Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik kennisevent 2019 met: PSD2, Contracten cloud/saas, AVG-proof, UBL, RGS en APIs

Plaatsingsdatum 10-10-2019
Berichtdatum 10 oktober 2019

Op woensdag 9 oktober 2019 organiseerde Onderzoeksbureau GBNED het 2e "Kennisevent administratieve software" te Hoevelaken. Met aandacht voor PSD2 in relatie tot administratieve software, contracten voor Saas/cloud, AVG-proof zijn, RGS Ready, Elektronisch factureren: UBL in relatie tot de Europee standaard EN16931 en API's.

Onderstaand een overview van onderwerpen, sprekers en de mogelijkheid tot het opvragen van presentaties: 

PSD2 is een feit. Hoe werkt die toegang tot de rekening?
Met het verstrijken van de deadline van 14 september 2019 zijn PSD2 en de bijbehorende Regulatory Technical Standards (RTS) volledig van toepassing. Deze presentatie door Max Geerling, Executive Adviser bij Betaalvereniging Nederland, ging in op de mogelijkheden en verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders. Welke interfaces moet een bank aanbieden, wie heeft er een vergunning nodig en zijn er technische standaarden beschikbaar? 
Opvragen presentatie PSD2 is een feit. (PDF)

De invloed van PSD2 op administratieve softwaresystemen
De invoering van PSD2 nadert met rasse schreden nu de eerste vergunningen zijn aangevraagd door Payment service providers.
Tijdens deze sessie door Steven Schouten, Visma Connect, is met name ingegaan op de implementatie van met name 'XS2A' in relatie tot administratieve software.
Opvragen presentatie PSD2 en de invloed op administratieve softwaresystemen. (PDF)

ICT Juridisch
Contracten voor SaaS/Cloud: 10 lessen uit de rechtspraak en de praktijk die niemand mag missen, gegeven door Robert Grandia, advocaat bij ICT-advocatenkantoor Legalz en gespecialiseerd in ICT-contracten. met:
- Aansprakelijkheid (zoals bij data-verlies);
- Beschikbaarheid;
- Continuïteit in de SaaS-dienstverlening;
- AVG verwerkersovereenkomst;
- AVG beveiligingsplicht;
- Data afnemer/data SaaS-dienstverlener;
- Wijziging functionaliteit;
- Opschorting SaaS-dienstverlening;
- Wijziging van de algemene voorwaarden;
- Einde contract en exit-perikelen.
Opvragen presentatie 10 lessen uit de rechtspraak en de praktijk die niemand mag missen. (PDF)

Voldoen aan Beveiliging en Privacy: ben je als softwareleverancier AVG-proof?
Branchevereniging NLdigital (voorheen Nederland ICT) telt 600 leden die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse ICT-sector vormen. Nederland ICT ontwikkelde voor leden en niet-leden de gedragscode: de Data Pro Code. De eerste gedragscode onder de AVG. Deze code heeft betrekking op beveiliging en privacy. Het is de branche-norm voor gegevensverwerkers die in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens tot stand is gekomen. De Data Pro Code geeft invulling aan de verwerkersnormen uit de AVG. Als je voldoet aan de Data Pro Code, dan kan je je laten certificeren om daarmee te laten zien dat je voldoet. 

Inge Bremmer, Hoofd juridische zaken bij Nederland ICT, ging specifiek in op artikel 41 (gedragscode), 42 (toezicht) en 43 (Certificeringsorganen) van de AVG in relatie tot administratieve software. Daarnaast vertelde Inge over de Data Pro Code en Data Pro Certificering. Hierbij is ook ingegaan op de stappen die het certificeringsproces kent en de kosten van certificering die betaalbaar zijn gehouden.
Opvragen presentatie Beveiliging en Privacy: ben je AVG-proof? (PDF)

RGS Ready
Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED, heeft een toelichting gegeven over het RGS Ready zijn van boekhoudsoftwareMet een onderverdeling naar RGS Ready voor de accountancy en RGS Ready voor ondernemers. Inmiddels zijn TIEN leveranciers van boekhoudsoftware RGS Ready en dit aantal loopt komende weken verder op. Ook is ingegaan op de aandachtspunten en mogelijke oplossingsvarianten die zijn toegepast in de praktijk.
Meer over RGS Ready is te vinden op de gelijknamige website www.rgsready.nl

RGS Converter voor rekeningschema's
Joris Joppe Visionplanner, Analysi.io, is specialist op het gebied van RGS
. Joris ging in op het automatisch converteren van bestaande rekeningschema's naar RGS. En voor softwareleveranciers op een machine learning model voor RGS implementatie dat (binnenkort) ook via API beschikbaar gesteld wordt gesteld.

Elektronisch factureren: UBL in relatie tot EN 16931, NLCIUS en SI
Verreweg de meeste leveranciers van administratieve software hebben elektronisch factureren op basis van UBL zowel uitgaand als inkomend mogelijk gemaakt. In de praktijk zijn op dit moment meerdere UBL versies in omloop, zoals UBL 2.0, UBL 2.1, SI UBL 1.0, SI UBL 1.1, SI UBL 2.0 en UBL-OHNL. Tel hierbij op de EU standaard EN 16931 en de Nederlandse implementatie daarvan op basis van NLCIUS. 

Wouter van den Berg, TNO, ging namens STPE ( Standaardisatieplatform Elektronisch factureren) in op de huidige status en gebruik van UBL in Nederland. Ook de rol van STPE kwam hierbij aan de orde.
Opvragen presentatie Eletronisch factureren, UBL in relatie tot EN 16931, NLCIUS en SI. (PDF)

Onze boekhoudsoftware kan alles: met api's
Steeds meer leveranciers van boekhoudsoftware verrijken de functionaliteit voor afnemers van hun software door het gebruik van api-techniek. Sophie Fischer, is gestart in 2014 met webwinkelfacturen.nl. Een platform waar webwinkels en kassa's aan factuur- en boekhoudsystemen gekoppeld worden. Sophie deelde haar ervaring met het gebruik van APIs die een belangrijke rol spelen bij de koppeling tussen betreffende systemen. 
Opvragen presentatie API's de nieuwe economie. (PDF)

Categorie(n) UBL en Peppol, PSD2
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED