Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Presentaties Seminar RPA en robotic accounting 29-9-2021 beschikbaar

Plaatsingsdatum 28-09-2021
Berichtdatum 29 september 2021

Op woensdag 29 september 2021 heeft voor de vierde maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Lunteren. Met presentaties over PSD2: stand van zaken, ISO ADCS, Frauderisico's verminderen met de IBAN-Naam Check, RPA en AI in meerdere sectoren, Real-time reporting: de toekomst van btw, E-factureren en factuur retourberichten, Online betalingen via betaalplatformen en STIPAC: standaardisatie in de accountancy- en accountingsector. 

De volgende informatie en/of presentaties is beschikbaar: 

  • PSD2: de laatste stand van zaken
    Met het verstrijken van de deadline van 14 september 2019 zijn PSD2 en de bijbehorende Regulatory Technical Standards (RTS) volledig van toepassing. De invoering van (PSD2) is inmiddels in volle gang door marktpartijen. Zo hebben enkele leveranciers van boekhoudsoftware inmiddels zelf een PSD2 vergunning (al dan niet in aanvraag) om hun klanten te faciliteren met de voordelen van PSD2. Max Geerling, expert digitaal betalingsverkeer, Betaalvereniging Nederland, heeft de deelnemers op de hoogte gebracht van de laatste stand van PSD2. Max ging onder andere in op de mogelijkheden en de verplichtingen voor dienstverleners om toegang te krijgen tot de rekeningen van rekeninghouders. 
    Opvragen presentatie "PSD2: de laatste stand van zaken" (PDF).

  • ISO ADCS (Audit Data Collection Standard) 
    In november 2015 is het project Audit Data Collection binnen ISO verband gestart welke in 2019 heeft geresulteerd in de Audit Data Collection Standard (ADCS) onder de officiële titel ISO 21378:2019. Via nationale standaardisatieorganisaties (in Nederland de NEN) is in publiek private samenwerking (PPS) bijgedragen aan de ontwikkeling van deze wereldwijde standaard waarvan de doelstelling is om de toegankelijkheid en transparantie van audit data te verbeteren en het proces van ontsluiten van audit data te standaardiseren. Inmiddels wordt in verschillende werkgroepen gewerkt aan de ontwikkeling van zogenaamde extensies: uitbreidingen op de oorspronkelijke standaard die oplossingen bieden voor specifieke deelgebieden bijvoorbeeld op het gebied van controle van lonen, omzetbelasting of douanerechten.

    Frans Hietbrink (strategisch adviseur Digitale Samenleving bij de Belastingdienst) is ingegaan op het belang van deze ontwikkeling als onderdeel van het Belastingdienst-programma “Versterking Administratieve Keten” met als uitgangspunten dat kwaliteit aan de bron essentieel is en dat data op gestandaardiseerde wijze beschikbaar moet zijn. Vervolgens heeft Arnold Roza (director indirect tax bij PWC en projectleider vanuit de NEN) een nadere toelichting gegeven over het ISO verband waarbinnen ADCS wordt (door) ontwikkeld als ook de in 2019 gepubliceerde standaard en de extensies zoals die op dit moment worden ontwikkeld.
    Opvragen presentatie "ISO ADCS (Audit Data Collection Standard)" (PDF).
      
  • Hoe IBAN-Naam Check frauderisico's en kosten vermindert
    Sinds 2017 maken alle grote Nederlandse banken gebruik van de IBAN-Naam Check. Hierdoor nam het aantal betalingen naar verkeerde rekeningen af met 67% en verminderde de factuurfraude met 81%. De afgelopen jaren breidde de gebruikers van de IBAN-Naam Check zich ook uit naar bedrijven en naar andere Europese landen. SurePay is de organisatie achter de IBAN-Naam Check en won inmiddels meerdere internationale Awards. CEO en mede-oprichter David-Jan Janse van SurePay heeft uitleg gegeven hoe verdere innovaties, en het gebruik van data, financials kunnen ondersteunen om risico's terug te dringen en bedrijfsprocessen efficiënter te maken.
    Opvragen presentatie "Hoe IBAN-Naam Check frauderisico's en kosten vermindert" (PDF).


      
  • RPA en AI in meerdere sectoren
    RPA en AI is allang geen fictie meer en wordt in meerdere sectoren in de praktijk succesvol toegepast. Age Dijkstra van Pegamento de aanwezigen mee met enkele van deze toepassingen en liett zien hoe Rijkswaterstaat door het inzetten van AI zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. Gericht op financials kwam aan de orde hoe RPA en AI, gecombineerd met selfservice, accountancy dossiers sneller up tot date krijgen. In het onderwijs is RPA en AI inzetbaarheid voor zowel leerling als docent. Leraar wordt Coach: Op basis van analyses en voorspellingen (AI) kan er gericht feedback gegeven worden en aanpassingen voorgesteld in de leerroute.
    Opvragen presentatie "RPA en AI in meerdere sectoren" (PDF).
      
  • Real-time reporting: de toekomst van btw
    Steeds meer EU lidstaten implementeren een real-time reporting oplossing als middel tegen btw-fraude, een probleem dat EU lidstaten jaarlijks € 50 miljard kost. Summitto is in contact met verscheidene EU lidstaten en is tevens in gesprek met de Europese Commissie. Lucas Mul van Summitto nam de deelnemers mee in de wereld van real-time reporting en btw-fraude.
    Opvragen presentatie "Real-time reporting: de toekomst van btw" (PDF).
      
  • Elektronisch factureren en factuur retourberichten
    Als leverancier automatisch geïnformeerd worden over de status van je factuur bij de afnemer. Is de factuur ontvangen, goedgekeurd voor betaling of afgekeurd. En wat is de reden van dit laatste? Een ultieme toepassing van RPA én robotic accounting. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) is afgelopen maanden het initiatief e-retour afgerond met betrokken Peppol service providers en leveranciers van administratieve software voor uitgaande facturen en inkomende factuurverwerking. Na een korte inleiding door de dagvoorzitter over elektronisch factureren en factuur retourberichten is e-factureren met e-retour live getoond op het podium, m.m.v. Exact, Informer, Kleisteen, Lucom en Zenvoices
    Korte presentaties over: 
    - Exact;
    - Informer;
    - Kleisteen;
    - Lucom;
    - Zenvoices.
    Opvragen rapport "Gids elektronisch factureren"
     
    Zie e-retour op UBLKetentest.nl.
      
  • Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van betaalplatformen
    Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan. Vaak gaat de aandacht uit naar de vele mogelijkheden om via een online betaalknop te betalen, zoals met iDEAL, PayPal, Creditcards en specifieke betaalmethoden in andere landen, zoals Sofort in Duitsland en Bancontact in België. Al dan niet met de inschakeling van betaalplatformen, zoals: Adyen, Buckaroo en Mollie. 

    Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED nam aanwezigen in deze sessie mee in de afhandeling van online betalingen via boekhoudsoftware en de rol van PSP's daarbij. Oftewel "Hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht". 
    Naar artikel "Online betalingen: de vele schakels en de rol van boekhoudsoftware".
      
  • STIPAC: standaardisatie in de accountancy- en accountingsector
    In dit tijdperk van RPA en robotic accounting worden nog steeds gegevens handmatig overgenomen in de keten van 'record to report'. STIPAC is een nieuw initiatief om genoemde sectoren te ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van standaarden en interoperabiliteit. Op basis van het Referentie Grootboekschema (RGS) is de RGS brugstaat in beheer bij STIPAC en is de RGS vaste activastaat onderhanden. Bij dit laatste worden zoveel mogelijk duurzaamheidsaspecten meegenomen.
    Meer informatie op STIPAC.nl.
        
Categorie(n) Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Accountantskantoren, UBL en Peppol, PSD2, Soort > eBusiness en online betalingen, Branche > Financials, Robotic (accounting) en AI, Standaardisatie, (open)standaarden, ICT Innovatie, Soort > (Elektronisch) factureren, Tech startups, Kennisplatform Administratieve software
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED