Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Wat gaat AI betekenen voor boekhoudsoftware?

Plaatsingsdatum 08-06-2023
Berichtdatum 8 juni 2023

Blog door Gerard Bottemanne, Onderzoejsbureau GBNED

AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. De term AI stamt al uit 1950 toen de Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy de term bedacht. De Ontwikkeling van AI gaat hand in hand met de ontwikkeling van computertechnologie.

Ontleend aan de website van het Europees parlement luidt de definitie van AI als volgt: “De mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit”. Op die zelfde website staat de volgende uitspraak uit 2020:  “Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) staat op het punt om voorloper te worden als technologie van de toekomst”.

Door miljardeninvesteringen en een wedloop tussen technologie giganten staat AI op dit moment weer extra in de belangstelling. Ook steeds sneller wordende computers en toenemende computercapaciteit maakt dat AI op dit moment in een stroomversnelling is  geraakt. Moeten we de opleving van AI zien als de zoveelste hype, net als de blockchain enkele jaren geleden? In elk geval kan geconcludeerd worden dat AI geen eendagsvlieg is en dat sprake is van een blijvende ontwikkeling.

ChatGPT van OpenAI is momenteel een van de meest geraadpleegde tools op internet en verreweg de meest besproken AI-toepassing van dit moment.

Studenten maken in elk geval gretig gebruik van ChatGPT om werkstukken samen te stellen en het zal me niet verbazen als menig journalist ook meer dan gemiddeld gebruik maakt van ChatGPT of andere AI-tools. We noemen dat generatieve AI.

Om de proef op de som te nemen heb ik voor het samenstellen van dit artikel ook gebruik gemaakt van ChatGPT. Op mijn vraag “Welke beroepen gaan verdwijnen door AI?” geeft ChatGPT een 5-tal voorbeelden, waaronder:

Boekhouders en financiële analisten: Met de opkomst van AI en geautomatiseerde boekhoudsoftware kunnen veel taken die voorheen door boekhouders en financiële analisten werden uitgevoerd, worden geautomatiseerd. Hierdoor kan het aantal banen in deze sector mogelijk afnemen”.

Dit antwoord brengt me tot de vraag wat AI gaat betekenen voor boekhoudsoftware. Als ik de focus op boekhoudsoftware kennen we al jaren ontwikkelingen op het gebied van Robotic accounting om zoveel mogelijk boekingen automatisch te verwerken zonder dat er nog een menselijke handeling aan te pas komt. De basis van Robotic accounting bestaat nu veelal nog uit door mensen geprogrammeerde instructies, maar zal steeds meer overgenomen worden door kunstmatige intelligentie.

Om antwoord te krijgen op de vraag wat AI gaat betekenen voor boekhoudsoftware heb ik ChatGPT de volgende vraag voorgelegd “Welke invloed gaat AI hebben op boekhoudsoftware?”. Gewoon in het Nederlands wel te verstaan.

Binnen luttele seconden verscheen het volgende antwoord op mijn scherm:

AI heeft al een aanzienlijke invloed gehad op boekhoudsoftware en zal naar verwachting nog meer impact hebben in de toekomst. Met AI kunnen boekhoudprogramma's taken uitvoeren die voorheen handmatig moesten worden gedaan, zoals het automatisch classificeren van transacties en het genereren van financiële overzichten.

Door gebruik te maken van machine learning-technologie kunnen boekhoudprogramma's ook leren van historische financiële gegevens en zo voorspellingen doen over toekomstige financiële trends en mogelijke risico's identificeren.

AI kan ook helpen bij het detecteren van mogelijke fraude en fouten in de boekhouding door patronen te identificeren die mogelijk wijzen op onregelmatigheden.

Kortom, AI kan de efficiëntie en nauwkeurigheid van boekhoudsoftware verbeteren en kan accountants en financiële professionals helpen om betere beslissingen te nemen op basis van betrouwbare en actuele financiële gegevens”.

Mijn verwachting is dat leveranciers van boekhoud- en andere software steeds meer gebruik zullen maken van AI. Voor een deel via eigen ontwikkelingen, zoals nog verdere automatische boekingsintelligentie die zoveel mogelijk handmatig boeken overbodig maakt. Tegelijkertijd verwacht ik ook dat technologie giganten als Microsoft en Google steeds meer koppelingen beschikbaar zullen stellen in de vorm van API’s om kunstmatige intelligentie via hun geavanceerde AI-systemen aan te roepen. Een voorbeeld van dit laatste  is de introductie van ChatGPT en Whisper API's, waarbij ontwikkelaars ChatGPT-modellen nu al integreren in hun apps en producten via een API.

Welke leverancier van boekhoudsoftware meldt zich?
Tot slot is mijn vraag welke leverancier(s) van boekhoudsoftware zich als eerste meldt met een heuse AI-integratie.
   

Categorie(n) Soort > Boekhoudsoftware, Audit, dossierbeheer en data analyse, ICT Innovatie, Branche > Accountantskantoren, Kennisplatform Administratieve software, Branche > Accountantskantoren > Visie ICT, Robotic (accounting) en AI, Branche > Financials
Bronvermelding Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Duurzaamheidsregistratie: per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer [24-07-2023]

Artificial Intelligence: getest OpenAI ChatGPT versus Google Bard [19-07-2023]

RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt [10-12-2022]

Verkoopfacturen van factuursysteem naar boekhouding automatisch overzetten in UBL [26-07-2022]

Portaalsoftware en het ondersteunen van Digitaal ondertekenen [23-04-2022]


Onerzoeksbureau GBNED