UBL Ketentest

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Elektronisch factureren en een Peppol Access Point. Wat is dit laatste en hoe werkt het?

Plaatsingsdatum 03-12-2020
Berichtdatum December 2020

Blog door eVerbinding

Je hebt vast wel eens gehoord van PEPPOL om elektronisch te factureren. Daarbij komt een Peppol Access Point om de hoek kijken en de vraag is wat dat is. Een Peppol Access Point verbindt organisaties met het Peppol-netwerk, zodat je veilig elektronische documenten zoals e-facturen kunt uitwisselen met iedereen die op dit netwerk is aangesloten. ‘Implement once, connect to all’.

Je hebt dus een Peppol Access Point nodig voor de verbinding op het Peppol-netwerk. Zo’n verbinding wordt geleverd door een Billing Service Provider (BSP) zoals eVerbinding. Dit kun je het beste vergelijken met een provider voor telefonie. Wil je bellen of even internetten op je telefoon, dan heb je toegang nodig tot het telecom–netwerk. Voor die mobiele aansluiting moet je zijn bij een telecom–provider als KPN of T-Mobile. Zo werkt het ook met e-facturatie met het Peppol-netwerk. Iedere eVerbinding klant heeft standaard toegang tot het Peppol-netwerk.

Aansluiten bij een Peppol Access Point
Om je aan te sluiten op het netwerk van Peppol, heb je twee dingen nodig:

 1. Een registratie met jouw eigen unieke Peppol-identifier bij een Peppol provider. Dit is een soort postbus, of telefoonnummer, waar de documenten naartoe worden gestuurd. In Nederland kun je het best een KVK-nummer of BTW-nummer van je organisatie registreren.
     
 2. Een aansluiting op het netwerk via een Peppol Provider waarmee je je financiële software of je ERP-systeem kan koppelen.

Voordelen e-Facturen uitwisselen via Peppol
Elke organisatie kan profiteren van de voordelen van e-facturatie, er zijn oplossingen voor Corporates, ZZP-ers, Accountants en (decentrale) overheden.

 1. Foutloos;
  E-facturen worden rechtstreeks tussen computers uitgewisseld, hierdoor kan worden gegarandeerd dat er geen verschillen ontstaan tussen de factuurdata van verzender en ontvanger.
    
 2. Veilig;
  Organisaties moeten zich eenmalig registreren bij de provider. Door de controles hierbij wordt het versturen van spookfacturen onmogelijk.
    
 3. Snel;
  Verzend direct vanuit je applicatie of vanuit een platform. Er zijn minder handelingen nodig om facturen te versturen en te verwerken.
   
 4. Inzicht factuurstatus;
  In- en uitgaande facturen staan sneller in de boekhouding waardoor je over actuele(re) cijfers beschikt. Dankzij de mogelijkheid om de status van de factuur in te zien (een soort track & trace) weet u altijd direct wat de stand van zaken is.
      
 5. Sneller betaald;
  Door de foutloze afhandeling in het financieel systeem van de ontvanger, wordt een e-factuur gemiddeld zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur.

De termen op een rij
We zetten de termen even kort op een rij:

 • Peppol-netwerk: een beveiligd netwerk waar bedrijven en overheidsinstanties op aangesloten kunnen worden, zodat zij beveiligd e–facturen kunnen ontvangen en versturen.
    
 • Billing Service Provider (BSP): een organisatie die diensten levert voor het efficiënt verzenden en ontvangen van facturen vanuit de achterliggende systemen.
    
 • Peppol Provider: een BSP die organisaties kan ontsluiten in het Peppol-netwerk.
    
 • Peppol Access Point: de technische infrastructuur waarmee Peppol providers financiële documenten onderling uitwisselen.
   
 • Universal Business Language (UBL): een bestandsformaat waarmee een e-factuur kan worden opgemaakt.

 • Peppol-ID: een unieke code, die gebruikt wordt om je te registreren op het Peppol-netwerk. Dit is een nummer zoals bijvoorbeeld
  - KvK-nummer,
  - BTW-nummer,
  - IBAN of
  - OIN (OverheidsIdentificatieNummer).

Over eVerbinding
eVerbinding is zo’n Peppol provider die een Peppol Access Point heeft waarop je je kunt aansluiten. Wereldwijd zijn er inmiddels honderden verschillende Access Points. Dit zorgt voor een betrouwbaar en internationaal facturatienetwerk. Veel veiliger dan factureren per e-mail én net zo makkelijk. Nadat je bent aangesloten, kun je beveiligd e-facturen ontvangen en versturen naar organisaties (wereldwijd), ongeacht welk Access Point zij gebruiken.

 • eVerbinding was in 2013 live met het eerste Peppol Access Point in Nederland.
 • De Peppol software van eVerbinding wordt door verschillende Nederlandse Peppol providers gebruikt om hun systemen te ontsluiten aan het Peppol-netwerk.
 • eVerbinding stuurde als Service Provider de allereerste Europese kernfactuur naar andere Europese Service Providers.
 • Met ongeveer 60% van alle Peppol-registraties in Nederland is eVerbinding marktleider op het netwerk (Peppol, 2020).

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > Inkoop, E-procurement & Purchase-to-Pay, Soort > (Elektronisch) factureren, UBL en Peppol, Soort > Boekhoudsoftware
Bronvermelding eVerbinding
Internet URL eVerbinding

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED