Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Wachten op goede gegevensuitwisseling vanuit de Belastingdienst: doet uw boekhoudpakket dat ook

Plaatsingsdatum 22-05-2019
Berichtdatum 22 mei 2019

Blogserie: doet uw boekhoudpakket dat ook, door Gerard Bottemanne, onderzoeksbureau GBNED.

Wanneer gaat de Belastingdienst gegevens beschikbaar stellen aan ondernemers via hun boekhoudpakketten

Afgelopen maand (april 2019) heb ik weer te maken gehad met een jaarlijks terugkerend noodzakelijk ritueel dat maar mijn idee sterk voor verbetering vatbaar is. En dan heb ik het over de Aangifte Inkomstenbelasting over 2018 met Winst uit onderneming. 

Dit jaarlijkse aangiftecircus begint met een mailtje medio februari dat er een bericht klaar staat in de brichtenbox op Mijn.overheid.nl.  Na ingelogd te zijn (via mijn DigiD) op Mijn.overheid.nl ontvang ik dan een “voorlopige aanslag 2019 Inkomstenbelasting” die ik vervolgens in PDF-formaat download op mijn eigen computer. Eigenlijk handelingen die ik, tegen beter weten in, voor niets uitvoer. Want prompt uiterlijk 2 dagen later ontvang ik dezelfde voorlopige aanslag over 2019 per post, dus op papier.

De voorlopige aangifte betaal ik, gezien de hoogte van het te betalen bedrag, in 11 gelijke termijnen verdeeld over het jaar 2019, via een automatische incasso. Dat laatste doe ik al bijna 20 jaar, zolang ik zelfstandig ondernemer ben voor de Belastingdienst. En ook voor 2019 moet ik alweer het per post ontvangen machtigingsformulier voor de automatische incasso ondertekenen en aan de Belastingdienst versturen per post. Wat een geluk voor mij dat PostNL die oranje dingen nog niet heeft weggehaald bij ons in de wijk.

De blauwe enveloppe op de bus doen

Ik vraag me oprecht af:

  1. Waarom de Belastingdienst anno 2019 zelf nog op papier communiceert, terwijl zij belastingplichtigen verplicht digitaal te communiceren;
     
  2. Waarom ik al bijna 20 jaar een machtiging op papier moet invullen. Volgens mij is er ook zoiets als een machtiging digitaal verstrekken (zeker in het huidige SEPA-tijdperk) of ten minste een doorlopende machtiging (die desgewenst ingetrokken kan worden).

Wat heeft dit alles met een boekhoudpakket te maken zult u zich mogelijk afvragen. Daar kom ik nu op.

Wat ik graag zou zien is dat om te beginnen de voorlopige Aangifte Inkomstenbelasting via mijn boekhoudpakket eenvoudig gewijzigd kan worden, zonder papierwinkel. Met één druk op de knop vanuit mijn boekhoudpakket als mijn winst uit onderneming in de loop van het jaar significant blijkt te verschillen van hetgeen waarop de voorlopige aangifte is gebaseerd.

Eigenlijk wil ik op het dashboard van mijn boekhoudpakket altijd inzicht hebben in de stand van belastingen, zoals BTW en Inkomstenbelasting, in elk geval op basis van winst uit onderneming.

De machtiging voor automatische incasso wil ik ook vanuit mijn boekhoudpakket met één druk op de knop kunnen initiëren. Zonder papieren rompslomp daar omheen.

Voor ondernemers die werken met een administratie- of belastingadvieskantoor kan nog sprake zijn van fiscale aangiftesoftware die gebruikt wordt door betreffend kantoor, met name voor de IB- en VPB-aangifte. Prima als die software als schakel fungeert, zolang op het dashboard van mijn boekhoudpakket bovenstaande inzicht maar geboden wordt en het aanmaken en wijzigen van een voorlopige aangifte inkomstenbelasting vanuit mijn boekhoudpakket geïnitieerd kan worden. Dat alles uiteraard zonder dat een intermediair of ik zelf gegevens handmatig nogmaals moet invoeren. Met het huidige tijdperk van api’s moet dit toch goed te regelen zijn door de Belastingdienst en betrokken softwareleveranciers.

Toch weer even terug naar het jaarlijkse aangiftecircus.

Voor het aangiftejaar 2018 heb ik er voor gekozen mijn aangifte IB-winst zelf af te handelen via het aangifteportaal van de Belastingdienst. De tv-spotjes van de rijksoverheid over de voor-ingevulde aangiftes doen mij vermoeden dat dit steeds eenvoudiger is en ik grotendeels alleen voor-ingevulde gegevens nog even hoef na te lopen.

Als ik vol goede zin het aangifteportal gebruik en ben ingelogd met mijn DigiD is binnen luttele seconden mijn humeur tot een dieptepunt gedaald door de volgende boodschap die op mijn scherm verschijnt.

De boodschap van de Belastingdienst

Er zit niets anders op dan de aangifte volledig met de hand in te vullen. Op sommige momenten is dat best frustrerend. Zo moet ik mijn ondernemingsvermogen aan het begin van het jaar opgeven, iets wat (als eindvermogen van het jaar ervoor) allang bij de Belastingdienst aanwezig is. Ik zal niet de enige zelfstandige zijn die een uitgave voor lijfrente doet en daarbij van de niet-gebruikte jaarruimte gebruik wil maken. Ik moet handmatig winst uit onderneming over 2017 opgeven en de toename van oudedagsreserve, terwijl de Belastingdienst ook hier allang over beschikt. En voor de bepaling van de niet-gebruikte jaarruimte over 2011 (de fiscale logica hierachter laat ik even voor wat het is) wordt gevraagd om genoemde gegevens over 2010. Allemaal zaken die dus bij de Belastingdienst bekend zijn. Bizar genoeg moet ik zelfs opgeven of ik een voorlopige aanslag over 2018 heb gehad en wat de hoogte daarvan is en zo kan ik nog even doorgaan.  

Tel hierbij op het handmatig invullen van de winstaangifte zelf en het zal duidelijk zijn dat er nog een enorme inhaalslag valt te maken op het gebied van aangifte IB-winst voor ondernemers door de Belastingdienst. Best jammer eigenlijk, want de voor-ingevulde aangifte voor de IB vind ik best een knap staaltje werk door de Belastingdienst en andere betrokkenen.

Snel weer terug naar de oorspronkelijke titel van deze blog “Doet uw boekhoudpakket dat ook: wachten op goede gegevensuitwisseling vanuit de Belastingdienst”.

De bron voor ‘winst uit onderneming’ is de boekhouding van een zelfstandig ondernemer. De BTW-aangifte en een ICP-opgave kan via, de betere, boekhoudpakketten met één druk op de knop automatisch ingediend worden door een directe koppeling met Digipoort en het PKI-verzamelcertificaat van betreffende softwareleverancier. Het lijkt me wenselijk dat ‘winst uit onderneming’ ook met één druk op de knop ingediend kan worden via dat zelfde boekhoudpakket, al dan niet in samenwerking met een fiscaal intermediair. Inmiddels hebben we RGS (Referentie Grootboekschema) als uniform rekeningschema dat prima kan zorgen voor de juiste aanlevering vanuit het grootboek. En, alweer de betere, boekhoudpakketten hebben ook een specificatie van de vaste activa, zoals aanschafwaarde, boekwaarde beginbalans, boekwaarde eindbalans en restwaarde die eveneens automatisch aangeleverd kan worden.

Als een intermediair, zoals eerder genoemd, met fiscale aangiftesoftware werkt kan die software er als schakel tussen zitten. Als er maar geen gegevens handmatig opgegeven hoeven worden.

Resumé

Laat de Belastingdienst zorgen dat:

  1. De voor-ingevulde gegevens ook voor IB-winst aangiftes aanwezig is.
      
  2. De niet gebruikte jaarruimte (van afgelopen jaren) voor lijfrente automatisch berekend wordt en zichtbaar is. 

Laat de Belastingdienst, in samenwerking met softwareleveranciers, ervoor zorgen dat:

  1. De niet gebruikte jaarruimte (van afgelopen jaren) voor lijfrente automatisch getoond wordt via boekhoudsoftware, zodat de ondernemer, desgewenst in overleg met zijn fiscaal intermediair, in het lopende jaar gebruik kan maken van deze faciliteit. En het resultaat daarvan direct doorgerekend ziet in de vrije ruimte. 
      
  2. Een voorlopige aangifte IB-winst zichtbaar is voor de ondernemer (en fiscaal intermediair) via boekhoudsoftware.
       
  3. Een machtiging voor automatische incasso voorlopige aanslag IB digitaal kan plaatsvinden vanuit boekhoudsoftware.
      
  4. Een wijziging van de voorlopige aanslag IB met één druk op de knop vanuit boekhoudsoftware geïnitieerd kan worden als winst uit onderneming in de loop van het jaar significant blijkt te verschillen van hetgeen waarop de voorlopige aangifte is gebaseerd.
      
  5. Een winstaangifte (IB) volledig automatisch vanuit boekhoudsoftware aangeleverd kan worden, inclusief de vereiste specificatie van de vaste activa.

Dat bovenstaande kan leiden tot nog meer betrouwbare aangiftes en een lastenvermindering voor honderdduizenden ondernemers behoeft denk ik geen toelichting.

De Belastingdienst, oftewel de Minister van Financiën, is nu aan zet!

Reageer op LinkedIN...

Zie in relatie tot boekhoudsoftware en winstaangifte ook mijn artikel van maart 2018 “Belastingdienst claimt (te) grote invloed in keuze boekhoudsoftware voor de ZZP-markt”, waarover ook Kamervragen zijn gesteld. 
 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Externe verslaggeving, Soort > Boekhoudsoftware, ICT Innovatie, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED