Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Kies ik voor een commerciële bankkoppeling of een PSD2 koppeling?

Plaatsingsdatum 23-06-2024
Berichtdatum 23 juni 2024

Blog door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

Een belangrijk onderdeel van (Open) banking voor boekhoudsoftware is de “Automatische bankkoppeling”. We maken hier onderscheid tussen:

 1. Commerciële bankkoppeling;
 2. PSD2-koppeling.

Ad. 1 Commerciële bankkoppeling
Bekende Nederlandse banken (Waaronder ABN Amro, Rabobank, ING, KNAB en de Bunq bank) bieden zelf de mogelijkheid om elektronische bankafschriften automatisch in de boekhouding terecht te laten komen. In plaats van bestanden handmatig up- en downloaden. Dit noemen we “Commerciële bankkoppeling” omdat rekeninghouders hiervoor moeten betalen aan betreffende banken.

Deze commerciële bankkoppeling bestaan al meer dan 10 jaar voor de grootbanken. De volgende kenmerken zijn van belang:

 1. Je boekhoudpakket heeft een directe koppeling met je bank, zonder tussenpartij;
 2. Je hoeft maar éénmaal toestemming te verlenen voor de koppeling;
 3. Niet alle banken willen koppelen met alle aanbieders van boekhoudsoftware;
 4. Iedere bank kent eigen specificaties voor koppeling met boekhoudsoftware;
 5. Het aantal maal per dag dat transacties/mutaties doorgestuurd worden is per bank verschillend (van éénmaal per dag tot real-time). 
 6. Banken rekenen in de regel extra geld voor deze koppeling.

Ad. 2 PSD2-koppeling
Payment Service Directive 2 (PSD2) is een EU-Richtlijn Betalingsdiensten, bedoeld als maatregel om de EU-betaalmarkt aan te passen aan de kansen die de eengemaakte markt te bieden heeft en om de groei van de EU-economie te ondersteunen.

Onderdeel van PSD2 is “Access to the Account” (XS2A). XS2A stelt derde partijen (rekeninginformatiediensten) in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Voordeel voor leveranciers van boekhoudsoftware is dat zij, via (bank)onafhankelijke service providers (of zelf!) met een PSD2 vergunning, over (vele) automatische bankkoppelingen kunnen beschikken. Zonder overigens per bank een aparte koppeling te hoeven realiseren. We noemen dit “PSD2-koppeling”. Conform PSD2 zijn banken verplicht mee te werken aan een automatische koppeling. In plaats van een handvol banken in Nederland hebben we het dan, Europees gezien, over meer dan 1.000 banken.

PSD2-koppelingen zijn relatief nieuw (rond 2018), waarbij de volgende kenmerken van belang zijn:

 1. Banken (in de EU) zijn verplicht mee te werken, zonder kosten in rekening te brengen, aan het opvragen van elektronische bankafschriften.
 2. Leveranciers van boekhoudsoftware (en hun gebruikers) hebben, via een PSD2- service provider, toegang tot de bankafschriften van meerdere banken.
 3. Een PSD2 koppeling stuurt 4 maal per dag de transacties/mutaties door.
 4. PSD2-service providers zullen hun kosten doorbelasten via leveranciers van boekhoudsoftware.
 5. Bij de start, en daarna iedere 180 dagen, moeten rekeninghouders toestemming verlenen aan de toegang tot hun bankafschriften.

Commerciële bankkoppeling of een PSD2 koppeling: aandachtspunten
Leveranciers van boekhoudsoftware bieden in de praktijk commerciële bankkoppelingen en/of PSD2- koppelingen of zijn daar nog druk mee bezig.

Laat je als gebruiker altijd goed informeren naar de mogelijkheden die jouw boekhoudpakket biedt. Let hier op zaken als:

 1. Met welke banken is een koppeling beschikbaar;
 2. Met welke frequentie (van éénmaal per dag tot realtime) zijn de transacties/mutaties beschikbaar in het boekhoudpakket;
 3. Wat zijn de kosten;
 4. Wat betekent het om iedere 180 dagen rekeninghouder(s) opnieuw om toestemming te vragen ingeval een PSD2 koppeling;
 5. En beslist niet onbelangrijk: met welke partijen in de keten “van banktransactie tot journaaltransactie” doe je zaken. Zo zijn er leveranciers van boekhoudsoftware die zelf over een PSD2 vergunning beschikken en weer andere leveranciers die, al dan niet onderwater, gebruik maken van de diensten van een externe PSD2-service provider.

Zie ook:


Aanbevolen

Robotic accounting

Seminar Robotic accounting, op woensdag 9 oktober 2024.
Met als centraal thema "Open banking", verdeeld over meerdere sessies.
Meer informatie en aanmelden seminar Robotic accounting.
    

Categorie(n) Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Accountantskantoren, SAAS, Cloud Computing, Branche > Financials, Soort > Open banking, TMS en Payment management, ICT Innovatie, Standaardisatie, (open)standaarden, PSD2
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED