Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Speedbooks.com: 6 tips voor een stressloze jaarrekeningperiode

Plaatsingsdatum 19-02-2023
Berichtdatum januari 2023

Door Speedbooks.com

De jaarrekening staat weer voor de deur. Dit kan veel stress veroorzaken. Daarom hebben wij de 6 tips, zodat jij gerust deze periode door kan komen. 

 1. Begin op tijd
  De jaarrekening moet verplicht aan het eind van het voorjaar klaar zijn, mits uitstel is aangevraagd. Afhankelijk van de grootte van een organisatie gaat er de nodige tijd zitten in de voorbereiding en het opstellen. Adviseer je klant om de data voor de jaarrekening op tijd beschikbaar te hebben, omdat iedereen in die periode een beroep op administratie- en accountantskantoren doet.
     
 2. Maak gebruik van rapportagesoftware
  Beginner of accountant, een rapportageprogramma als aanvulling op je boekhoudpakket, is hedendaags eigenlijk onmisbaar. Met de RGS-koppelingen wordt de data uit jouw administratiepakket automatisch ingelezen en gerubriceerd (op basis van RGS codering), waarna je direct toegang tot de standaard rapportmodellen en een online dashboard hebt.

  Met een goed rapportageprogramma kun je ook meerdere administraties samenvoegen met de consolidatiefunctie (zie tip 5) en eenvoudig deponeren bij de KvK via SBR (zie tip 8). Rapportagesoftware geeft je organisatie meer inzicht in de financiële cijfers en zorgt dat je diverse rapporten, waaronder de jaarrekening snel kan opstellen en deponeren.
    
 3. Gebruik het werkprogramma, de jaarrekeningchecklist
  Het opstellen van de jaarrekening is een tijdrovend karwei, maar een fluitje van een cent met het werkprogramma. Het werkprogramma is een checklist voor de jaarrekening en hiermee kun je de controlepunten direct afvinken en verzamel je efficiënt alle benodigde stukken. Zo vergeet je nooit meer iets. Bekijk gratis de jaarrekening inclusief werkprogramma.
    
 4. Maak gebruik van een standaardmodel dat voldoet aan de NEN-voorwaarden
  Professionele rapportagesoftware, zoals die van Speedbooks®, beweegt eenvoudig mee met de veranderende informatiebehoefte. Standaardmodellen worden jaarlijks aangepast aan de dan geldende NEN-norm (Nederlandse Norm). Omdat ze opgemaakt zijn in Excel kun je jouw rapportages naar eigen wens qua inhoud, samenstelling en vorm aanpassen en opmaken in de gewenste huisstijl.
    
 5. Enkelvoudige of geconsolideerde jaarrekening?
  Een geconsolideerde jaarrekening moet als bedrijven meer dan 50% van de aandelen van een dochterbedrijf in handen hebben. Ook is het een goede manier om een overzicht te creëren van je bedrijfs-totaalcijfers, de kengetallen en de winstgevendheid van afdelingen of dochters, op groepsniveau.

  Het totaaloverzicht van de belangrijkste cijfers kun je gebruiken voor een kapitaalverschaffer die wil financieren op het totaal plaatje. Heb je bijvoorbeeld, maar één bedrijf dan is een enkelvoudige jaarrekening voldoende.
    
 6. Deponeer de jaarrekening eenvoudig en foutloos
  Het deponeren van de (geconsolideerde) jaarrekening is verplicht. In veel gevallen moet dit bij de KvK, maar in andere sectoren komt het ook voor dat er gedeponeerd moet worden bij andere instanties, zoals: DUO en CBS. Voor de meeste bedrijven moet de jaarrekening gedeponeerd worden in digitaal SBR- (Standard Business Reporting) formaat. Rapportagesoftware zet de beschikbare data bijvoorbeeld razendsnel om in het SBR-formaat.

  De beveiligde directe koppeling deponeert vervolgens automatisch alle relevante stukken bij de KvK. Speedbooks® gebruikt daarvoor de speciaal ingerichte en beveiligde XBRLOne-omgeving en past altijd de laatste SBR-richtlijnen toe. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller wordt uitgevoerd en dat de kans op fouten wordt verminderd.

De rapportagesoftware van Speedbooks® is het jaarrekeningprogramma voor jou als accountant. Doordat de rapporten, waaronder de (geconsolideerde) jaarrekening zijn opgebouwd in Microsoft Excel is het gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken. Elk Speedbooks® abonnement is uit te breiden met modules, zoals:
- Consolidatie;
- Werkprogramma;
- SBR.

Bekijk welk abonnement bij jouw organisatie past of bekijk onze software vrijblijvend eerst in onze demo.

Speedbooks.com

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Audit, dossierbeheer en data analyse, Soort > Externe verslaggeving
Bronvermelding Speedbooks.com
Internet URL Speedbooks.com

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning en de invloed van AI.
Meer informatie.

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED