Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Welke accountants hebben duurzaamheidsrapportages op de agenda staan

Plaatsingsdatum 24-06-2021
Berichtdatum Zomer 2021

Onze vraag is nu welke accountants in Nederland duurzaamheid op de agenda hebben staan en/of meer over dit onderwerp willen weten? 

Duurzaamheidsrapportage is door Onderzoeksbureau GBNED voor de eerste keer opgenomen als onderwerp in het rapport "Software voor externe verslaggeving" dat in maart 2021 is verschenen. In dat rapport worden enkele internationale organisaties genoemd in relatie tot duurzaamheidsvraagstukken. Het gaat dan om:

  1. De International Integrated Reporting Council (IIRC); 
  2. De Sustainability Accounting Standards Board (SASB); 
    In het najaar van 2020 kondigden IIRC en SASB hun intentie tot een fusie aan in de Value Reporting Foundation.
  3. Het Global Reporting Initiative (GRI);  
  4. Accountancy Europe .

Ook bevat het rapport enkele aanbieders van software voor duurzaamheidsrapportages. Met wat ons betreft 2 in het oog springende aanbieders waarvan we weten dat ze ook in Nederland actief zijn, te weten: 

  1. Visma Connect; Visma Sustynex is Visma's cloud native platform voor het maken, versturen en ontvangen van duurzaamheidsrapportages.

  2. Wolters Kluwer CCH Tagetik; Biedt een uniform platform dat financiële en niet-financiële gegevens centraliseert in één enkele vertrouwde bron - beheerd met datagovernance. 

Rapport
Opvragen gratis rapport "Software voor externe verslaggeving" met uitgebreidere informatie.

Hoewel bovenstaande onze eerste echte kennismaking was met duurzaamheid(srapportages) in relatie tot standaarden en software weten we dat dit onderwerp al jaren internationaal een belangrijk topic is. Zo is Fou-Khan Tsang RA, voorzitter Raad van Bestuur Alfa Accountants en Adviseurs, al jaren bezig met het onderwerp duurzaamheid. Aanbevolen is zijn "Column | Douze Points – een audit alert", 18 juni 2021 in Accountancy Vanmorgen.

Fou-Khan wijst er in zijn column op dat duurzaamheidsinformatie – en dan specifiek met de controle daarvan, voor met name kleinere kantoren nog in de kinderschoenen staat. En dat SRA, Novak en de NBA met een opleidingsprogramma moeten komen. 

Accountant
Wij zijn benieuwd of accountants actief bezig zijn en/of geïnteresseerd in duurzaamheid en in het bijzonder duurzaamheidsrapportages voor cliënten. Daartoe hebben we in eerste instantie een korte enquête opgesteld met de vraag aan accountants om deze enquête in te vullen. De resultaten van de enquête worden anoniem verwerkt en zijn bedoeld om een eerste indruk op te leveren in hoeverre het onderwerp "duurzaamheid" speelt in de praktijk en gestimuleerd wordt door beroeps- en branche organisaties.

In een volgende nieuwsbrief zullen we de uitkomst bekend maken en gaan we aan softwareleveranciers vragen in hoeverre zij inspelen op het vastleggen van duurzaamheid (kpi's) en eventueel rapporteren daarover. 

Doe mee met onze ENQUÊTE
Naar invullen korte enquête voor accountants.  
   

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, GRC en Assuring, Duurzaamheid
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED