Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers

Plaatsingsdatum 02-06-2023
Berichtdatum 2 juni 2023

Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.

De praktijkdag was mede gericht op het Microsoft Power Platform dat bestaat uit o.a. Power BI, Power Automate en Power Apps. Met ook aandacht voor koppelingen met o.a. boekhoudsoftware en beschikbare templates als basis voor eigen dashboards. Ook is ingegaan op het inzetten van RPA voor repetitieve handelingen door middel van software. En AI kwam aan de orde. Gebruikers uit de accountancy deelden hun praktijkervaring met do's en don'ts.

Er was sprake van een dagvullend programma, waarbij de volgende presentaties aan de orde zijn geweest en waarvan presentaties beschikbaar zijn in PDF-formaat: 

 • Het Microsoft Power platform toegelicht
  Als je over een Microsoft 365-licentie beschikt, heb je in de meeste gevallen al direct toegang tot de tools van het Microsoft Power Platform. Het Microsoft Power Platform bestaat o.a. uit Power BI, Power Automate (ook wel bekend als Flow) en Power Apps. Je kunt kennismaken met deze tools, zonder direct kosten te maken. Maar waarvoor gebruik je deze tools nu en welke technologieën bevatten de tools? Mitchel Klaassen, consultant bij DOCCO, gaf antwoord op deze vragen en ging in op enkele voorbeelden uit de accountantspraktijk.
  Download presentatie (PDF). 

 • BI flexibeler dan reguliere rapportagesoftware
  Corlin van Oeveren is eigenaar van VO Accountants. Onder de naam ‘FinProof’ wordt een totaalpakket aangeboden voor finance en strategie.Met het 100% abonnementenmodel begeleidt VO Accountants ambitieuze groei ondernemers naar persoonlijke vrijheid. Belangrijk onderdeel van de dienstverlening is inzicht bieden aan klanten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Power BI omdat, zoals Corlin het verwoordt, “Power BI flexibeler is dan reguliere rapportagesoftware”. Corlin deelde zijn opgedane ervaring met BI.
  Download presentatie (PDF).
    
 • BI en procesoptimalisatie in de accountancypraktijk
  Ronald Schetters is IT-manager bij VWG Accountants & Belastingadviseurs en begeleid ook relaties bij procesoptimalisatie. Ronald heeft daarvoor meer dan tien jaar praktijkervaring opgedaan in de samenstelpraktijk. Voor onder andere het optimaliseren van interne processen bij VWG maakt Ronald gebruik van Power BI, waarbij gegevens ontsloten worden uit meerdere applicaties. Ronald deelde zijn opgedane ervaring met BI en procesoptimalisatie. 
  Download presentatie (PDF).
   
 • BI toegepast in de eigen accountancypraktijk
  Robert Heerze is fiscalist en mede oprichter van Heerze + Nieland. Robert heeft zichzelf Power BI aangeleerd en gebruikt het in combinatie met de overige toepassingen van het Microsoft Power Platform, waaronder Power Apps. Het combineren van data uit verschillende toepassingen op kantoor biedt Robert tal van analysemogelijkheden, zoals simpelweg de aansluiting tussen boekhouden, fiscaal en de jaarrekening. Maar ook individuele grootboekmutaties en de salarisadministratie leveren Robert een bron aan informatie op voor verdere analyses. Robert gaf de deelnemers een kijkje in zijn keuken.
  Download presentatie (PDF).
   
 • Van RPA-toepassingen een succes maken
  Dennis Blotenburg is oprichter van Cloudigy en heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van Power Platform oplossingen met als expertise vooral Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Dennis heeft in de accountancy zijn sporen verdiend op het gebied van Robotic process automation (RPA) in combinatie met Power Apps en Virtual Agents. Dennis gaf tijdens zijn presentatie inzicht in hoe deze producten kunnen bijdragen om van RPA-toepassingen binnen de accountancy praktijk een succes te maken.
  Download presentatie (PDF).
   
 • Ontsluiten van data en het opzetten van een data warehouse
  Bas Land is oprichter van Kimura Data Intelligence, met als expertise Power BI en Azure data warehouses in de dienstverlenende sector. Daarnaast heeft Bas ruime ervaring met Microsoft tools in het algemeen. De afgelopen jaren heeft Bas verscheidene accountants- en administratiekantoren ondersteund bij de inzet van Power tools. Bas nam de deelnemers mee in het ontsluiten van data uit softwarepakketten voor de accountancysector en het opzetten van een data warehouse voor de kantoorpraktijk.
  Download presentatie (PDF).
    
 • BI toegepast in de auditpraktijk
  Maarten van Duijn is partner bij Actan accountants en werd enkele jaren geleden aangenaam verrast door de mogelijkheden van Power BI via het uren- en facturatiesysteem van Qics. Eddy Plasier, oprichter van Qics, zag al snel de mogelijkheden van Power BI als analyse- en dasboardtool waar Actan accountants volop gebruik van maakt. Binnen Actan wordt BI inmiddels zelf door ontwikkeld op veel meer gebieden, zowel intern als voor klanten.

  Eddy vertelde hoe de inzet van Power BI begon en wat zijn visie is.
  Maarten ging specifiek in op de controlepraktijk waar BI niet meer is weg te denken en deelsw daarbij zijn visie over de invloed van BI en AI op cijferanalyses.
  Download presentatie (PDF).
   
 • RPA in de praktijk
  Michel Emmerik is partner bij Flow Robotics en heeft ervaring met de inzet van RPA bij meerdere organisaties. Enkele concrete voorbeelden van de inzet van RPA liet Michel de revue passeren en ging ook in op aandachtspunten en risico's bij de inzet van RPA in de praktijk.
  Download presentatie (PDF).
     
 • AI in combinatie met data uit uw applicatie
  AI en ChatGPT staat op dit moment volop in de belangstelling. De nadruk in de media wordt gelegd op het maken van tekstvoorstellen op basis van het online stellen van vragen aan ChatGPT. Maar wat nu als de engine achter een tool als ChatGPT gebruikt wordt om AI toe te passen op data uit uw eigen applicatie(s)? Mohammed Zoundri, oprichter van Brick IT Consulting geeft zijn visie over de mogelijkheden van AI en een live demo van het toepassen van AI in combinatie met data uit een (personeel)administratie.
  Download presentatie (PDF).
    
 • Data ontsluiten via APIs uit softwarepakketten
  BI toepassingen staan volop in de belangstelling. Maar zonder data kom je niet ver. Belangrijke data voor BI komt zeker niet alleen uit boekhoudsoftware. Denk ook aan: salaris- en hrm toepassingen, scan- en herken, rapportagesoftware, fiscale aangiftesoftware en practice managementsoftware (met o.a. crm en uren). Vanuit Onderzoeksbureau GBNED zijn softwareleveranciers in de accountancy individueel benaderd met het verzoek inzicht te geven in de mogelijkheid van het ontsluiten van data via APIs voor BI door gebruikers. De resultaten van het onderzoek zijn mondeling toegelicht.
    
 • Rapportages en 30 kengetallen op basis van RGS
  RGS MKB is een standaard rekeningschema (subset van RGS), specifiek gericht op de MKB ondernemer en ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Naast een rekeningschema biedt RGS MKB ook modellen (templates) voor rapportages en (inmiddels 35) kengetallen met formules. Ideaal om te gebruiken voor een BI omgeving. Gerard Bottemanne, initiatiefnemer van RGS MKB, gaf een presentatie over RGS MKB en het gebruik ervan. 
  Voor alles over RGS en RGS MKB, zie de website www.boekhoudplaza.nl
    
Categorie(n) Robotic (accounting) en AI, Audit, dossierbeheer en data analyse, Standaardisatie, (open)standaarden, ICT Innovatie, Soort > EAI, EDI, Webservice en API, Branche > Accountantskantoren, Kennisplatform Administratieve software, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A), Branche > Financials, RGS (ReferentieGrootboekSchema), XML Auditfiles, Branche > Dienstverlening
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED