Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Online boekhouden veranderde mijn vak op een positieve manier

Plaatsingsdatum 20-07-2020
Berichtdatum Juli 2020

Blog door Peter Brink, Online boekhouden

Wie had twintig jaar geleden gedacht dat online boekhouden zo’n vlucht zou nemen? Peter Brink, gespecialiseerd in de boekhouding van zzp'ers, blikt terug op de veranderingen in zijn vak. "Waar het vroeger alleen om de cijfertjes ging, ben je nu veel meer een adviseur. Dat maakt het vak nog leuker."

Peter Brink ziet zichzelf nog zo zitten, als assistent-accountant op kantoor. Het was 1988, hij was net klaar met school en begon als 20-jarige verwachtingsvol aan zijn eerste ‘echte’ baan. “Ik was soms dagen bezig om de boekhouding van een dierenwinkel in een tabellarisch kasboek in te schrijven en de saldi rondom kloppend te krijgen. Dat was me een werk. Vaak was er een verschil van een stuiver. En dan lieten ze je alles gewoon nog een keer tellen.” Doodop was hij vaak na een werkdag.

Grote verandering
Het was in die periode dat de eerste pc’s hun intrede deden op het accountantskantoor waar Peter werkte. Dat was het begin van een grote verandering in zijn vak, merkte Peter. “Toen André Kwakernaat van Twinfield International, een partij die handelde in boekhoudsoftware, in 1999 zei dat in de toekomst niemand meer met een map of diskette naar de accountant zou gaan, werd er vreemd opgekeken.” Maar hij kreeg gelijk. Het zou alleen nog even duren voor iedereen dat inzag.

Argusogen
Online boekhouden werd door sommigen aanvankelijk met argusogen bekeken. Peter werd vanwege zijn kennis van het vak en vlotte pen destijds ook al gevraagd om als journalist artikelen te schrijven voor De Zaak, De Telegraaf en Financials Only van Wolters Kluwer. Hij herinnert zich nog goed het interview dat hij namens Financials Only had met de eigenaren van Twinfield International, Service Hosting- 7x24.nl- en Exact. Waar André Kwakernaat van Twinfield voorspelde dat de tijd van mappen en diskettes binnenkort voorbij zou zijn koos Exact, zo zegt het interview met Financials Only ‘voor zekerheid en betrouwbaarheid’. Peter: “Logisch, want Exact was op dat moment verkoopleider met de verkoop van licenties en beursgenoteerd. De aanschaf van Exact senior bedroeg toen 1.800 euro. Met een nettowinst van 16,8 miljoen euro en een stijgend nettoresultaat van 78 procent dat boekjaar. Dat was een knappe prestatie.’’

Besparing
Het was een interessant verhaal omdat de partijen tegenover elkaar stonden”, aldus Peter. Online boekhouden is langzaamaan wel werkelijkheid geworden. Maurice Tijhuis van Twinfield gaf destijds in FO al aan "dat je bij online boekhouden ook dient te denken aan de besparing op indirecte kosten, zoals kosten van een systeembeheerder, de aanschaf van een server, onderhoud en telefoontjes met de helpdesk."

Boekhoudrobot
Uiteraard is Exact met zijn tijd meegegaan, zegt Peter. Anno 2020 heeft Exact een groot deel van de online markt in handen. Hun nieuwste snufje: een boekhoudrobot die al het administratieve werk uit handen neemt. Ook wel ‘no hands accounting’ genoemd. "Je koppelt Exact voor Boekhouden eenvoudig met je bankrekeningen. De robot verwerkt je banktransacties in de juiste administratie en wijst je bankafschriften automatisch toe aan de juiste grootboekrekening. Daardoor is je bedrijfsresultaat altijd up-to-date en bespaar je tijd op de verwerking", zo staat er op hun site te lezen.

Twinfield bestaat nog steeds en is in 2011 overgenomen door Wolters Kluwer. Maar er is geduchte concurrentie op de online boekhoudmarkt. Er zijn de afgelopen jaren tal van nieuwe aanbieders bijgekomen zoals Moneybird, Jorrt en Yuki, waar Arco van Nieuwland de scepter zwaait. Online boekhouden is tegenwoordig volstrekt gangbaar.

Doen waar je goed in bent
Ook voor Peter zelf is er veel veranderd sinds zijn eerste baan op het accountantskantoor. Ondanks de snelle opmars van online boekhoudsoftware is hij nog steeds volop aan de bak als persoonlijk boekhouder, gespecialiseerd in zzp’ers. "Veel zzp’ers denken dat een softwarepakket goedkoper is, maar lopen dan aan het einde van het jaar, bij het opstellen van de balans, vast. Mijn motto is, doe vooral waar je goed in bent en besteed je boekhouding uit. Als zzp’er hoef je geen software te huren of te kopen. Die kosten nemen wij voor onze rekening. Het enige dat ze hoeven te doen is scannen en mailen. Voor 80 euro (excl. btw) per maand verzorgen wij vervolgens alles, van aftrekposten tot de aangifte btw en inkomstenbelasting.”

Snel beschikbaar
Hoewel hij als persoon nog steeds een “offline boekhouder” is, werkt Peter volledig online en digitaal. De digitalisering is ook voor hem een vanzelfsprekend onderdeel van zijn werk geworden. En dat heeft tal van voordelen. “Door de digitalisering is realtime informatie sneller beschikbaar.” Hij geeft een voorbeeld: “Ondernemers willen vaak snel antwoord hebben op de vraag: waar staat mijn bedrijf? Waar moet ik rekening mee houden aan te betalen belasting? Moet ik nog gaan investeren, zo ja, uit mijn liquide middelen of met een lease? Krijg ik dan investeringsaftrek? Antwoord op die vragen is dankzij de digitale administratie snel te geven. Als de zzp’er naar de bank moet voor een lening of hypotheek heeft hij bij ons direct alle info op een rij.’’

Vakman
Digitalisering heeft zijn werk efficiënter gemaakt, vindt Peter. "Neem het inboeken van facturen, die tijd is voorbij. Robotic accounting is hot. Facturen automatisch inboeken, bonnetjes scannen met je telefoon en het webshopsysteem koppelen aan je boekhouding. Wij als boekhouders werken sneller en efficiënter en de klant betaalt minder en profiteert wel van de kennis van een vakman."

Verrijking van het vak
Of hij niet bang is dat robots zijn werk overbodig maken? “Totaal niet”, antwoordt hij lachend. “Je kunt als persoonlijk boekhouder nu juist van meerwaarde zijn. Het gaat allang niet meer alleen maar over cijfertjes, de boekhouder van nu is veel meer dan vroeger juist een adviseur.’’ Een verrijking van het vak, vindt Peter, “omdat je nu ook het spannende verhaal achter de cijfers kunt vertellen en de horizon kan laten zien die bereikbaar is. Dat maakt het vak leuker.”

Blogs van Peter onder de noemer "ZZP Boekhouder".

 

Categorie(n) Robotic (accounting) en AI, Soort > Boekhoudsoftware, ZZP'ers en klein MKB, SAAS, Cloud Computing, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Peter Brink, Boekhouder Amsterdam
Internet URL Peter Brink, Boekhouder Amsterdam

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED