Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Full Finance: data-analyse helpt bij de afrekening van NOW 1.0

Plaatsingsdatum 29-10-2020
Berichtdatum Oktober 2020

Blog door Full Finance 

Bijzondere tijden vragen om een bijzondere aanpak. We hebben dit jaar geleerd dat het (noodgedwongen) omarmen van innovaties kan leiden tot mooie resultaten. Data-analyse is ook zo’n innovatie die bij veel kantoren al lange tijd op de agenda staat, maar waarmee vaak nog geen concrete stappen zijn gezet. Met de afrekening van NOW 1.0 voor de deur lijkt dit het ideale moment om te starten. De werkzaamheden voor de afrekening lenen zich goed voor de inzet van data-analyse!

50% data-analyse
Het accountantsprotocol voor de assurance en aan assurance verwante opdrachten bevat duidelijke werkstappen en we komen tot de conclusie dat data-analyse bij ongeveer de helft van de werkstappen gebruikt kan worden. Analyse van verschuivingen van omzet, creditnota’s tijdens de meetperiode en transacties met verbonden partijen zijn goed te analyseren aan de hand van auditfiles. Met de gegevens uit de salarisadministratie is de analyse van de loonsom en wijzigingen in dienstverbanden snel gemaakt.

Power BI
Hoe we dat doen? We hebben onze NOW-data-analyse klaar staan in Microsoft Power BI. Aan de hand van de auditfiles, gemapte brugstaat uit de jaarrekeningsoftware -zoals CaseWare en Unit4- en eventueel de loongegevens uit het datawarehouse van GearSoft worden de analyses gevuld. De mappingen uit de jaarrekeningsoftware vertalen we, waar nodig, naar RGS (Referentie Grootboekschema). Door de vooraf gedefinieerde analyses en het RGS-datamodel ontstaat een generieke aanpak. We gebruiken de gratis te downloaden desktop-versie van Power BI waardoor de analyses door iedereen te gebruiken zijn.

Full Finance data analyse NOW

Uiteraard is het mogelijk om de auditfiles en loongegevens van meerdere bedrijven tegelijkertijd in te lezen, zodat inzicht ontstaat in de gegevens van de hele groep.

Werkprogramma
Data-analyse is een hulpmiddel en kan daarom alleen gebruikt worden samen met een goed werkprogramma. Dit werkprogramma besteedt ook aandacht aan de planningsfase en de afronding van de opdracht. Voor de uit te voeren werkzaamheden is een verwijzing opgenomen naar de data-analyse. Het werkprogramma komt beschikbaar voor CaseWare Managers en in een Excelversie.

Het werkprogramma is opgesteld door onze accountants en sluit aan op de data-analyses in Power BI.

Kwaliteit en efficiënt
De inzet van data-analyse met Power BI is geen doel op zich, maar we zien dat kantoren er voordeel mee kunnen behalen. Je voorkomt dat medewerkers met Excelanalyses aan de slag gaan die ze elke keer opnieuw moeten bouwen. In plaats daarvan leggen de analyses de focus op de opmerkelijke zaken. En door in te zoomen op grootboekmutaties is het opvragen van grootboekkaartjes bij klanten verleden tijd. NOW-data-analyse zorgt zo voor een kwalitatief goede aanpak en efficiënte start.

De analyses zijn beschikbaar voor de derdenverklaring, aan assurance verwante en assuranceopdrachten.

Aan de slag
Het gebruik van de analyses vraagt om een goede training (on the job). Hierover maken we graag per kantoor afspraken.

Neem contact op met Marijke Stokvis, Thijs de Nijs of Martijn Kriek voor aanvullende informatie of een prijsopgaaf. Je kunt ook een mail sturen naar now@fullfinance.nl of bel 055- 355 99 79.
   

Categorie(n) Audit, dossierbeheer en data analyse, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Full Finance
Internet URL Full Finance

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED