Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Op hoeveel verschillende plekken voer jij dezelfde data in?

Plaatsingsdatum 25-01-2021
Berichtdatum januari 2021

Door de opkomst van SaaS oplossingen, neemt het aantal applicaties dat wordt gebruikt steeds meer toe. Uit onderzoek blijkt dat een werknemer van een onderneming met meer dan 50 medewerkers, gemiddeld van 36 clouddiensten gebruik maakt. Het klinkt natuurlijk goed dat je voor specifieke toepassingen een digitale oplossing hebt, maar hoe zorg je ervoor dat je in al die applicaties over dezelfde data beschikt? En hoe voorkom je dat je bijvoorbeeld n.a.w. gegevens in iedere applicatie handmatig moet invoeren?

Best of breed en best of suite
Een van de keuzes die het aantal applicaties bepaalt en ook de vraagstukken over de data en de gegevensinvoer beantwoordt is de keuze tussen best of breed en best of suite. Een best of suite oplossing laat zich het best typeren als een “totaaloplossing” van één leverancier. Voorbeelden zijn o.a. Microsoft, Afas en SAP. Doordat je de oplossing bij dezelfde leverancier afneemt zijn de deeloplossingen (vaak) goed geïntegreerd en raak je snel gewend aan de interface en het gebruik. Als je in Word je weg weet te vinden, dan is dit in Excel en Powerpoint ook het geval.

Best of breed oplossingen richten zich op een specifiek onderdeel en zijn daarom vaak meer detaillistisch dan best of suite oplossingen. Doordat de oplossing minder groot is zijn ze ook vaak sneller dan best of suite oplossingen. Kortom, best of suite biedt een complete (standaard) oplossing met minder diepgang dan een best of suite oplossing. Daarnaast zijn best of breed oplossingen sneller geneigd om met andere oplossingen te integreren.

API
Deze integraties vinden plaats via zogenaamde API’s. Een API is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar communiceren. In het blog van Salesforce wordt een goede metafoor gebruikt om dit begrip te duiden. Stel dat je in een restaurant zit en wilt eten. Jij bent de klant en de kok is de leverancier, of jij bent applicatie 1 en de kok is applicatie 2. Omdat de kok aan het koken is kan hij jouw bestelling niet opnemen. Je hebt daarom een ober (de API) nodig om jouw bestelling op te nemen, door te geven aan de kok en wanneer het eten gereed is, het eten aan jou te serveren. De API zorgt er daarmee dus voor dat er gegevens van de ene applicatie naar de andere applicatie gaan en dat er acties volgen. Bijvoorbeeld het invoeren van klantgegevens in applicatie 1 zorgt ervoor dat de API de gegevens overbrengt naar applicatie 2, waarna deze worden aangemaakt. Uiteraard kan dit ook gelden voor facturen, documenten, goedkeuringen, etc.

Low en no code
Door het groeiende aantal SaaS oplossingen neemt de vraag naar API integraties sterk toe. Het is echter niet aan iedereen voorbehouden om een dergelijke integratie te maken. Daar is specifieke (programmeer-)kennis voor nodig en niet ieder bedrijf beschikt over deze kennis. Daar duiken partijen als Lemonforce en Betty Blocks handig op in met hun low code en no code oplossingen. Deze oplossingen zorgen ervoor dat ontwikkelaars sneller software kunnen ontwikkelen en maakt software ontwikkelen toegankelijker. Het is echter niet zo dat iedereen binnen jouw organisatie ineens software kan ontwikkelen. Kennis is nog steeds onontkoombaar.

ICT-landschap
Wil je graag de mogelijkheden van optimaal samenwerkende oplossingen voor jouw bedrijf onderzoeken? F1 Leiderschap biedt uitkomst door middel van het ICT-landschap.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, ICT Innovatie, Soort > EAI, EDI, Webservice en API
Bronvermelding F1 Leiderschap
Internet URL F1 Leiderschap

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

4 tips en tools voor procesoptimalisatie [30-12-2020]


Onerzoeksbureau GBNED