Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

E-factureren in Europa: Portugal, Finland en Frankrijk

Plaatsingsdatum 21-03-2021
Berichtdatum Maart 2021

Elektronisch factureren in Europa

Op 16 april 2014 is de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU goedgekeurd. Dit betekent dat overheden in de EU landen facturen elektronisch moeten ontvangen. We hebben het dan over B2G. In een serie blogs van TIE Kinetix komen meerdere landen aan bod. In dit geval Portugal, Finland en Frankrijk.
 

Portugal

Net als veel andere landen kent Portugal een coördinerende instantie voor de uitvoering van elektronisch factureren. Dit is eSPap  (Entidade de Serviços Partilhados da Administração Pública).

In Portugal zijn de volgende factuurformaten geaccepteerd voor Business to Governance (B2G) factureren:

 1. UBL 2.1 ‘CIUS-PT';
 2. CEFACT ‘CIUS-PT’.

De implementatie van ‘Electronic Invoice Solution in Public Administration’ is mogelijk op basis van de volgende oplossingen:

 1. ‘Business to AP’ (B2AP): Dit portaal is voor leveranciers van overheidsinstellingen voor het toezicht op de levering van elektronische facturen en het verloop van de status hiervan.

 2. Het elektronische facturatie portaal voor overheidsadministratie (FE-AP): Dit portaal is voor overheidsinstellingen voor de ontvangst en verificatie van facturen.

  FE-AP biedt de mogelijkheid om facturen te ontvangen en documenten in elektronisch formaat te corrigeren, waardoor de controle en het toezicht op alle fasen van het proces gewaarborgd is.

  Deze oplossing is voor elke publieke entiteit beschikbaar en biedt directe integratie met de GeRFiP-oplossing of via webdiensten met elk ander boekhoud-of documentbeheersysteem.

Lees complete blog over e-factureren in Portugal.
  

Finland

In Finland wordt gewerkt met eigen standaarden die gebruikt moeten worden op het gebied van elektronisch factureren, te weten:

 1. TEAPPSXML; zoals de naam al aangeeft gebaseerd op de XML-standaard.

 2. Finvoice; eveneens gebaseerd op XML

Beide standaarden voldoen aan de Europese Norm EN 16931-1.die gehanteerd wordt bij Business to Governance (B2G).

Business to Business (B2B)
Finvoice is de meest gebruikte standaard voor elektronisch factureren business-to-business (B2B). Met de komst van de wet 241/2019, kregen bedrijven uit de private sector, met een omzet hoger dan 10.000 euro, vanaf 1 april 2021 het recht om te eisen dat leveranciers e-facturen sturen. Een factuur in PDF-formaat mag dan geweigerd worden. De facturen moeten voldoen aan zowel de Europese als Finse normen.

Elektronische ontvangstbewijzen
De Finse regering stimuleert de de overgang naar de real time economie ook door te starten met elektronische ontvangstbewijzen, eKuitti genoemd in Finland. Dit is een ontwikkeling van meerdere jaren. De implementatie wordt bevorderd op Scandinavisch niveau, in het Nordic Smart Government (NSG) project. Het doel van het NSG-project is het automatiseren van financiële informatiestroom tussen bedrijven in Scandinavische landen. 

Lees complete blog over e-factureren in Finland.
 

Frankrijk

In Frankrijk is het al wat langer verplicht om elektronisch te factureren aan overheidsinstanties. Deze verplichting vond gefaseerd plaats sinds januari 2017, gerelateerd aan de grootte van bedrijven. Zo gold als eerste (sinds januari 2017) de verplichting voor grote bedrijven (meer dan 5.000 medewerkers). Als laatste gold de verplichting voor zeer kleine bedrijven (minder dan 10 medewerkers) per 2020. Het gaat hierbij om een aansluiting op het Franse e-facturatieportaal, Chorus Pro.

Nu in Frankrijk is voldaan aan de eerder genoemde EU e-invoicing Directive 2014/55/EU is de focus verschoven naar de business-to-business (B2B) sector in Frankrijk als het gaat om elektronisch factureren. 

Chorus Pro
Sinds is Chorus Pro het platform voor elektronische facturatie met de Franse overheid. Chorus Pro is het digitale platform waar leveranciers van de Franse overheid hun facturen moeten indienen. Het platform is verbonden met het financiële informatiesysteem van de Franse staat, Chorus.

In januari 2021 waren er al meer dan 100 miljoen facturen uitgewisseld via Chorus Pro. Het platform is toegankelijk via EDI, API of een webportaal voor het uploaden van PDF-bestanden. Dat laatste alleen voor kleine bedrijven en eenmanszaken met minder dan 1000 facturen per maand 

E-factuur standaarden
De geaccepteerde standaarden voor e-facturatie in Frankrijk zijn uitgebreid te noemen, te weten:

 • INVOICE UBL V2;
 • UN/CEFACT CII (CCTS/NDR v3.0);
 • PEPPOL BIS v.3;
 • Factur-X; een specifiek factuurformaat dat ook in Duitsland wordt gebruikt onder de naam ZUGFeRD 2.1-factuur. Factur-X bestaat uit een PDF-bestand met een ingesloten XML-bestand. 

Chorus Pro wordt ook geschikt gemaakt voor business-to-business (B2B) e-facturatie.

Lees complete blog over e-factureren in Frankrijk.
   

Meer blog(s) in deze serie:

Categorie(n) Soort > (Elektronisch) factureren
Bronvermelding TIE Kinetix
Internet URL TIE Kinetix

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat [06-01-2021]

Wat u moet weten als u gaat factureren aan het buitenland: in sommige landen is B2G e-factureren verplicht [27-12-2020]

De invloed van HR op de implementatie van Lean Manufacturing [02-12-2020]


Onerzoeksbureau GBNED