Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Waarom data storytelling de volgende evolutie is in Enterprise Performance Management

Plaatsingsdatum 24-07-2020
Berichtdatum juli 2020

Blog door Baptiste Jourdan, oprichter van Toucan Toco

Door veranderende marktomstandigheden en bedrijfsmodellen, ontwikkelde Enterprise Performance Management (EPM) zich snel. Dankzij de groeiende behoefte aan meer gedetailleerde financiële en niet-financiële informatie voor besluitvorming en wet- en regelgeving, zijn moderne EPM-systemen uitgegroeid tot effectieve ondersteuners van de financiële bedrijfsprocessen en kunnen ze nauwkeurige financiële rapporten leveren. Waar het EPM-tools echter aan ontbreekt om informatie buiten de financiële afdeling te delen - en zo meerwaarde te creëren voor alle business professionals - is eenvoud.

Eenvoud
De financiële functie moet beslissingen in de hele organisatie kunnen ondersteunen, wat een diep en duidelijk inzicht vereist in de activiteiten, klanten, markten en de externe zakelijke omgeving. En hoewel EPM-systemen bol staan van interessante data, geven ze de financiële professional nog niet de informatie die nodig is om collega’s meerwaarde te kunnen bieden.
Een effectieve financiële afdeling streeft ernaar medewerkers op alle niveaus van het bedrijf bruikbare inzichten te bieden, voor betere besluitvorming en waardecreatie.

Geen rapporten, maar verhalen
Begrip van data is dus essentieel om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Beslissingen nemen op basis van data uit verschillende spreadsheets is echter lastig. In plaats van alleen data voorgeschoteld te krijgen is het belangrijk de context te laten zien. Ofwel het verhaal achter de data.

Gegevens vertellen je wat er gebeurt, verhalen vertellen je waarom. Door data om te zetten naar verhalen en visueel weer te geven in een dashboard - ook wel data storytelling genoemd - worden het begrip en het gebruik ervan versterkt. Er is geen data-expertise nodig, iedere collega, van welke afdeling dan ook, kan verhalen begrijpen. Op die manier kunnen organisatiebreed inzichten uit data gehaald worden die daadwerkelijk voor verandering in het bedrijf zorgen.

Het wordt helemaal interessant wanneer ook andere onderwerpen dan de traditionele financiële data in het dashboard geïntegreerd worden. Zo wordt het een uniek platform om te rapporteren en te communiceren over alle soorten informatie, afkomstig uit zowel interne als externe databronnen (bijvoorbeeld zoals leveranciersgegevens met betrekking tot CO2-impact).
De luchthaven van Parijs (Groupe ADP) bracht bijvoorbeeld hun Corporate Social Responsibility-rapport tot leven met data storytelling. In plaats van onoverzichtelijke spreadsheets, laat dit dashboard zien wat de prestaties op zowel financieel als sociaal vlak zijn.

Dankzij inzicht in wat er gebeurt en waarom, is er grote verandering mogelijk. De impact en de bedrijfswaarde hiervan kunnen van cruciaal belang zijn, vooral in de huidige turbulente tijd.

Evolutie
Hal Varian, Chief Economist bij Google gaf aan dat het vermogen om data te begrijpen, te verwerken, er waarde aan te ontlenen, het te visualiseren en te communiceren - de komende decennia een enorm belangrijke vaardigheid wordt.
Organisaties willen informatie en inzichten om hen te helpen sneller en zelfverzekerder te reageren op de veranderende omgeving en onzekerheid, en om strategische en operationele plannen uit te voeren of aan te passen. De financiële afdeling vormt hierin de spil. Als deze via data storytelling succesvol inzichten deelt met de business kan dit zowel op individueel als bedrijfsbreed niveau het verschil maken. Zo kunnen medewerkers en managers vol vertrouwen een volgende stap zetten naar een succesvolle toekomst.
 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren > Software advies, ICT Innovatie, Branche > Financials, Branche > Accountantskantoren, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A)
Bronvermelding Baptiste Jourdan, Toucan Toco
Internet URL Baptiste Jourdan, Toucan Toco

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED