Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Datalek door een verlopen domeinnaam

Plaatsingsdatum 12-08-2019
Berichtdatum 12 augustus 2019

Door Mark Wiggelaar, Montermedia

Het is een veel voorkomende situatie: een ondernemer start een nieuw bedrijf, kiest de bedrijfsnaam en claimt de desbetreffende domeinnaam. Niks staat het starten van het bedrijf meer in de weg. Na verloop van tijd besluit je als ondernemer misschien om de bedrijfsnaam te veranderen.

Gevolgen naamswijziging
E-mailadressen waarmee je intern en extern communiceert, zijn aangemaakt op basis van de domeinnaam. Nadat je enkele jaren succesvol bent geweest, kies je ervoor om een naamsverandering door te voeren. Het bedrijf is immers volwassen geworden en de markt is veranderd. De bedrijfsnaam past daar niet meer bij. Een nieuwe naam is zo bedacht en gelukkig is de domeinnaam ook nog beschikbaar. Nadat de nieuwe e-mailadressen zijn aangemaakt, werk je verder onder de nieuwe naam.

Wat te doen met de oude domeinnaam?
Maar wat te doen met de oude domeinnaam? Deze heb je niet meer nodig, toch? Misschien zie je daarom geen reden de oude domeinnaam te verlengen, maar toch kan dit verstandig zijn.

Dit blijkt uit een soortgelijke situatie die zich afspeelde bij een grote zorginstelling in Nederland. De zorginstelling veranderde van naam. De oude domeinnaam die niet meer gebruikt werd, werd niet verlengd en kwam dus te vervallen. Een slimmerik registreerde deze domeinnaam en maakte de oude e-mailadressen weer aan. Deze oude e-mailadressen waren nog bij veel partijen bekend en daarom stroomde er iedere dag e-mailberichten binnen via deze oude e-mailadressen. Het ging vooral om e-mailberichten met vertrouwelijke informatie zoals patiëntendossiers.

Datalek
We spreken hier van een datalek. Dit datalek had voorkomen kunnen worden als de zorginstelling simpelweg haar oude domeinnaam verlengd had. Een domeinnaamregistratie kost meestal niet meer dan tien euro per jaar. Gelet op de gevolgen, was dit tientje zeker een goede investering geweest.

Sluit het risico op een dergelijk datalek uit door te investeren in jouw oude domeinnamen. De kosten daarvan vallen in het niet vergeleken bij de kosten die je maakt als er daadwerkelijk een datalek ontstaat. Denk daarbij onder meer aan imagoschade en boetes.

Een domeinnaam is sterk verbonden met jouw naam en/of merk, wees je hiervan bewust! Ben jij nieuwsgierig naar de geregistreerde domeinnamen die overeenkomen met jouw naam en/of merk? Wij bieden jou een GRATIS onderzoek waarmee mogelijke risico’s in beeld worden gebracht. Wil je hiervan gebruik maken of heb je andere vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op per e-mail mark@montermedia.nl of telefonisch +31850603034. Ik help je graag verder.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren > Software advies, ICT & Recht, Cybersecurity, SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding Montermedia
Internet URL Montermedia

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED