Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

ERP Direct van AFAS kreeg consultancybureau Medicine for Business als klant

Plaatsingsdatum 25-07-2020
Berichtdatum Juli 2020

Interview door AFAS met Elo Bosma - CEO Medicine for Business 

Oprichter en CEO Elo Bosma van Medicine for Business kende de software van AFAS – net als die van concurrerende aanbieders –  van zijn consultancywerkzaamheden in de gezondheidszorg. Hij was al langer op zoek naar goede bedrijfssoftware die past bij de groeiambitie van zijn bedrijf. Een ERP-pakket ziet hij wat dat betreft als ‘een vereiste voor een volwassen bedrijfsvoering’. Vergeleken met de uitgangssituatie van Medicine for Business een forse stapvoorwaarts: de boekhouding en salarisadministratie waren uitbesteed aan een administratiekantoor en interne vastleggingen werden hoofdzakelijk verwerkt in Excel.

Een duidelijke klik
Na een oriëntatie op de ERP-markt kwam Bosma al snel uit bij AFAS. “Ik geloof sterk in het principe van het eenmalig vastleggen van gegevens. Daarnaast is de prijs/kwaliteitsverhouding van de software van AFAS vergeleken bij andere aanbieders natuurlijk steengoed. Voor een vast bedrag per maand kun je alle functionaliteiten van het pakket volledig gebruiken. En omdat de basisconfiguratie voor alle gebruikers standaard is, profiteer je direct van elke update”, aldus Bosma. Ook om een andere reden voelde hij trouwens een duidelijke klik met de softwareleverancier uit Leusden. “Bij Medicine for Business zijn onze kernwaarden ‘verbindend en rebels’. Dat zie ik in zekere zin ook bij AFAS terug.” 

Nieuwe propositie ERP Direct
Bosma zocht voorjaar 2020 contact met AFAS wat uitmondde in een afspraak voor een demo. Online uiteraard, want het was immers coronatijd. Op die manier maakte hij voor het eerst kennis met de nieuwe propositie ERP Direct *). Die sprak hem meteen aan, zegt hij terugblikkend.

Bizar snelle implementatie
Tijdens de (online) implementatie die begin juni 2020 startte werden de standaardonderdelen Financieel en CRM van ERP Direct ingericht in combinatie met het onderdeel Projecten (desgewenst om te ruilen voor Ordermanagement). De claim van AFAS dat dit in twee weken gepiept zou zijn, leek Bosma nogal sterk. “In de ziekenhuiswereld maak ik implementaties mee die soms langer dan een jaar duren. Die van AFAS had weliswaar een doorlooptijd van twee weken, maar het echte werk is in ongeveer tweeënhalve dag gedaan. Echt bizar snel, dat had ik vooraf niet voor mogelijk gehouden. Ook omdat ik soms andere afspraken had en dus niet voortdurend op afroep beschikbaar was voor de twee consultants die de implementatie deden. Zij zijn daar heel pragmatisch en flexibel mee omgegaan”, aldus Bosma die zijn kennis van enkele specifieke onderdelen van de software opfriste met behulp van het online cursusaanbod van AFAS. Kort na afronding van de implementatie ziet Bosma al meteen de effecten in de bedrijfsvoering.

Het grootste verschil met de oude situatie is dat we in één klap veel meer inzicht hebben in de gang van zaken in het bedrijf. Niet alleen voor het management, maar ook voor de medewerkers die nu direct toegang hebben tot hun urenoverzicht. Dat samen geeft waardevolle input voor het uitstippelen van onze strategische koers.”

Los daarvan is Bosma blij dat hij nu meerdere rapportages, zoals de btw-aangifte en de jaarrekening, met één druk op de knop kan samenstellen. Dat ook het werken met foutgevoelige Excel-lijstjes is verminderd, voelt hij vanzelfsprekend niet als een gemis.

Voor eens en voor altijd klaar
Wat Bosma echter het best bevalt, is dat hij qua bedrijfsautomatisering voor eens en voor altijd klaar is. “Ik kan nu met één softwaresysteem zoveel doorgroeien als ik maar wil”, legt hij uit. “We hoeven daar alleen nog maar andere onderdelen van de software in te richten, als we daar aan toe zijn.” Bosma heeft daar overigens al meteen een begin mee gemaakt. Samen met zijn boekhouder heeft hij voorbereidingen getroffen om de HR-functionaliteit inclusief de salarisadministratie in gebruik te nemen.

In combinatie met de AFAS Pocket App gaat ons dat weer allerlei nieuwe mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het verwerken van declaraties en verlofaanvragen met behulp van workflows”, stelt Bosma.

Nieuwe innovaties
De CEO van Medicine for Business hoopt zelfs dat het werken met ERP Direct in de toekomst kan leiden tot nieuwe innovaties. “Wat we normaal voor klanten doen, pakken we nu in onze eigen organisatie op. We gaan zelf onze data ontsluiten. Misschien kunnen we op die manier generieke producten ontwikkelen, dashboards bijvoorbeeld, die ook van toegevoegde waarde zijn voor andere gebruikers van de software. Zou dat niet mooi zijn?” aldus Bosma die afsluitend nog twee tips wil delen.

Ten eerste: gebruik deze coronaperiode om de je bedrijfsvoering verder te optimaliseren. En ten tweede: als je kiest voor bepaalde software, laat dan altijd een demonstratie verzorgen. Een powerpointpresentatie is leuk, maar een demo laat pas echt zien waartoe een softwarepakket in staat is.”

Over Medicine for Business
Medicine for Business levert consultancydiensten bij zorginstellingen op het gebied van datatechnologie. Het in Den Haag gevestigde bedrijf werd in april 2017 opgericht door arts en bedrijfskundige Elo Bosma, al ondernemer sinds zijn zestiende. Bosma zag een verdienmodel in het toenemende belang van data in de zorg. Hij meende als consultant een grotere bijdrage aan het verbeteren van zorgprocessen te kunnen leveren dan als praktiserend arts. Inmiddels komen de negen consultants van Medicine for Business bij een groeiend aantal zorgorganisaties over de vloer, waaronder meerdere grote UMC’s. Daar houden zij zich onder andere bezig met het bouwen van datawarehouses en het inrichten van dashboards op de bestaande IT-infrastructuur.

*)  ERP Direct
Snel van start met de software van AFAS, zonder eenmalige investeringen
Wil jij je bedrijf verder professionaliseren? Profiteer dan van de kracht van het ERP-pakket van AFAS met ERP Direct. Dan kun je al na twee weken starten met CRM, je boekhouding en je projectadministratie of ordermanagement zonder eenmalige investering vooraf. Speciaal bedoeld voor ambitieuze bedrijven met 10 tot 25 medewerkers.

Alles-in-één-bedrag, geen opstartkosten
Binnen twee weken starten dankzij de AFAS Template en jouw commitment
Je krijgt de volledige ERP software van AFAS, geen uitgeklede versie.
Meer over ERP Direct.

Meer over AFAS.

Categorie(n) Soort > ERP, Branche > Financials, Branche > Dienstverlening
Bronvermelding AFAS

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED