Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik en presentaties ICT Accountancy jaarcongres 2019: mobiel werken, PSD2, data-analyse en vele andere onderwerpen

Plaatsingsdatum 01-11-2019
Berichtdatum 1 november 2019

Op woensdag 30 oktober 2019 is voor het 18e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden met als thema dit jaar "Mobiel werken".

Het ICT Accountancy jaarcongres is een jaarlijks terugkerend (najaars)congres voor accountants- en administratiekantoren. Dit congres is een initiatief van onderzoeksbureau GBNED en NOVAK.

De volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest, waarbij van een aantal sprekers ook presentaties beschikbaar zijn:

 • Mazars Signals, het online platform voor digitale samenwerking met klanten
  Mazars heeft in 2015 het unieke en radicale besluit genomen om zelf een platform te ontwikkelen voor al hun klanten en voor alle diensten die Mazars biedt. Tijdens de presentatie hebben Frank Keessen (CIO) en Rob Vergeer (Product Owner Mazars Signals) het verhaal verteld over hoe deze beslissing tot stand is gekomen. Ook vertelden zij hoe de afgelopen jaren alle klanten en medewerkers gebruik zijn gaan maken van dit platform. Verder is ingegaan op de technische uitdagingen, de samenwerking met de verschillende leveranciers en de implementatievraagstukken. (Geen presentatie beschikbaar.)

 • Een PSD2 vergunning en boekhoudsoftware
  De komst van PSD2 is een feit. Banken en ook dienstverleners met een PSD2 vergunning (al dan niet in aanvraag bij de DNB) zijn er druk mee. Enigma Consulting is een vooruitstrevend kennishuis op het gebied van Payments, Digitalisering, Risk & Compliance en Treasury. Enigma Consulting heeft ruime ervaring met de invoering van PSD2, zowel bij banken als andere organisaties, en begeleid ook de PSD2 vergunningsaanvraag van onder meer leveranciers van boekhoudsoftware. Via haar eigen website PSD2.nl geeft Enigma Consulting uitgebreid inzicht in de ontwikkelingen rondom PSD2. Paul Jans (directeur), Enigma Consulting, nam aanwezigen mee in de wereld van PSD2 in relatie tot administratieve software en dienstverlening.
  Opvragen presentatie Enigma Consulting PSD2 (PDF).

  Moneymonk is, met haar gelijknamige boekhoudpakket, de eerste leverancier van boekhoudsoftware in Nederland die een PSD2 vergunning heeft gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Waarom heeft Moneymonk sinds medio 2018 volop geïnvesteerd in de voorbereiding op het verkrijgen van de vergunning? Wat betekent de vergunning voor gebruikers van de software. Jorgen Horstink (Founder & CTO), MoneyMonk gaf antwoord op deze vragen en deelde tevens zijn visie over het belang van PSD2 voor de dienstverlening aan haar gebruikers.
  Opvragen presentatie MoneyMonk PSD2 (PDF).

 • Inleiding mobiel werken
  De ICT Accountancy award stond dit jaar volledig in het teken van "mobiel werken". Wat wordt verstaan onder mobiel werken? Allereerst is een inleiding verzorgd door Arjan Gelderblom, Full.Finance.
  Opvragen presentatie Inleiding mobiel werken (PDF).

  De ICT Accountancy award 2019 
  Welke leveranciers gingen de uitdaging aan met hun software op het gebied van mobiel werken door een live demo te tonen en welke oplossing werd uiteindelijk door de deelnemers als winnaar gekozen.
  Naar de ICT Accountancy award 2019: mobiel werken...

 • De digitalisering geeft Accountancy de toekomst
  De digitalisering is geen bedreiging voor Accountancy. Het is juist dé ontwikkeling die Accountancy de toekomst geeft. Marinda van Harskamp (Founder), TSvH | Digital Finance, stelt in haar nieuwste boek Digital Finance - Leidinggeven aan de digitalisering van Finance dat de disruptie als gevolg van de digitalisering binnen de Accountancy al heeft toegeslagen. Ook stelt ze dat diezelfde disruptie juist de mogelijkheid biedt voor Accountancy om zich verder te ontwikkelen en daarmee een nieuwe, gouden, toekomst tegemoet kan treden. Hoe? Dat besprak Marinda tijdens deze sessie.
  Opvragen presentatie digitalisering geeft accountancy de toekomst (PDF).
   
 • ICT en accountancy in België
  In België is net als in Nederland een transformatie en digitalisering gaande binnen de accountancysector.
  Christophe Meesters, founder of Fiscotax, erkend belastingconsulent ITAA (Institute for tax advisors and accountants), gecertificeerd kwaliteitstoetser en insolventiefunctionaris ITAA. Hij nam de deelnemers mee in het proces van aankoopfactuur tot fiscale aangifte en deponeren van de jaarrekening alsook de opmaak verslag algemene vergaderingen en jaarrapportering met mogelijkheid voor digitale ondertekening, zoals dat in België plaatsvindt. Tijdens de presentatie van Christophe passeerden initiatieven als Billtobox, Codabox, Silverfin, Estox en Emasphere, de revue, alsmede software voor ondersteuning van de interne processen binnen het kantoor. In relatie tot RGS (Referentie Grootboekschema) ging Christophe ook in op het gemak van het standaard rekeningschema dat in België al vele jaren verplicht wordt toegepast en ondersteund wordt door softwaresystemen om op een gestandaardiseerde wijze financiële gegevens uit te wisselen.
  Opvragen presentatie ICT en accountancy in België (PDF).  

 • Data-analyse en continuous monitoring voor de MKB-accountant
  NEMACC heeft juli 2019, onder leiding van prof.dr. Peter Eimers RA van de Vrije Universiteit, het rapport Data-analyse werkt voor de MKB-accountant uitgebracht met daarin onder andere een tweetal praktijkstudies over de toegevoegde waarde voor kwaliteit, relevantie en efficiency. Doel van dit onderzoek is accountants te inspireren die zelf aan de gang willen met data-analyses bij hun samenstellings- en controleklanten.

  Drs. Tom Koning RA van Cygnus Atratus heeft als mede auteur een aantal facetten uit het rapport mondeling toegelicht. Ook is  Tom ingegaan op continuous monitoring in een online boekhouding. Tijdens deze sessie maakten de deelnemers kennis met de effecten daarvan in de praktijk.
  Opvragen presentatie Data-analyse (PDF). 

 • Cybersecurity en de rol van de accountant
  Vanuit de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is Cybersecurity een belangrijk onderwerp dat regelmatig aandacht behoeft. Zo is de "Digitale veiligheidscheck MKB" door de NBA ontwikkeld voor de MKB Accountant, bedoeld als een goede start om de belangrijkste cyberrisico's in kaart te brengen en aan te pakken. Gericht op middelgrote bedrijven is op verzoek van de Cyber Security Raad de "Cybersecurity Health Check" samengesteld door specialisten van vier grote accountantsorganisaties (Deloitte, EY, KPMG en PwC). Jacques Urlus, beleidsmedewerker NBA, nam aanwezigen mee door de handvatten die beide checks bieden op het gebied van cybersecurity.
  Opvragen presentatie Cybersecurity en de rol van de accountant (PDF).
  (tip: pagina 11 van de presentatie: Gratis MKB Phishingtest.)

 • RGS Ready en implementatie
  Met toelichting van de verdeling naar RGS Ready voor de accountancy en RGS Ready voor ondernemers.
  Inmiddels zijn 10 leveranciers van boekhoudsoftware RGS Ready en dit aantal loopt komende periode verder op.

  Joris Joppe, Visionplanner & analys.io, is specialist op het gebied van RGS en ondersteunt met analys.io bij de implementatie van RGS. Hij legde uit hoe machine learning dit process efficiënter maakt en deelde zijn ervaringen. Daarnaast toonde hij de verschillende instrumenten die voor de implementatie gebruikt kunnen worden.
  Opvragen presentatie RGS Ready en implementatie (PDF).

 • Primeur:
  PKIoverheid Beroepscertificaten in de Cloud 
  Steeds meer accountants maken gebruik van een persoonlijk PKIoverheid Beroepscertificaat voor het digitaal ondertekenen van documenten op gekwalificeerd niveau. De certificaten bieden het hoogst mogelijke zekerheidsniveau, maar zijn niet altijd even eenvoudig in gebruik. De certificaten, die op USB-tokens geleverd worden, hebben lokale software nodig om gebruikt te kunnen worden in de verschillende ondertekenoplossingen.

  Quovadis Trustlink en PKIsigning presenteren nu de eerste ‘Remote Qualified Signing’ oplossing voor accountancy. Accountants kunnen een PKIoverheid Beroepscertificaat van Quovadis aanvragen die volledig aangeboden wordt vanuit de Cloud, in plaats van op een USB-token. Het enige dat verder nodig is, is de autorisatieapp van Quovadis op je mobiele telefoon én een account bij PKIsinging om zowel PDF áls XBRL documenten gekwalificeerd te kunnen ondertekenen. Dit is de eerste volledig Cloud-gebaseerde ondertekenoplossing voor PKIoverheid Beroepscertificaten die op alle (mobiele) apparaten werkt, zonder nog extra software nodig te hebben. Tom van Bolhuis, PKIsigning, nam de deelnemers mee in deze oplossing. Meer hierover op PKIsigning.

 • ICT Accountancy pitches
  Enkele softwareleveranciers kregen tot slot de mogelijkheid om in een paar minuten opvallende ICT toepassingen te tonen.
  Dit onderdeel staat volledig los van deelname door leveranciers aan de informatiemarkt. Er is ook geen mogelijkheid om spreektijd te kopen door leveranciers. De te tonen toepassingen zijn vooraf geselecteerd. De doelstelling was om deelnemers naar huis te laten gaan met een gevoel van "kan dat ook?". Aan bod kwamen:

  Intellifin; vanuit elke saldibalans direct een standaard adviesrapportage en benchmarkrapport opleveren. Al jarenlang operationeel in België op basis van het aldaar gehanteerde standaard rekeningschema. Nu ook in Nederland op basis van RGS!

  Zivver; beveiligd communiceren, direct geïntegreerd met Outlook met behoud van gebruiksgemak.

  Davista; Zelf een webapplicatie koppelen met Power BI vraagt veel kennis van API’s en webservices. PowerBIConnector.nl is een ‘stekker-systeem’ waarmee je zelf eenvoudig administratieve applicaties aan Power BI kunt koppelen. 
  Zie direct volledige online demo op YouTube.

ICT Accountancy softwaregids 2020
Traditiegetrouw verschijnt tijdens het ICT Accountancy jaarcongres ook een nieuwe versie van de ICT Accountancy softwaregids.
Dit jaar is deze gids, door omstandigheden, enkele dagen later beschikbaar gekomen.
Naar meer informatie en gratis opvragen ICT Accountancy softwaregids 2020 (in PDF formaat). 
 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED