Softwarepakketten.nl
Exact Software

Software nieuws

Samenwerking Graydon en Unit4 Bedrijfssoftware vergemakkelijkt naleving Wwft

Plaatsingsdatum 18-08-2020
Berichtdatum 17 augustus 2020

Unit4 Bedrijfssoftware en bedrijfsinformatiespecialist Graydon zijn een partnership aangegaan om accountantskantoren te ondersteunen in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Bedrijven die vallen onder de Wwft zijn verplicht de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende (UBO) van hun zakenrelaties te identificeren en te screenen op integriteitsrisico’s - een tijdsintensief en foutgevoelig proces. Door deze samenwerking kunnen accountancyklanten van Unit4 Bedrijfssoftware dit proces volledig automatiseren. Zo kunnen zij snel en efficiënt aan alle wetgeving voldoen en voorkomen dat zij zakendoen met onbetrouwbare partijen.

De Wwft moet voorkomen dat mensen en bedrijven zwart geld witwassen of geld besteden aan terroristische activiteiten. Volgens de richtlijnen van deze wet moeten accountantskantoren bij in- en verkooptransacties, bemiddelingsopdrachten of het aangaan van zakelijke relaties een cliëntenonderzoek doen. Deze compliance check moet uitwijzen of de UBO betrouwbaar is en geen banden heeft met criminele organisaties. Hoewel de wet al sinds 2008 van kracht is, is het toezicht op de naleving ervan sinds juli 2018 aangescherpt.

Geautomatiseerd cliëntenonderzoek voor een goede compliance
Bedrijfsinformatiespecialist Graydon gelooft in de kracht van goed geïnformeerd zakendoen en is al meer dan 130 jaar specialist op het gebied van bedrijfsinformatie. Binnen haar Risk & Compliance-portfolio biedt Graydon diensten aan om via geautomatiseerd onderzoek op snelle en efficiënte wijze bedrijfs- en eigenaarsstructuren te checken en relaties op integriteitsrisico’s te toetsen.

Sinds de aanscherping van de Wwft zien we dat het toezicht flink is geïntensiveerd. De forse boetes die worden opgelegd voor het voor niet naleven van de Wwft worden veelal breed uitgemeten in de media. Los van de financiële impact is dergelijke reputatieschade aanzienlijk voor bedrijven. Wij willen onze klanten zo goed mogelijk bedienen en hen laten zien dat het naleven van de Wwft ook snel en efficiënt kan. Wij zijn dan ook heel blij dat we met het partnership met Graydon onze accountancyklanten kunnen helpen op een slimme manier alles onder controle te houden op het gebied van compliance”, zegt Wim Ströhmeyer, Partner Director bij Unit4 Bedrijfssoftware.

Het vinden en checken van UBO’s is behoorlijk complex en tijdrovend. Soms moet je als bedrijf 13 lagen diep graven bij de Kamer van Koophandel tot je bij de juiste persoon bent. Dat kan aardig in de papieren lopen. En dat terwijl veel accountancykantoren ook kampen met een hoge werkdruk en personeelstekorten. Graydon heeft de meest accurate bedrijfsinformatie waarmee UBO’s snel geïdentificeerd kunnen worden. We hebben bijvoorbeeld het grootste volume aan handelsregisteruittreksels en maken visueel inzichtelijk wat de eerste- en tweedegraads relaties zijn van een bedrijf. We hebben alle noodzakelijke controleslagen al gemaakt om tot de waardevolle inzichten te komen. Wij zijn er trots op dat wij de accountancyklanten van Unit4 Bedrijfssoftware op dit cruciale vlak kunnen ontzorgen”, vult Bobby Schuitemaker, Partner Director bij Graydon, aan.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Juridisch, GRC en Assuring, Branche > Financials, ICT & Recht
Bronvermelding Unit4 Bedrijfssoftware en Graydon

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


 AFAS Software


Visma Software


KING Software


RADAR Software


TecknowOnerzoeksbureau GBNED