Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

White papers

Bij Informer is innoveren een continu proces met o.a. RGS en AWA, eFactureren, eRetour en PSD2

Plaatsingsdatum 03-05-2022
Berichtdatum Voorjaar 2022

Automatisch ingevulde WinstAangifte (AWA) voor ZZP’ers, Retourberichten via Peppol en nieuwe API koppeling gaat nog voorbij PSD2.

Met het boekhoudprogramma InformerOnline heb je als accountant of boekhouder toegang tot alle tools om op een moderne manier samen te werken met ondernemers. Verschillende innovaties en robots maken het mogelijk dat je als accountant minder tijd kwijt bent aan het boeken van een administratie en je meer kunt focussen op controle en advies. Benieuwd welke innovaties Informer recentelijk heeft doorgevoerd? Wij zetten ze op een rij!

Informer automatische winstaangifte

Automatisch ingevulde WinstAangifte (AWA) voor ZZP’ers
Na een traject van drie jaar heeft Informer in januari 2022 in samenwerking met de Belastingdienst de nieuwe open innovatie ‘Automatisch ingevulde WinstAangifte’ (AWA) geïntroduceerd. Door middel van deze AWA wordt het doen van het winstdeel van de IB-aangifte een stuk gemakkelijker voor zzp’ers omdat zij automatisch het winstdeel kunnen invullen.

Deze nieuwe aangifte module helpt zzp’ers om snel en foutloos hun financiële gegevens in de IB-aangifte te zetten. “Door de integratie van de module bij partijen als Informer maakt de Belastingdienst het makkelijker voor ondernemers om vanuit hun eigen administratie eenvoudig het winstdeel van de aangifte te kunnen opstellen. We zijn blij dat we de pilot met Informer hebben afgerond. Hiermee zet de Belastingdienst stappen naar een aaneengesloten administratieve keten, die zo goed mogelijk aansluit bij de alledaagse praktijk van ondernemers”, aldus Jeroen van Hulten, programmamanager digitalisering bij de Belastingdienst MKB. Dankzij het investeren in een aantal pilots is deze module, die ontwikkelt is door de Belastingdienst en getest is bij Informer en haar klanten, nu geïntegreerd in de boekhoudsoftware van InformerOnline.

De IB aangifte downloaden en uploaden bij de Belastingdienst

Om het doen van de winstaangifte zo eenvoudig mogelijk te maken voor zzp’ers is gebruik gemaakt van het RGS ZZP-schema van onderzoeksbureau GBNED. Dit nieuwe standaard schema zorgt ervoor dat de overzichten voor de IB-aangifte vooraf ingevuld zijn. Klanten die gebruik maken van dit gestandaardiseerde grootboekschema voor zzp kunnen het overzicht van hun winstdeel eenvoudig uit Informer downloaden en deze vervolgens bij de aangifte bij de Belastingdienst uploaden. Doordat het overzicht grotendeels automatisch vooraf is ingevuld met behulp van de gegevens uit InformerOnline is het doen van de winstaangifte eenvoudiger en minder foutgevoelig.

Unieke uitbreiding van boekhouding naar IB-aangifte

Deze uitbreiding van boekhouding naar de IB-aangifte maakt Informer uniek. “Informer streeft ernaar dat ondernemers in staat zijn om niet alleen hun boekhouding maar ook aangiftes zelf te doen”, aldus Remco Frühauf, CEO van Informer. Eerder heeft de samenwerking met de Belastingdienst er al voor gezorgd dat ondernemers niet alleen direct btw-aangifte kunnen doen, maar deze ook direct kunnen betalen met iDeal. Nu Informer gebruik maakt van de AWA van de Belastingdienst, kunnen zzp’ers hun gehele administratie van boekhouding tot winstaangifte zelf regelen. Voor accountants betekent dit dat zij minder tijd kwijt zijn met het ondersteunen van ondernemers bij het doen van hun aangiftes maar zich echt kunnen focussen op de controles en het geven van het juiste advies.

RGS ready en RGS Brugstaat
Ondanks dat InformerOnline al sinds december 2019 RGS ready is verklaard door onderzoeksbureau GBNED zijn de ontwikkelingen op het gebied van het RGS nog altijd in volle gang. Met de invoering van deze standaard wordt de professionaliteit van het softwarepakket ook voor de toekomst gewaarborgd.

RGS als standaard rekeningschema

Het Referentie Grootboek Schema (RGS) is een rekeningschema standaard die afgesproken is binnen de industrie. Deze standaard is tot stand gekomen om de kwaliteit van communicatie tussen softwarepakketten op het gebied van boekhouden, rapportages en (belasting)aangiften te optimaliseren. RGS wordt ondersteund door onder andere de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel.

RGS ready is een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED. Dit bureau heeft uitgebreid onderzoek gedaan of een boekhoudsoftware RGS Ready is. Zo worden de programma's naast een meetlat van acht criteria gelegd die bepalen in hoeverre het Referentie Grootboek Schema wordt ondersteund door deze software. Informer voldoet aan zeven van de acht criteria en ondersteunt daarmee het Referentie Grootboek Schema voor ondernemers.

Informer RGS brugstaat

Gegevens uitwisselen met de RGS Brugstaat

Het uitwisselen van gegevens vanuit je boekhouding werd nóg eenvoudiger sinds InformerOnline is voorzien van de RGS Brugstaat. De standaard indeling van de RGS Brugstaat zorgt ervoor dat iedereen in hetzelfde formaat grootboeksaldi aan kan leveren voorzien van RGS codering. Hierdoor is het mogelijk om gegevens vanuit InformerOnline op basis van RGS over te zetten naar fiscale aangiftesoftware.

De vele verschillende rekeningschema’s in Nederland maken het ingewikkeld voor ondernemers om gegevens uit te wisselen. De RGS Brugstaat is daarom dé oplossing voor dit probleem. Het RGS is namelijk één standaard schema waarmee data uitwisseling tussen bijvoorbeeld een boekhoudprogramma en fiscale aangiftesoftware vereenvoudigd wordt.

Retourberichten via Peppol
Dat het Peppol-netwerk het mogelijk maakt om sneller, goedkoper en betrouwbaarder gebruik te maken van volledige e-facturatie was al bekend. Maar de ontwikkelingen op het gebied van online factureren via Peppol staan gelukkig nooit stil. Met de e-retourberichten in Peppol kunnen ondernemers voortaan op de hoogte zijn van de status van hun factuur.

Informer was in augustus 2021 samen met Storecove onderdeel van de kopgroep e-retour en zij hebben gezamenlijk de werking van factuur retourberichten aangetoond. Één van de grootste ergernissen bij ondernemers als het gaat om factureren is de onzekerheid wanneer zij lang moeten wachten voordat een factuur betaald wordt. De Peppol Invoice Response berichten (e-retour) zijn hier dé oplossing voor!

Werking van e-retour berichten via Peppol

Door middel van e-retour berichten kunnen leveranciers automatisch de status van facturen volgen bij afnemers. Zodra zij een factuur versturen kunnen zij precies zien wanneer de factuur is aangekomen op het Peppol netwerk, het ontvangst is bevestigd door Peppol, het is geaccepteerd door de ontvanger en de factuur is betaald. In het geval dat de ontvanger de factuur afwijst is ook dit te zien in het overzicht. Om gebruik te kunnen maken van deze retourberichten moeten beide partijen gebruik maken van e-factureren op basis van Peppol en moet de software die zij gebruiken met deze retourberichten kunnen omgaan. Doordat je altijd de status van je factuur kunt zien leef je niet langer in onzekerheid of je factuur wel goed is aangekomen en verwerkt.

Naar verwachting zal het gebruik van Peppol in de komende jaren flink toenemen. Met de retourberichten wordt goed ingespeeld op deze nieuwe ontwikkelingen aangezien de innovatiekracht van de Peppol community hiermee wordt gestimuleerd. Met behulp van deze retourberichten kan een stukje onzekerheid van de ondernemer worden weggenomen.

Open banking met directe Rabobank koppeling
Na een succesvolle pilot met de Rabobank, had Informer in december 2021 als eerste toegang gekregen tot de door Rabobank nieuw ontwikkelde API koppeling. Met deze API kunnen bankgegevens direct in Informer worden ingeladen zonder tussenkomst van een derde partij. Deze koppeling is een logische vervolgstap op de recente PSD2 wetgeving voor open banking aangezien een aantal grote nadelen van PSD2 hierin worden opgelost .

Open banking heeft in de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en doet dat nog steeds. Veel bedrijven bieden financiële oplossingen, waardoor integraties en koppelingen met real-time bankgegevens essentieel zijn voor nieuwe oplossingen.

Nieuwe API koppeling gaat nog voorbij PSD2

De Rabobank heeft een nieuwe API koppeling ontwikkelt welke een sneller en accurater beeld geeft van de financiële situatie van een bedrijf. Met deze API hoeven gebruikers maar één keer toestemming te geven om Informer toegang te geven tot hun financiële data. Dit in tegenstelling tot de PSD2 wetgeving waarbij elke 90 dagen opnieuw klanten akkoord nodig is. Dat leidt in de praktijk tot veel verwarring over vermeende storingen.

Ook kan bij deze API de rekeninginformatie van Informer gebruikers veel vaker opgevraagd worden dan bij PSD2, waar dit slechts vier keer per dag wordt opgevraagd. Daarnaast hebben ondernemers voortaan ook inzicht in hun spaarrekening via Informer, een veel genoemde tekortkoming van de PSD2 richtlijnen.

Tot slot kunnen ondernemers door middel van deze koppeling eenvoudig een betaalbatch of incassobatch sturen vanuit Informer naar de Rabobank. Deze hoeft vervolgens enkel nog geautoriseerd te worden in de zakelijke Rabobank omgeving.

Informer chatten

Chatten met je boekhouding via WhatsApp
Door slim gebruik te maken van populaire technologie als chatapplicatie WhatsApp, kunnen gebruikers van InformerOnline sinds augustus 2020 direct ‘chatten’ met hun eigen boekhouding. InformerOnline is met de lancering van deze dienst in versie 4 het eerste boekhoudpakket dat deze functie aanbiedt.

Voor accountants betekent dit een efficiëntere samenwerking met klanten. Uw klanten kunnen zelf eenvoudig foto’s van inkoopfacturen en bonnen naar hun administratie sturen via WhatsApp. Deze worden vervolgens automatisch verwerkt dankzij de boekrobots van InformerOnline. Met Robotic Accounting wordt het grootste deel van de boekhouding geautomatiseerd. Zo heeft u alle tijd om de ondernemer bij te staan met controle en (financieel) advies.
  

Categorie(n) SAAS, Cloud Computing, Branche > Accountantskantoren, UBL en Peppol, PSD2, Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Financials, RGS (ReferentieGrootboekSchema), Soort > (Elektronisch) factureren, ZZP'ers en klein MKB, Robotic (accounting) en AI, Standaardisatie, (open)standaarden, ICT Innovatie
Bronvermelding Informer
Internet URL Informer

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED