Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

White papers

Boekhoudsoftware en online betalingen: bekende betaalmethodes geintegreerd in het boekhoudpakket

Plaatsingsdatum 08-07-2022
Berichtdatum Voorjaar 2022

Als eerste boekhoudpakket in Nederland lanceert Moneybird een feature waarin alle bekende betaalmethodes volledig geïntegreerd zijn in het boekhoudpakket.

Het is algemeen bekend dat facturen met goede betaalmogelijkheden, sneller betaald worden. Zeker als een onderneming veel facturen stuurt naar consumenten zijn online betaalmethoden onmisbaar. Een factuur voldoen via enkele klikken met een iDEAL transactie is sneller en minder foutgevoelig dan een bedrag, IBAN en omschrijving overtypen.

Toch loopt de adoptie van online betaalmethoden nog achter. De reden is dat veel kleine ondernemers het regelen van deze betaalmethoden ingewikkeld vinden. Uit onze eigen cijfers blijkt dat maar 30% van de kleine ondernemers gebruik maakt van de mogelijkheden. Veel ondernemers laten de kans op een kortere betaaltermijn dus liggen.

In 2009 was Moneybird het eerste boekhoudpakket op de Nederlandse markt om iDeal betalingen op facturen aan te bieden. Dit kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Payment Service Provider (PSP) Mollie. Sinds de start van de samenwerking hebben tienduizenden ondernemers de weg naar Mollie gevonden en de betaalmethoden toegevoegd aan hun verkoopfacturen. Hierdoor is het voor de klant makkelijk om te betalen. Maar voor de ondernemer bleef het een uitdaging om de betalingen te verwerken in de boekhouding.

Online betalingen in de boekhouding
Net zoals een bankrekening is een online betaling een transactie die thuishoort in de boekhouding. Bij het uitvoeren van een betaling is het vaak al mogelijk om de factuur gelijk als betaald te markeren. Dit komt doordat er een statusbericht terug komt van de PSP die opgeslagen kan worden bij de betaling. Het statusbericht alleen is niet voldoende bewijs voor een betaling. Uiteindelijk zal de uitbetaling op de rekening van de ondernemer een belangrijk bewijsstuk zijn in de boekhouding.

Uitbetalingen vinden vaak periodiek plaats, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Hierdoor kunnen er meerdere transacties in één uitbetaling zitten. Het afletteren van uitbetalingen is hierdoor altijd complex geweest. Een uitbetaling van de PSP kan één of meer facturen bevatten die gekoppeld moeten worden. Bovendien houden de PSPs kosten in voor de transacties. Één uitbetaling moet dus aan meerdere facturen en inkoopfacturen gekoppeld worden. Dit handmatig verwerken is complex en een grote puzzel.

De komst van APIs
PSPs herkennen de problemen die er zijn met de verwerking van de betalingen. Daarom introduceren zij vaak API’s voor het uitwisselen van transacties. Je kunt een PSP in die context vergelijken met een bank die banktransacties deelt met de boekhouding. Door de PSP rekening als bankrekening te zien in de boekhouding, kan elke transactie los afgeletterd worden. Een uitbetaling is dan niets meer dan een kruispost.

Vanwege het gebrek aan standaardisering en het grote aantal PSPs, is het voor veel boekhoudpakketten onhaalbaar om een goede en volledige ondersteuning te bieden aan koppelingen met PSPs. Net zoals in het PSD2 domein staan er aggregators op die de verscheidene PSPs ontsluiten met één API. Voorbeelden hiervan zijn Ponto en PSPbetalingen.nl.

Integratie van PSP en de boekhouding
Voor grotere ondernemingen is het meestal geen probleem om bij verschillende partijen software en diensten af te nemen. Omdat de volumes groter zijn, is de investering voor het inregelen de moeite waard. In dat geval is het koppelen van een boekhoudpakket, het openen van een Payment Service Provider account en het opzetten een koppeling tussen beiden geen probleem.
Voor kleine ondernemers loont deze investering vaak niet. De volumes zijn te klein en er is beperkte kennis aanwezig. Bij Moneybird bedienen we vooral ZZP’ers en klein MKB. En in deze doelgroep zien we duidelijk dat de investering niet gemaakt wordt. Terwijl de opbrengsten wel groot zijn: een snellere betaling kan voor veel kleine ondernemers een groot verschil maken.

Moneybird Payments
Bij Moneybird hebben we daarom gekozen voor een volledige integratie tussen PSP en de boekhouding. Onder de naam Moneybird Payments bieden we als eerste in Nederland ondernemers volledig geïntegreerde online betaalmethoden aan. Na het activeren staan de betaalmethoden automatisch op verstuurde verkoopfacturen. Bovendien kunnen facturen volledig automatisch geïncasseerd worden via SEPA incasso en credit card. 

Digitaal ondertekenen: 5 aspecten

De betalingen worden automatisch bijgehouden. Na een succesvolle betaling komt de factuur op “betaald” te staan. In realtime komt ook een banktransactie binnen voor de betaling. Deze is automatisch gekoppeld aan de goede factuur. De transactiekosten worden automatisch gekoppeld aan de inkoopfactuur van Moneybird. De ondernemer heeft na het versturen van de factuur dus geen omkijken meer naar de betaalstromen.

De toekomst
De toekomst van accountancy en boekhoudsoftware ligt in het automatiseren van de boekhouding. Integraties zoals Moneybird Payments zorgen voor een grote tijdsbesparing en brengen voordelen voor kleine ondernemers. Robotic accounting heeft de laatste jaren al grote tijdsbesparingen weten te realiseren. Onze verwachting is dat het integreren van diensten de volgende trend zal zijn om nieuwe tijdsbesparingen te realiseren. En wij zetten daar verder op in door in de toekomst nog meer diensten te integreren in Moneybird.


Bijdrage redactie:

Graag verwijzen we naar het volgende artikel:

Online betalingen: de vele schakels en de rol van boekhoudsoftware
Een belangrijke vraag is: “hoe komen online betalingen zo efficiënt mogelijk in de boekhouding terecht?”.
Naar artikel: "Online betalingen: de vele schakels en de rol van boekhoudsoftware".
  

Categorie(n) ZZP'ers en klein MKB, Branche > Accountantskantoren, ICT Innovatie, Branche > Dienstverlening, Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Detailhandel & Horeca, Soort > eBusiness en online betalingen, SAAS, Cloud Computing
Bronvermelding Moneybird
Internet URL Moneybird

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

9 oktober 2024

Seminar Robotic accounting
Actuele ontwikkelingen op het gebied van Robotic accounting. Met dit jaar Open banking als centraal thema.
Meer info en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED