UBL Ketentest

Software nieuws

Gegevensuitwisseling Belastingdienst en Randstad: eerste e-timecard via Peppol verstuurd

Plaatsingsdatum 23-06-2024
Berichtdatum 21 juni 2024

Sinds kort kan de uitzendbranche op een efficiënte manier gebruikmaken van het wereldwijde Peppol-netwerk. Nadat de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) en standaardisatie-organisatie SETU in mei een samenwerkingsovereenkomst tekenden, is nu de eerste e-timecard verstuurd via Peppol.

Dit gebeurde eind mei (2024) tijdens het OpenPeppol-congres in Brussel. De Belastingdienst verzond als onderdeel van een test de eerste e-timecard via het Peppol-netwerk aan uitzendorganisatie Randstad. Dit is een wereldwijde primeur, die onder andere gerealiseerd kon worden doordat Peppol-serviceproviders in Nederland een ISO 27001-certificering voor informatiebeveiliging hebben. De uitzendbranche kan de e-timecard via Peppol nu gaan inzetten.

Uitzendorganisaties zien net als bedrijven in andere sectoren dat met digitalisering grote voordelen zijn te behalen. Daarom heeft de uitzendbranche een eigen digitale berichtenstandaard voor de logistiek rond uitzendwerk. Deze SETU-standaard bestaat uit berichtsoorten die het uitzendproces stroomlijnen. Denk hierbij behalve aan e-timecards bijvoorbeeld aan berichten om cv's uit te wisselen of een medewerker aan te bieden.

De e-timecard maakt het mogelijk om de gewerkte uren en onkosten van uitzendkrachten in SETU-formaat via Peppol uit te wisselen. Deze gegevens kunnen daarna gebruikt worden voor het opstellen van een factuur en ook voor automatisering van de factuurstroom tussen uitzendorganisatie en opdrachtgever. Door de inzet van Peppol neemt het aantal organisaties dat SETU-berichten kan verzenden en ontvangen in één keer sterk toe.

De Rijksoverheid gebruikt Peppol al voor inkomende e-facturen en in toenemende mate ook voor uitgaande digitale berichten als e-orders. Dankzij de toevoeging van de SETU-standaard aan het Peppol-netwerk, kan het Rijk als inhuurder van uitzendkrachten deze standaard nu ook gaan gebruiken. Ook voor bedrijven en overheden buiten het Rijk die het Peppol-netwerk gebruiken staat deze mogelijkheid nu open.

Zie ook: SETU-standaarden.
   

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Soort > EAI, EDI, Webservice en API, Branche > Dienstverlening, Soort > Practice management software (en uren), Branche > Financials, UBL en Peppol, Soort > (Elektronisch) factureren
Bronvermelding Ministerie van BZK
Internet URL Ministerie van BZK

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED