Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Hoe wordt de tijd in de belangrijkste software van een kantoor gespendeerd? Wij weten het

Plaatsingsdatum 23-09-2020
Berichtdatum 22 september 2020

Blog door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED

ClockAssist, een relatief nieuwe succesvolle software aanbieder in de accountancymarkt, biedt het volautomatisch bijhouden van activiteiten per medewerker en urenregistratie in één. Hier is nu ClockAssist Insights aan toegevoegd. Dit laatste is een innovatieve toepassing die geanonimiseerd, over meerdere administraties heen, inzicht geeft in de tijdsbesteding aan bepaalde activiteiten, zoals de functies binnen een boekhoudpakket. Onderstaande afbeelding illustreert de procentuele verdeling in de tijd die besteed wordt aan de functies binnen boekhoudpakketten. De percentages worden van boven naar beneden toegelicht.

Met als belangrijke uitschieters 35% voor het samenstellen van rapportages en 29% voor het verwerken van bankafschriften. 

ClockAssist Insights - Boekhoudpakketten

Ik ben erg positief over het feit dat ClockAssist haar eerste inzicht met ClockAssist Insight deelt met de markt. 

Toen ik bovenstaande afbeelding op LinkedIN voorbij zag komen was ik dan ook meteen getriggerd en besloot hier deze blog over te schrijven. Mijn oog viel direct op de twee belangrijke uitschieters. Bij de eerste uitschieter (35% voor het samenstellen van rapportages) moest moest ik gelijk denken aan de start van het SBR-project in 2004/2005 en de slogan "met 1 druk op de knop voor meerdere stakeholders rapportages aanleveren vanuit het boekhoudpakket". Volgens mij staat dit in schil contrast met de praktijk 15 jaar later (in 2020) en de besteding van 35% voor het samenstelling van rapportages.

Ook de 29% voor het verwerken van bankafschriften vind ik relatief gezien aan de hoge kant. Leveranciers van boekhoudsoftware hebben hun mond vol over robotic accounting en schuwen zelfs niet om een term als AI te bezigen. Dat allemaal in ogenschouw nemende vind ik 29% voor het verwerken van banktransacties aan de hoge kant. Ongetwijfeld hebben we het over een gemiddelde van meerdere administraties die gevoerd worden door verschillende boekhoudpakketten. Hoe mooi zou het zijn als deze cijfers per boekhoudpakket visueel gemaakt worden? Dan kun je zien welke functies van welke boekhoudpakketten gemiddeld het best scoren qua efficiëncy. Dat voegt een nieuwe dimensie toe aan de selectie van boekhoudsoftware. Op dezelfde wijze kan ook de tijdsbesteding met ander soortige toepassingen in beeld gebracht worden. Denk aan salarissoftware en het samenstellen van de jaarrekening. 

En een individueel kantoor kan door gebruik te maken van ClockAssist met een tool als ClockAssist Insights nagaan hoe wordt gescoord ten opzichte van andere kantoren, al dan niet met het gebruik van dezelfde softwarepakketten.   

Tom van Eijmeren, algemeen directeur van ClockAssist verwoord het als volgt: "Wij hebben uniek inzicht van hoe tijd wordt gespendeerd binnen verschillende softwarepakketten. Dit willen we graag visualiseren onder de noemer 'ClockAssist Insights'. Uniek inzicht van hoe tijd op kantoren gespendeerd wordt. Zo kunnen we ook de prestaties van diverse softwarepakketten visualiseren en straks nog veel meer". 

Ook liever keuzes maken op basis van data in plaats van op gevoel?

Ik hoop in elk geval dat tools als ClockAssist Insights bijdragen aan de "open data" economie waar we nu midden in zitten. En toekomstig onderzoek nog beter te kunnen onderbouwen op basis van dergelijke data. 

Meer over ClockAssist

Categorie(n) Audit, dossierbeheer en data analyse, Robotic (accounting) en AI, Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Accountantskantoren > Visie ICT, ICT Innovatie
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED