Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Onderzoek

Embedded finance biedt klanten het gemak van betalingsopties binnen apps en on-the-spot verzekeringen

Plaatsingsdatum 03-08-2024
Berichtdatum Juli 2024

Embedded finance *) biedt klanten het gemak van betalingsopties binnen apps en on-the-spot verzekeringen. Deze naadloze integratie van financiële diensten, beschikbaar precies wanneer en waar nodig, maakt het leven simpeler. Maar deze vooruitgang brengt ook nieuwe risico’s met zich mee.

*) Embedded finance wordt ook wel genoemd ‘Banking (of: Insurance) as a Service’, of ‘White Labeling’.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een analyse gepubliceerd waarin zij de integratie van financiële producten in niet-financiële apps van partijen zonder financiële vergunning onderzoekt. Deze integratie staat ook wel bekend als 'embedded finance'. In de analyse, die onderaan dit nieuwsbericht te downloaden is, zijn de bijbehorende risico's en (toezicht)implicaties in kaart gebracht.

Het verkrijgen van een duidelijk beeld van de ontwikkelingsfase van embedded finance in Europa en Nederland is een uitdaging. De indruk van de auteurs van de analyse is dat de huidige omvang van embedded finance nog relatief beperkt is, zowel in absolute zin als in vergelijking met de traditionele financiële dienstverlening. Toch zien ze het als een belangrijke trend vanwege het aanzienlijke groeipotentieel, ondersteund door structurele trends zoals digitalisering en de ‘platformisering’ van de economie.

Technologische vooruitgang maakt het mogelijk financiële diensten op te splitsen in softwarecomponenten, toegankelijk voor derden. De toename van online winkelen in het dagelijks leven van consumenten, samen met de platformisering van de economie, kan leiden tot een toekomst waarin de meeste producten en diensten via digitale platforms worden verkregen, met geïntegreerde financiële diensten. 

Daarnaast biedt embedded finance groeikansen doordat een vruchtbare samenwerking kan plaatsvinden tussen financiële instellingen en niet-financiële instellingen. Financiële instellingen brengen infrastructuur, expertise, risicobeheer en relatie met toezichthouders in, terwijl niet financiële partners voordelen bieden zoals klantrelaties, data-analyse en een gebruiksvriendelijke digitale omgeving. Deze synergie kan leiden tot het beter tegemoetkomen aan klantvoorkeuren en het aantrekken van een breder klantenbestand.

Voorbeelden Embedded finance
Een tweetal illustratieve voorbeelden van embedded financiële producten en diensten zijn:

  • Een onderneming die verkoopt via een digitaal platform kan via dat platform toegang krijgen tot bedrijfsfinanciering of werkkapitaal en zijn facturen aan retailklanten voorgefinancierd krijgen.

  • MKB-partnerondernemingen van webwinkels kunnen embedded verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld voor productaansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid of een inventarisverzekering.

(In de complete analyse, zie verderop, zijn veel meer voorbeelden van embedded financiële producten en diensten opgenomen).

In opkomst
Embedded financie is nog een fenomeen in opkomst waarbij white label partijen (zoals digitale platformen) zich vooralsnog vooral richten op retail- en MKB en maar een select aanbod van gespecificeerde (niche) financiële diensten en producten van de vergunning houdende partner aanbieden. Binnen het geheel van het embedded finance dienstenpakket lijken betaaldienstverlening en de bancaire dienstverlening (BaaS) reeds het meest ontwikkeld, bijvoorbeeld in vergelijking met embedded insurance (IaaS) en vooral embedded beleggings- en vermogensopbouwproducten.

Betalingsdiensten ingebed in verschillende soorten digitale platforms
Adyen en Mollie bieden betalingsdiensten die kunnen worden ingebed in verschillende soorten digitale platforms, waaronder e-commerce, marktplaatsen en Software as a service (SaaS)oplossingen. Door betalingen direct in een platform te integreren, kunnen gebruikers transacties uitvoeren zonder het platform te verlaten. Volgens onderzoek dat Adyen heeft uitgevoerd in samenwerking met de Boston Consulting Group (BCG), is er een groeiende vraag naar financiële diensten die binnen platforms zijn ingebed. Tot wel 64% van kleine en middelgrote bedrijven (MKB) zou geïnteresseerd zijn in financiële dienstverlening die direct binnen een platform wordt aangeboden.12 Adyen bedient hierbij vooral grote multinationals die wereldwijd actief zijn. Mollie daarentegen richt zich voornamelijk op het MKB.

Grootbanken
Van de Nederlandse grootbanken lijken met name Rabobank en ABN AMRO actief in de embedded banking markt in Nederland. Zij bieden een breed scala aan van met name financieringsoplossingen die beschikbaar zijn via verschillende aangesloten white label platforms. Een bekend partnership van Rabobank is die met Bol.com. Rabobank gebruikt hierbij – met toestemming van de betreffende onderneming die actief is op Bol.com – verkoopdata van Bol.com om een kredietaanvraag te beoordelen, waardoor een onderneming binnen een kwartier duidelijkheid krijgt over zijn aanvraag (en bij goedkeuring gemiddeld binnen 4 dagen de financiering op zijn rekening heeft staan). 

Duitse Solaris Group
Over de grens kijkend springt de  Duitse Solaris Group in het oog. Solaris is Europa’s grootste Banking as a Service aanbieder: een Duits technologiebedrijf met een volledige bankvergunning en e-money- en brokerage-licenties, dat zich puur richt op embedded banking en dus geen ‘traditionele’ bancaire dienstverlening verricht.

Risico's
Embedded finance biedt evident kansen maar creëert ook een aantal risico's. Aan veel van deze risico's ligt de toenemende complexiteit van de financiële waardeketen onder embedded finance ten grondslag. De waardeketen versnippert en fragmenteert (verder), hetgeen gepaard gaat met verminderde transparantie en extra complexiteit.  

Een van de risico's die de analyse noemt is dat financiële instellingen worden blootgesteld aan potentiële operationele kwetsbaarheden van hun niet-financiële partners – hun white label partners en/of eventuele softwareleveranciers. Zo kan een onvoldoende robuuste technische infrastructuur van een white label partner, deze partij (en daarmee potentieel de hele waardeketen) kwetsbaar maken voor cyberaanvallen. Ook kan het voor een financiële instelling ingewikkeld en kostbaar zijn om, bij een eventueel faillissement van de white label partner, de digitale interface met de klant in de lucht te houden en om claims van eindgebruikers af te handelen. De financiële instelling heeft zelf immers doorgaans geen relatie met de eindgebruikers.

De analyse gaat in op meer risico's en voorbeelden daarvan. Ook de relatie tot het KYC-klantdossier en beperktere mogelijkheid om verdachte transacties te monitoren en te identificeren komt aan de orde. 

Complete analyse
Download complete analyse Embedded finance (DNB).
  

Categorie(n) Soort > Boekhoudsoftware, Audit, dossierbeheer en data analyse, ICT Innovatie, Soort > Payment- en Cash management, Branche > Accountantskantoren, Kennisplatform Administratieve software, Branche > Financials, Open banking met PSD2, PSD3 en PSR, GRC en Assuring
Bronvermelding De Nederlandsche Bank (DNB)
Internet URL De Nederlandsche Bank (DNB)

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

9 oktober 2024

Seminar Robotic accounting
Actuele ontwikkelingen op het gebied van Robotic accounting. Met dit jaar Open banking als centraal thema.
Meer info en aanmelden.



AFAS Software



Bjorn Lunden


RADAR Software


Tecknow



Onerzoeksbureau GBNED