Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Boekhoudsoftware: hoeveel standaarden en koppelingen ondersteunt je boekhoudpakket?

Plaatsingsdatum 27-10-2021
Berichtdatum 28 oktober 2021

Stel je schaft een nieuw boekhoudpakket aan en dan blijkt dat je inkoopfacturen nog steeds, al dan niet deels, met de hand moet boeken. Je BTW-aangifte met de hand indienen via de website van de belastingdienst. Een jaarrekening overtypen in rapportagesoftware of via de website van de KVK. En de winstaangifte Inkomsten- of Vennootschapsbelasting (IB/CPB) overtypen via fiscale aangiftesoftware of via de website van de Belastingdienst. 

En wat te denken van een kredietrapportage voor de bank? Komt die met één druk op de knop tot stand uit je zojuist aangeschafte boekhoudpakket. En dan val je ook nog eens in een steekproef van het CBS die je vraagt om een productie-jaarstatisiek aan te leveren met de nodige cijfers. 

Gelukkig is dat allemaal niet meer nodig als je boekhoudpakket de juiste standaarden en koppelingen ondersteunt. Er kan steeds meer automatisch, maar dan moet dat wel ondersteunt worden. Veel leveranciers van boekhoudsoftware doen dan hun uiterste best om zoveel mogelijk (markt)standaarden te ondersteunen en (automatische) koppelingen mogelijk te maken, zowel inkomend als uitgaand.

Enkele voorbeelden van relatief recente initiatieven waarbij (onder andere) leveranciers van boekhoudsoftware standaarden omarmen zijn:

 1. RGS Ready; bestaat voor boekhoudsoftware uit een meetlat van 8 functies c.q. eigenschappen die bepalen in hoeverre RGS wordt ondersteund door deze software, onder andere gericht op accountants- en administratiekantoren.

 2. SSO met OAuth 2.0; van Single sign-on (SSO) is sprake als een gebruiker inlogt in een applicatie en daarmee automatisch toegang heeft tot andere applicaties, Met behulp van de standaard OAuth 2.0 wordt voorkomen dat de andere applicaties ook moeten beschikken over een gebruikersnaam en wachtwoord. 
    
 3. E-retour; automatisch de status van verzonden e-facturen kunnen volgen bij de klant. Zo weet je altijd of jouw factuur wel ontvangen en goedgekeurd is. Dat scheelt achteraf weer mailen of bellen.

 4. RGS brugstaat; een standaard voor het eenvoudig uitwisselen van grootboeksaldi op basis van RGS (Referentie Grootboekschema). Metonder andere fiscale aangiftesoftware en de productie jaarstatistiek van het CBS.

Het aantal standaarden dat gebruikt wordt bij moderne boekhoudsoftware (via de cloud) groeit gestaag. Het aantal koppelingen om boekhoudsoftware met andere toepassingen en de omgeving te verbinden neemt (veel) harder toe. Bekende leveranciers van online boekhoudsoftware beschikken vandaag de dag zomaar over 100 of zelfs veel meer koppelingen met allerhande toepassingen. 

Wildgroei aan koppelingen
Het aantal koppelingen tussen softwaresystemen 1 op 1 neemt exponenteel toe. Het gaat dan telkens om maatwerk dat weliswaar voor meerdere gebruikers ingezet wordt. Maar dat laatste hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Er is volgens ons sprake van een zekere wildgroei. Door maatwerk stel je je meer afhankelijk van je softwareleverancier(s). En je moet je altijd afvragen hoe het in de toekomst zit. Wat als er een nieuwe versie van je boekhoudsoftware uitkomt die voor betreffende maatwerkkoppeling niet meer toepasbaar is? Kun je dan nog wel een beroep doen op de ontwikkelaar van de maatwerkkoppeling. Welke garantie is verschaft naar de toekomst toe en moet je opnieuw in de buidel tasten. 

De zelfde vragen gelden natuurlijk ook voor koppelingen die breder ingezet worden, bijvoorbeeld voor meerdere boekhoudpakketten. 

Pleidooi voor meer standaardisatie
Wij pleiten al jaren voor meer standaardisatie als het gaat om het koppelen van softwaresystemen onderling en met externe partijen. Natuurlijk kennen we al vele jaren standaarden als de XML Auditfile Financieel (XAF) en de MT940 voor bankmutaties. Maar het is geen geheim dat de XAF vanuit het ene boekhoudpakket niet dezelfde is als de XAF vanuit een ander boekhoudpakket. En het is ook geen geheim dat de MT940 per bank verschillend is qua inrichting.  

En wat te denken van het standaard Referentie grootboekschema. In zo'n 4 jaar gegroeid van 2.528 RGS-codes in 2016 tot 4.571 RGS-codes in 2020. Wie denkt dat van iedere RGS-code de betekenis en gebruik binnen de (grootboek)administratie duidelijk is komt bedrogen uit.

Kortom: volgens ons is er werk aan de winkel in de accountancy- en accountingbranche om meer grip te krijgen op standaarden en het gebruik ervan bij onder andere koppelingen. 

Aanzet via onderstaand schema
Als aanzet hebben we eerst koppelingen met en vanuit boekhoudsoftware via onderstaand schema op een rij gezet. Dit schema is voorlopig nog even onderhanden en zal de komende periode bijgesteld worden. 

Je kunt actief bijdragen aan het vervolmaken van het schema door aan te geven welke standaarden en koppelingen er volgens jou omtbreken. Reageren via LinkedIN is ook mogelijk. Het gaat dan nogmaals niet om maatwerkkoppelingen. 
  

Boekhoudsoftware: ondersteuning van standaarden en koppelingen


BIJEENKOMST


Op 30 maart 2022 is de bijeenkomst "Seminar Boekhoudsoftware: standaarden, koppelingen en innovatie" gepland 
Meer informatie over deze bijeenkomst.


Aanbevolen

 • Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie
  Deze extra uitgave beschrijft de ontwikkeling en innovatie van boekhoudsoftware, gezien vanuit de bril van softwareleveranciers. Wat is er allemaal ontwikkeld en wat hebben deze leveranciers nog in petto voor ons.
  Naar opvragen gratis uitgave over ontwikkeling en innovatie.
    
 • Gids boekhoudsoftware
  De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar:
  1.ZZP'ers en klein MKB;
  2.Middelgrote bedrijven (MKB);
  3.Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).
  Naar opvragen gratis Gids boekhoudsoftware.  
     
Categorie(n) SBR / XBRL, Soort > Boekhoudsoftware, Soort > EAI, EDI, Webservice en API, RGS (ReferentieGrootboekSchema), ZZP'ers en klein MKB, Softwareselectie, Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, Kennisplatform Administratieve software, PSD2, Branche > Financials, UBL en Peppol, Robotic (accounting), SEPA, ICT Innovatie, XML Auditfiles
Bronvermelding STIPAC
Internet URL STIPAC

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED