Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik ICT Accountancy seminar software voor de adviespraktijk 15-5-2019

Plaatsingsdatum 16-05-2019
Berichtdatum 16 mei 2019

Op woensdag 15 mei 2019 vond het eerste "ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk" plaats te Hoevelaken. Tijdens dit seminar werd veel aandacht besteed aan praktijkervaring met software binnen de accountancy adviespraktijk. En ook enkele gerelateerde onderwerpen passeerden de revue.

Onderstaand zijn de presentaties van sprekers beschikbaar in PDF-formaat.

 • Accountech en in de invloed op de adviesfunctie
  Met de voortgaande digitalisering van de werkzaamheden rondom de administratie, het samenstellen en het doen van aangiften is de accountant werkzaam in de MKB-praktijk wel bekend. Als het gaat om de impact van digitalisering op de adviespraktijk geldt dat hier veel minde bekendheid mee is en vaak is er ook sprake van de nodige scepsis.

  In zijn presentatie is Jan Wietsma specifiek ingaan op de digitale ontwikkelingen die de adviespraktijk raken. Jan Wietsma is voorzitter van de Accounttech groep van de NBA en is daarnaast mede-eigenaar van MKB-kredietcoach een organisatie die accountantskantoren ondersteunt bij de verdere uitbouw van de adviesfunctie.
  Opvragen presentatie (PDF).
    
 • IT is niet langer een staf afdeling: IT consultants in de administratieve praktijk
  RS Finance is een administratieve dienstverlener met als onderscheidend kenmerk een sterke focus op maandcijfers. Dit wordt ondersteund door een sterke IT-discipline en continue innovatie in haar dienstverlening. RS Finance is in 2013 begonnen en heeft inmiddels een steengoed team van zo’n 60 medewerkers. Naast specialisten op het gebied van boekhouden, salaris, HR en fiscaliteit richt de dienstverlening zich voor een belangrijk deel op procesoptimalisatie bij klanten. Dit laatste is bijvoorbeeld het verwijderen van papier en digitaliseren. En een adviesfunctie, gerelateerd aan de doelstelling per klant, zoveel mogelijk periodiek. Door het inzetten van een eigen ‘data warehouse’ monden analyses uit in klantgerichte adviezen.
     
  RS Finance heeft IT consultants in dienst die constant nieuwe software testen op zaken als toepasbaarheid en koppelen met verschillende online toepassingen. Arjan Schipperus, Ceo en oprichter van RS Finance deelde zijn ervaring en het belang van IT, mede in relatie tot klantadviezen.
  Opvragen presentatie (PDF).
    
 • Datascience als advies drager: voorbeelden uit de praktijk
  Crowe Foederer is een full-service accountantskantoor met diensten in de Audit, MKB en Adviespraktijk
  Crowe Foederer maakt nu ruim 2 jaar gebruik van datascience in haar diensten op bovengenoemde terreinen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Future Data Suite, producent van het platform en de oplossingen. Gerrit Veltkamp heeft als Business development manager inzage gegeven in de systematiek en werkwijze van het FDS platform. Met 2 concrete voorbeelden uit de HR- en MKB-praktijk is verteld hoe datascience binnen Crowe Foederer tot aanvullende adviesdienstverlening heeft geleid en wat dit betekent voor het kantoor en haar klanten.
  Opvragen presentatie (PDF)
     
 • Iedere cliënt is anders
  Antoinette Dijkhuizen is eigenaar van Advies- en accountantskantoor 4you en in enkele jaren uitgegroeid tot een kantoor met 15 medewerkers. Niet voor niets maakt ‘advies’ deel uit van de kantoornaam. Alleen standaard diensten met standaard software gelooft Antoinette niet in. Iedere cliënt is anders en verdient advies op maat, vaak afhankelijk van de branche waarin een cliënt werkzaam is met elk hun eigen specifieke kenmerken en aandachtspunten. Branchekennis is volgens Antoinette dan ook evident voor een accountantskantoor. Zo zal bij een transportonderneming de aandacht uitgaan naar de bezettingsgraad van een charter en bij een groothandel en productiebedrijf speelt JIT een belangrijke rol. Zomaar twee van de vele kenmerken die een rol kunnen spelen bij advies. Kennis van deze zaken is dan van groot belang en ook de mogelijkheden die (branche)software kan bieden. Verschillende adviezen vereisen ook verschillende softwaretoepassingen.

  Antoinette werkt hierbij zoveel mogelijk in de cloud en maakt optimaal gebruik van API-koppelingen en schuwt het niet om van meerdere softwaretoepassingen gebruik te maken als het gaat om advies. Antoinette nam de deelnemers mee in haar adviesrol voor cliënten met haar ambitie, visie en gekozen oplossingen.
  Opvragen presentatie (PDF).
     
 • Het verdienmodel bepaalt de winst
  Marcel Spoelstra, eigenaar van SAS Spoelstra Accountancy Services en schrijver van 2 boeken over innovatieve toepassingen binnen de accountancy, legt uit dat innovatie zorgt voor groei maar dat een bijpassend verdienmodel de winst bepaalt. Dat betekent niet alleen focus op digitalisering, maar ook aandacht voor marketing en verkoop activiteiten en uitbreiding van adviesdiensten. Hij bewijst dat door een juiste strategie met een mix van efficiency en prijsbeleid een groei van 20% mogelijk is. Software zorgt daarbij als groei accelerator. Spoelstra heeft veel inspiratie opgedaan in Australië, een land dat vooroploopt als het gaat om innovatie in de accountancy. Mede hierdoor won hij de Nationale Accountancy Award. Marcel deelde zijn visie en ervaring met de deelnemers.
  Opvragen presentatie (PDF).
     
 • RGS in de kantoorpraktijk en de efficiency die dat oplevert
  RGS staat voor Referentie GrootboekSchema en is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Twan de Louw van het gelijknamige accountantskantoor 'De Louw Accountants' maakt in de praktijk al een paar jaar gebruik van RGS. Zowel binnen de administratiestraat als voor rapportages wordt RGS door De Louw Accountants ingezet. Twan deelde zijn RGS ervaring met de deelnemers. 
  Opvragen presentatie (PDF).

  TIP:
  Gratis rapport "RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven"
  Om duidelijkheid te verschaffen over de rol van het ReferentieGrootboekSchema, de status van het ReferentieGrootboekSchema, de relatie met SBR en aandachtspunten heeft Onderzoeksbureau GBNED een uitgebreid rapport/document samengesteld.
  Gratis opvragen RGS rapport...
       
 • Our mobile office
  Entrpnr is een dienstverlener die naast de noodzakelijke finance ondersteuning ook diensten levert aan ondernemers op het gebied van marketing, legal en services. Steven Lagerwij, directeur Entrpnr, nam de aanwezigen mee in onder meer de ‘our Mobilie Office’ mogelijkheid voor ondernemers, waarbij de boekhoudhouding op dagbasis is verwerkt. Ook kwam het gebruik van ‘webmeeting software’ aan bod waarmee de ondernemer en financieel adviseur on-line met elkaar in contact staan.
  Opvragen presentatie (PDF).
       
 • Capita selecta
  Tot slot kwamen twee gerelateerde onderwerpen aan de orde, te weten:

  RGS Ready
  Meer informatie...

  API's
  Opvragen presentatie (PDF).

Ter plaatse kon kennis gemaakt worden met de volgende (software)leveranciers:

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, RGS (ReferentieGrootboekSchema)
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning en de invloed van AI.
Meer informatie.

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

E-factureren, scan herken van boekingsdocumenten en AI: terugblik seminar 27-3-2024 [02-04-2024]

Gids Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten [26-03-2024]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie 2024 [10-02-2024]

Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage [01-02-2024]

Rapport: Practice management software voor de accountancy [26-01-2024]


Onerzoeksbureau GBNED