Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
VISMA E-accounting
Exact Software

Software nieuws

Vanuit boekhoudsoftware de winstaangifte Inkomstenbelasting automatisch vullen op basis van RGS

Plaatsingsdatum 14-03-2022
Berichtdatum 12 maart 2022

RGS als aansluiting tussen de online boekhouding en het winstdeel van de aangifte Inkomstenbelasting bestemd voor eenmanszaken. Een ontwikkeling van de Belastingdienst waarmee Leveranciers van boekhoudsoftware voor het segment "ZZP/eenmanszaak" hun klanten kunnen laten profiteren. De eerste leveranciers hebben dit inmiddels al operationeel.

De Belastingdienst wil gebruikmaken van de mogelijkheden om ondernemers via hun eigen administratie makkelijk aangifte te laten doen. Daarom zet de Belastingdienst stappen naar een aaneengesloten administratieve keten, die zo goed mogelijk aansluit bij de praktijk van ondernemers. Dit doen we samen met ondernemers, fiscaal dienstverleners, softwareontwikkelaars, banken en andere (semi-) overheden.

Automatische Winstaangifte
De Belastingdienst ontwikkelde daarom een module die een aansluiting maakt tussen de online boekhouding van de ondernemer en het winstdeel van de aangifte Inkomstenbelasting bestemd voor eenmanszaken (zzp’ers): de Automatisch Winstaangifte.

Het zelf doen van de aangifte Inkomstenbelasting en specifiek het winstdeel daarvan wordt gezien als lastig en levert onzekerheid en vragen bij de ondernemer op. De aanbieder van boekhoudsoftware levert met het implementeren van de module een aanzienlijke toegevoegde waarde voor ondernemers die zelf de aangifte Inkomstenbelasting doen.

De module is voorzien van toelichtende teksten en leidt de ondernemer door het hele proces van aangifte heen. De initiële implementatie wordt door de eerste softwareontwikkelaars, die meewerken, als laagdrempelig en relatief eenvoudig ervaren en de jaarlijkse updates vragen nog minder werk.

Lees het complete artikel "RGS als aansluiting tussen de online boekhouding en het winstdeel van de aangifte Inkomstenbelasting bestemd voor eenmanszaken" door de Belastingdienst op Boekhoudplaza.nl, de website over RGS.
 

Categorie(n) Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Accountantskantoren, Soort > Boekhoudsoftware, ICT Innovatie, Soort > Externe verslaggeving, Branche > Accountantskantoren > Visie ICT, ZZP'ers en klein MKB, RGS (ReferentieGrootboekSchema)
Bronvermelding Belastingdienst

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED