Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Ondernemers moeten zich richten op waar ze goed in zijn: ondernemen. De boeken kunnen ze beter aan financiele experts overlaten

Plaatsingsdatum 29-06-2020
Berichtdatum 29 juni 2020

Blog door Exact Go en Slimmeboekhouding

"We horen het al jaren: de robots komen eraan en de ondernemer kan online prima zelf zijn boekhouding doen. Kortom: de dagen van de accountant en boekhouder zijn geteld”, aldus Willem Visser, mede-eigenaar van Slimmeboekhouding . “Wij geloven hier niet in. Ondernemers moeten zich richten op waar ze goed in zijn: ondernemen. De boeken kunnen ze beter aan financiële experts overlaten.”

Visser begrijpt wel waar het vandaan komt. En dat sluit aan bij de enorme kans die hij in de markt ziet, waar zowel ondernemers als accountants van kunnen profiteren. “Vanwege de meer traditionele accountantstarieven kiezen klanten ervoor om zelf hun boekhouding te doen – het staat zo ver af van de gevoelsmatige financiële waarde. De kosten lopen vaak op tot duizenden euro's per jaar - ook al is een boekhouding niet eens zo heel complex.

Financieel expert voor elke ondernemer
Technologische innovatie zorgt er gelukkig voor dat het niet langer zo hoeft te zijn. Dit geeft accountants namelijk de mogelijkheid om toegankelijker te zijn. Digitalisering, machine learning en slimme automatisering zorgen ervoor dat de boekhouding van relatief eenvoudige administraties – zoals zzp’ers en kleinere ondernemingen - veel minder tijd kost. En daardoor kan het een stuk goedkoper.

Expertise is nog steeds noodzakelijk, maar veel van het eenvoudige werk kan door software worden gedaan”, vertelt Visser. “Hiermee hebben we de mogelijkheid om kleinere klanten met beperkte budgetten nog steeds winstgevend te bedienen. Het accountants- of administratiekantoor wordt een volumebedrijf met een hoge mate van automatisering, naast het maatwerk voor de high-end klanten. En dat is goed nieuws, want ook kleinere bedrijven zouden toegang moeten krijgen tot, en de voordelen moeten kunnen ervaren van, het samenwerken met een financieel expert.''

Netwerk van klanten
Voor Visser zijn er nog andere belangrijke voordelen te behalen met een samenwerking tussen zzp’er en accountant, die vaak nog worden onderschat. “Zzp’ers bijvoorbeeld missen iets zeer waardevols: collega's. Collega's zijn sparringpartners, fact-checkers, opinievragers. Het hebben van iemand die je uitdaagt bij het nemen van zakelijke beslissingen, is cruciaal voor succes. En als die persoon een andere visie, achtergrond of vaardigheden heeft, des te beter. De adviseur kan die rol goed vervullen. Niet alleen door het delen van eigen kennis, maar ook door de kennis te ontsluiten die aanwezig is bij andere klanten. Wanneer jij facilliteert dat klanten elkaar leren kennen, ontstaan er nieuwe ideeën en wellicht nieuwe business. Dit verhoogt het enthousiasme over jouw kantoor.

Efficiency als basis van winstgevendheid
Volgens Visser blijft het onderliggende pijnpunt in het proces vaak de aanlevering van informatie door de klant aan de accountant. “Hoe slim je boekhoudsoftware ook is, je moet de juiste informatie in het systeem krijgen en dat slokt veel tijd op wanneer je niet met de juiste tools werkt. Onze klanten betalen een vast tarief per jaar, dus wij kunnen alleen geld verdienen als we onze klanten goed instrueren hoe zij op de juiste manier de boekhouding digitaal aanleveren. Daarin is het cruciaal om met de juiste technologie te werken. Dat maakt Exact zo belangrijk voor ons. De combinatie van Exact Go met de robotic accounting engine van Exact Online is voor ons de perfecte oplossing voor een snelle en nauwkeurige boekhouding.”

Exact Go is een administratietool voor zzp’ers en kleine ondernemers en heeft twee belangrijke voordelen. “Ten eerste maakt het voor onze klant heel gemakkelijk om correcte offertes en facturen te maken en te versturen,” vervolgt Visser. “Zo besparen ze tijd in het proces om betaald te krijgen, wat ze natuurlijk prettig vinden. Maar ze vermijden ook dat ik bel om te zeggen dat het factuurnummer foutief is, of dat ze de btw verkeerd hebben berekend.”

Ten tweede zorgt de live koppeling tussen Exact Go en onze Exact Accountancy-omgeving ervoor dat de verkoopfacturen automatisch binnenkomen.De klant kan eenvoudig via de app zijn inkoopfacturen en bonnen insturen. Ons team zorgt ervoor dat No Hands Accounting van Exact zo goed mogelijk wordt ingesteld per klant. Het draait allemaal om snelheid, eenvoud en nauwkeurigheid. Exact Go sluit de cirkel.

Technologie ondersteunt door proces
Het succes van een goede samenwerking hangt natuurlijk ook af van de manier waarop je de relatie met je klant ontwikkelt. Ik coach mijn klanten in wat ik van ze verwacht, zodat we een effectieve relatie kunnen hebben en ik waarde voor hen kan leveren. Ze hebben met Exact Go de tool om het soepel te laten verlopen, maar het is aan hen om bijvoorbeeld direct bonnen door te sturen na het pinnen en daar niet drie maanden mee te wachten. Ik maak dit in het begin duidelijk, zodat we allebei de vruchten plukken van de vooruitgang."

Juist door deze benadering voor kleine ondernemers is Slimmeboekhouding met 200+ klanten in de eerste drie jaar snel gegroeid. Maar ze zijn er volgens Visser zeker nog niet. “We hebben een kern opgebouwd die elk bedrijf nodig heeft om duurzaam en succesvol te groeien - daadwerkelijke schaalbaarheid. De manier waarop we technologie gebruiken, betekent dat we het klantenbestand kunnen blijven opbouwen zonder de overhead op te blazen. We gebruiken onze expertise om waarde te creëren, terwijl Exact zorgt voor de volumeactiviteiten. Die combinatie betekent dat we winstgevend zijn, snel groeien en enthousiast zijn over de toekomst.”   

Meer over Exact.
 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies, ZZP'ers en klein MKB, Branche > Dienstverlening, Soort > Boekhoudsoftware
Bronvermelding Exact en Slimmeboekhouding

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED