Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Externe- en interne rapportages, BI en AI: terugblik seminar 29-5-2024

Plaatsingsdatum 01-06-2024
Berichtdatum 3 juni 2024

Op woensdag 29 mei 2024 heeft in Expo Hoevelaken het Seminar "Software voor rapportages, BI en AI" plaatsgevonden. Enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 90 aanwezigen. De volgende presentaties zijn nu online beschikbaar.

Artificial intelligence (AI) toegepast in de Belastingadviespraktijk
Ron Meijer is als register belastingadviseur de oprichter van Blauwe Vrijdag B.V. Ron maakt ook gebruik van AI in zijn praktijk. En dan niet via ChatGPT waar geen sprake is van bronvermelding, maar van onder andere Iki.ai. Met deze laatste AI-tool maakt Ron gebruik van kennis op Rechtspraak.nl en heeft op die manier zijn eigen kennisbank gebouwd. Ron vertelde aan de deelnemers hoe hij AI inzet in zijn belastingadviespraktijk.
Opvragen presentatie Ron Meijer (PDF).

Rapportageplicht Digitale Platformen (DAC7)
Begin dit jaar heeft Europese DAC7 richtlijn kortstondig zijn ‘15 minutes of fame’ beleeft. Uiterlijk op 31 januari (2024) hebben digitale platformen voor het eerst gerapporteerd over hun verkopers. De landelijke kranten en nieuwsprogramma’s hadden vooral aandacht voor de particuliere verkopers. Zou de Belastingdienst achter ze aankomen, omdat ze drie rompertjes via Marktplaats of Vinted hadden verkocht?
Minder aandacht was ervoor de digitale platformen. En dat is jammer want de rapportageverplichting treft meer bedrijven dan je denkt. Weinig verrassend vallen AirBNB, Bol.com, Booking, Marktplaats, Uber en Vinted onder DAC7. Maar ook ‘traditionele bakstenen’ bedrijven zoals winkelketens, reisbureaus en makelaars kunnen onder DAC7 vallen.

In deze presentatie lichtte Bas Jansen van de Belastingdienst toe wat volgens DAC7 een digitaal platform is en wat de rapportageplicht inhoudt. De DAC7-rapportage vraagt gegevens die een standaard boekhoudpakket niet vastlegt. Daarnaast zal niet elk pakket een DAC7-rapportage kunnen produceren.

Robert de Vries van Ex Nihilo is al in een vroeg stadium gestart met de ontwikkeling van software voor DAC7-rapportages. Robert zal vanuit het perspectief van een softwareleverancier vertellen wat de uitdagingen zijn.
Opvragen presentatie DAC7 door Belastingdienst en Ex Nihilo (PDF).

De CBS Productie jaarstatistiek 100% automatisch gevuld voor klein MKB op basis van RGS
De Productie jaarstatistiek kan al enkele jaren digitaal aangeleverd worden vanuit de boekhouding op basis van RGS en de RGS brugstaat. Dat scheelt ondernemers en intermediairs het nodige werk omdat 70 á 80% dan automatisch wordt ingevuld. Nieuw is dit jaar dat het CBS voor de categorie ‘klein MKB’ met een flink ingekorte variant komt van de Productie jaarstatistiek. Deze nieuwe variant kan nu 100% automatisch worden gevuld vanuit de boekhouding op basis van RGS en de RGS brugstaat. Overige gegevens verkrijgt het CBS dan op een andere manier. Deze werkwijze gaat dit jaar gelden voor 16.000 ondernemers. Een extra reden voor ondernemers en intermediairs om de boekhouding op basis van RGS in te richten. Dat laatste is een eenmalige activiteit die zich vanzelf terugverdient. Derk van Wijkprojectleider Implementatie RGS, CBS, gaf een toelichting en demo van deze werkwijze en ging in op vragen vanuit de deelnemers.
Opvragen presentatie CBS Productie jaastatistiek (PDF).

Tien minuten sessies (presentaties en demo's) door softwareleveranciers 

De volgende presentaties zijn beschikbaar:

  1. Cashplannr en liquiditeitsplanning
    Cash in de praktijk heeft te maken met zaken als: ongeplande aankopen, werken in uitvoering, nieuwe opdrachten, bestellingen, klanten die laat (of niet) betalen, lonen met vakantiegeld en 13e maand, BTW, leningen en leasingcontracten. De vraag is: hoe kan de accountant een realistische forecast aanbieden aan de ondernemer?

    Cashplannr koppelt met boekhoudsysteem, bank én CRM. De automatische mapping - analyse - forecasting die onder de motorkap zit, zorgt voor een relevant forecast-voorstel. De financiële data van de gebruiker wordt gecombineerd met een krachtig AI-systeem, zodat persoonlijk advies heel snel bij de gebruiker geraakt. Een presentatie van Cashplannr toonde de mogelijkheden.
    Opvragen presentatie Cashplannr (PDF) én Video van maandelijkse AI nieuwsbrief voor uw klanten.
      
  2. Visionplanner Artificial Intelligence Assistent (VAIA)
    Ondernemers verwachten meer klantgerichtheid en proactieve dienstverlening van accountants. Kantoren willen zich richten op diensten met hogere waarde, maar worden geconfronteerd met toenemende regeldruk en personeelstekort. Visionplanner introduceerde daarom VAIA. Dat is een AI-assistent die routinematige taken overneemt en ondersteuning biedt bij financiële analyses. Hierdoor kunnen accountants en adviseurs zich focussen op complexere advisering en persoonlijke interactie met klanten, waardoor ze hun waarde als adviseur vergroten. Tijdens de pitch werd duidelijk hoe VAIA de werkdruk verlicht en de adviesrol versterkt.
    Opvragen presentatie Visionplanner (PDF).
     
  3. Hoe Silverfin AI omarmt in haar accountancysoftware
    Silverfin is het cloudplatform dat je leven in de accountancy eenvoudiger maakt. We zijn de basis waarop vooruitstrevende kantoren hun cloud & AI accounting strategie uitbouwen. Van het automatiseren van compliance processen en andere accounting workflows, tot het gebruik van data om adviesverlening te ondersteunen. Wij noemen onze gebruikers connected accountants.

    Silverfin vertelde de deelnemers over SAIL, oftewel Silverfin AI Lab, dit intern team staat centraal in de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van AI binnen de accountancy. Hun focus omvat niet alleen de effectieve integratie van AI in Silverfin (zoals Talking Points, AI mapping en de Silverfin Assistant), maar ook baanbrekend academisch onderzoek in samenwerking met de Universiteit Gent. In deze  sessie is een inkijkje gegeven in de recente bevindingen van SAIL en de functionaliteiten van de Silverfin Assistant toegelicht, die dit jaar beschikbaar zal zijn in Nederland.
    Opvragen presentatie Silverfin (PDF).

  4. Tussentijdse rapportering, liquiditeitsplanning en voorgeprogrammeerde Power BI modules
    Bizzcontrol levert adviessoftware voor accountants- en administratiekantoren die meer wensen te doen dan enkel de boekhouding. Dat begint met het monitoren van alle administraties vanuit één centrale kantoorcockpit over meer dan 200 voor gedefinieerde financiële parameters. Met een rapportgenerator genereer je met één druk op de knop een op maat gemaakte managementrapportering (resultatenrekening, cashflowstatement, balans) die je eenvoudig in PDF kunt doorsturen. Budgettering (zowel resultatenrekening als cashflow) gebeurt op basis van actuele cijfers aangevuld met toekomstige cijfers op basis van trends uit het verleden (voorraadrotatie, betaalgedrag, ...).

    Dankzij meer dan 25 voorgeprogrammeerde Power BI modules voer je diepgaande analyses uit tot op factuurniveau. De volledige kracht van Power BI dus, maar zonder enige programmering. Een presentatie toonde de werking van dit laatste.
    Opvragen presentatie Bizzcontrol (PDF).
     
  5. Wolters Kluwer en ESG duurzaamheidsrapportage
    Duurzaamheidsrapportage is complex en verschilt per bedrijf. Het begint met het verzamelen van de juiste gegevens. En daar kunnen we onze klanten nu heel goed bij helpen als Wolters Kluwer, met de nieuwe applicatie ‘DossierFlow’. Daarmee kunnen accountants, verantwoordelijke voor audits, belastingadviseurs etc., met behulp van gestructureerde vragenlijsten, klantinformatie uitvragen en beoordelen. Tegelijkertijd werken we bij ‘Twinfield Boekhouden’ aan het verzamelen van transactionele niet-financiële gegevens in de boekhouding in samenwerking met Basecone. En tot slot heeft onze divisie L&R een ‘contenthub’ met alle nieuws, checklisten en interpretaties van de CSRD wetgeving. Via een demo is ‘DossierFlow’ getoond aan de deelnemers in relatie tot duurzaamheidsrapportage.
    Meer over dossierflow
      
  6. Rapportages in BI met de technieken van Excel
    XLReporting levert online software aan zowel de ondernemer als de adviseur. Het gaat dan om rapportages, budgetten, forecasting en (liquiditeits)planning. Het gaat hierbij om rapportage mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met de bekende ‘draaitabel’ technieken van Excel. Het ophalen en aggregeren van data is dan al gedaan. Deze aanpak ligt volgens XLReporting dichter bij het werkveld en dat verkort sterk de leercurve en je beperkt de afhankelijkheid van (externe) deskundigen (zoals voor Power BI bijvoorbeeld). Via een presentatie werden de mogelijkheden getoond. Verder wordt, onder de werktitel COA-AI, gewerkt aan een AI-oplossing waarmee je grootboekschema's sneller klaar kan maken voor rapporteren, begroten en consolideren.
    Opvragen presentatie XL Reporting (PDF) én Video van XLReporting
       
  7. Datalab introduceerde Metabase: het alternatief voor PowerBI
    Data vertalen naar waardevolle inzichten gebeurt doorgaans met PowerBI. Een krachtige tool met voordelen en helaas ook nadelen. Het bekendste nadeel is de noodzaak van dure licenties voor het publiceren en bekijken van dashboards.

    Volgens Datalab is Metabase prima alternatief voor PowerBI en al bewezen in de praktijk, zoals bij Van Wezel Accountants en De Administratie.

    Dashboards maken, waarom zou je? Met X-ray maakt een dashboard zichzelf. Je klikt een databron aan en je krijgt volledig geautomatiseerd de belangrijkste highlights van je datasets te zien. Data koppelen gaat grotendeels vanzelf en via de intuïtieve interface. Samenwerken met meerdere mensen tegelijkertijd of, - wat Datalab betreft - de handigste feature van allemaal: signalering en automatisch verzenden van rapportages. Je kunt doel- en signaleringswaarden instellen. Valt een door jou gekozen metriek boven of onder deze grenzen? Dan krijg jij en je collega’s een signaaltje. Kortom: het dashboard komt naar je toe in plaats van andersom. Datalab vertelde de deelnemers over Metabase.
    Opvragen presentatie Datalab (PDF).

Artificial intelligence (AI) en de invloed op de accountancypraktijk: reflectie
Gerti Schoonderbeek is actief als adviseur voor accountantskantoren. Nagenoeg 30 jaar accountancy ervaring, waarvan ruim 10 jaar als accountant/ondernemer.

In zijn rol als adviseur begeleid hij kantoren met strategische vraagstukken rondom profilering, inzet van ICT en training/opleiding. En zo is daar ook zijn visie op AI en op welke wijze dit van invloed is op accountants- en administratiekantoren. Hij reflecteerde op de overige sprekers en prikkelde de deelnemers met enkele stellingen en ervaringen uit zijn eigen praktijk.
Opvragen presentatie Gerti Schoonderbeek (PDF).

RGS: meer dan een standaard rekeningschema
RGS MKB uitgelegd via een demo van Boekhoudplaza.nl, met: RGS decimaal rekeningschema, RGS kengetallen, RGS rapportages en met RGS je boekhouding optimaal voorbereid op verslaggeving. 
Meer over Boekhoudplaza.nl.

Standaard datasets in ontwikkeling
Onder de noemer “Open Data en Administratie” (ODA) is de eerste ontwikkeling gaande van gegevens standaarden van financiële data die gebruikt kunnen worden in combinatie met OpenAPI en bijvoorbeeld BI. Dat betekent straks het zelfde formaat en indeling van datasets als grootboekmutaties, openstaande facturen en bijvoorbeeld journaalregels voor alle boekhoudpakketten.

Beschikbaar voor beoordeling is:

Categorie(n) Robotic (accounting) en AI, Branche > Accountantskantoren, Soort > Externe verslaggeving, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A), Branche > Financials, Soort > Planning en control, Standaardisatie, (open)standaarden, Duurzaamheid, Branche > Dienstverlening, RGS (ReferentieGrootboekSchema)
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED / ICT Accountancy

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

9 oktober 2024

Seminar Robotic accounting
Actuele ontwikkelingen op het gebied van Robotic accounting. Met dit jaar Open banking als centraal thema.
Meer info en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


Bjorn Lunden



Timewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

Terugblik en presentaties praktijkdag: scan, herken en elektronische factuurverwerking 2023 [17-02-2023]


Onerzoeksbureau GBNED