

Robotic accounting

De volgende informatie en/of presentaties is beschikbaar: 

 • Toelichting Gids boekhoudsoftware 2019 (die eveneens verschenen is op 17 april 2019).
  Met ook inzicht in actuele ontwikkelingen en innovaties die door softwareleveranciers al dan niet omarmd worden. Specifiek wordt ingegaan op het gebruik van het Referentie grootboekschema (RGS) en de kenmerken die benodigd zijn binnen standaard boekhoudsoftware om "RGS Ready" te zijn. Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
  Opvragen presentatie (PDF)...

  Meer informatie en opvragen Gids boekhoudsoftware... (actuele versie)
    
 • No hands accounting
  "No hands accounting Lab" is de werktitel van een project dat softwareleverancier Exact uitvoert met een groep gedreven accountants- en administratiekantoren. De doelstelling is bestaande No hands accounting ( Robotic accounting) zo optimaal mogelijk en real-time in te zetten binnen de dagelijkse boekhoudprocessen en waar nodig te verbeteren. 5 uur tijdsbesparing per medewerker per maand wordt realiteit door o.a. bulkverwerking van automatisch boeken, automatische import van bankafschriften en realtime afletteren. Een van de deelnemers is accountantskantoor Omnyacc met meerdere vestigingen in met name Noord-Holland. Binnen Omnyacc is ”No hands accounting” al voor een belangrijk deel werkelijkheid in de praktijk. Marichelle Gietema MSc, data scientist bij Exact, gaf een kijkje in de keuken wat betreft behaalde resultaten bij Omnyacc. Marichelle heeft daarvoor data-analyse ingezet om de behaalde resultaten te meten. 
  Opvragen presentatie (PDF)...
     
 • Robotic Revenue Validation
  Vooruitstrevende techbedrijven moeten bewijzen dat hun digitaal gegenereerde omzet 100% accuraat en compleet is. Peter Engel MSc RA, Actuals.io, werkt met een ‘Independent Revenue Validation-platform’ om realtime te meten of bijvoorbeeld alle transacties als opbrengsten worden geregistreerd. Met onder de motorkap 24/7 'robo'-auditors die zelfstandig loggen als een transactie (verkoop, abonnement, order, o.i.d.) heeft plaatsgevonden. Oftewel Insure for assurance: continue, geautomatiseerde omzetrondrekening in de praktijk bij onder meer: Takeaway.com, MultiTankcard en ParkMobile. Peter deelde zijn Robotic ervaring en visie met de aanwezigen.
  Opvragen presentatie (PDF)...
     
 • PSD2
  Inmiddels heeft de Eerste Kamer (2-12-2018) het wetsvoorstel goedgekeurd om de Europese Richtlijn betaaldiensten (PSD2) in Nederland in te voeren. De belangrijkste vernieuwing van PSD2 is dat zij, mits de rekeninghouder daarmee instemt, banken verplicht om toegang tot de betaalrekening te geven, aan nieuwe typen betaalinitiatie- en informatiedienstverleners. Via 'Third Party Providers’ (TPP’s) krijgt de rekeninghouder real-time (7x24) informatie van zijn betaaltransacties vanaf één of meer bankrekeningen. Daarnaast wordt het mogelijk om betalingen te initiëren via de TPP. Dit deel van PSD2 wordt ‘Access to Account’ (XS2A) genoemd. Emile Kouwenhoven MSc, Knab, ging met name in op de diensten van Knab. Drs. Hessel Kuik CMA, Bizcuit, vulde Emile aan vanuit zijn rol als (aankomend) TPP en robotic accounting expert. 
  Opvragen presentatie (PDF)...

  Later werd vanuit de zaal als aandachtspunt genoemd dat de rekeninghouder iedere 90 dagen moet instemmen om informatie uit te wisselen via een TTP. De workflow om dit laatste goed te regelen zal impact hebben op administratiesystemen en wordt gezien als een verantwoordelijkheid van betreffende ondernemers en niet van de accountant. De verwachting is dat administratiesystemen (met name boekhoudsystemen) dit zullen ondersteunen. Wel een belangrijk punt om komende periode te volgen hoe dit opgelost gaat worden. ZIe ook het thema PSD2.
     
 • Toekomst accountancybranche en out-of-the-box denken
  Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216, gaf zijn beeld over de toekomst van de accountancybranche. Wat zijn de ontwikkelingen, die hij ziet vanuit andere branches en landen, die onze dienstverlening kunnen gaan beïnvloeden? Heeft robotic of no-hands accounting nog wel een rendabele toekomst als specifieke dienst in de accountancy of moeten we meer investeren in tools voor smart periodieke (integrated) reporting i.c.m. externe bronnen. Waarom bundelen we niet onze krachten en creëren we een 'trusted' innovatief accountancy platform in Nederland om het MKB beter te bedienen met een gestandaardiseerd ecosysteem, zoals Alibaba of Amazon voor de retail ook een platform is? Durf out-of-the-box te denken en stop eindelijk om achter de hypes van de leveranciers aan te lopen. 
  Opvragen presentatie (PDF)...
     
 • Elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking
  Inleiding eFactureren en toelichting op de nieuwste versie van de "Complete gids elektronisch factureren". Met inzicht in standaards als UBL en PEPPOL. Betrokken organisaties en specifieke dienstverleners op het gebied van elekronisch factureren. Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
  Opvragen presentatie (PDF)...

  Meer informatie en opvragen De complete gids Elektronisch factureren... (actuele versie)

  Elektronisch factureren op basis van UBL: LIVE
  Hoe werkt elektronisch factureren in de praktijk? Tijdens deze sessie is door meerdere partijen LIVE gedemonstreerd hoe elektronisch factureren nu echt werkt, zowel qua verzenden als ontvangen en verwerken van elektronische facturen in de boekhoudhouding. Getoond werd ook op welke wijze inkomende facturen gecontroleerd worden, voordat deze op basis van robotic accounting, automatisch afgehandeld worden in de boekhouding. Met zowel UBL, E-mail en PEPPOL.

  Getoond door:
  - Exact, Minox en Blue10;
  - MUIS, Yuki, Dizzydata en Visma;
  - Wolters Kluwer / Twinfield en eVerbinding.
   
Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren, Blockchain, RGS (ReferentieGrootboekSchema), UBL en Peppol, Branche > Accountantskantoren, Robotic (accounting) en AI, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Financials, Soort > Boekhoudsoftware, ICT Innovatie
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED