Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

ESG in de wereld van duurzaamheid nader uitgelegd: de E van Environment, S van Social en G van Governance

Plaatsingsdatum 18-08-2024
Berichtdatum 19 augustus 2024

Door Caseware

In de wereld van duurzaamheid staat ESG voor Environment, Social en Governance. Wat weten we precies van elk van deze 3 termen als we daar nader op inzommen? Caseware legt het duidelijk uit in een drietal artikelen die we hier hebben samengevat. 

De ‘E’ van Environmental
De 'E' uit de afkorting ESG focust op hoe een bedrijf zijn impact op het milieu beheert en optimaliseert. De mate waarin een organisatie haar milieuprestaties verbetert, geeft inzicht in hoe de organisatie omgaat met duurzaamheid en toont aan in hoeverre deze bijdragen aan de bescherming van onze planeet of juist schade toebrengen.

  • Emissiereductie
    Bedrijven nemen diverse maatregelen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit varieert van het direct aanpakken van emissies die voortkomen uit eigen operaties tot het implementeren van programma’s die de energie-efficiëntie verbeteren. Hieronder vallen ook de investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zon- en waterkracht, wat bijdraagt aan een lagere ecologische belasting en een schoner milieu. Veel organisaties streven ernaar over te stappen op hernieuwbare energiebronnen en hun operaties en gebouwen energie-efficiënter te maken. Deze stap is niet alleen goed voor het milieu, maar verhoogt ook de operationele efficiëntie en kan significante kostenbesparingen opleveren.

  • Waterbeheer
    Water is een kostbare bron. Veel bedrijven zetten zich in om het gebruik ervan te verminderen en recycling te optimaliseren. Door beschermingsmaatregelen te treffen die waterbronnen vrijhouden van vervuiling, dragen zij bij aan het behoud van ecosystemen. Dit watermanagement speelt een cruciale rol in de duurzaamheidsstrategie van elk milieubewust bedrijf.

  • Afvalbeheer en recycling
    Afvalproductie verminderen en recycling verhogen zijn ook belangrijke pijlers binnen het milieubeheer van bedrijven. Door het bevorderen van circulaire economie-praktijken en het verminderen van het gebruik van gevaarlijke materialen, dragen zij bij aan een duurzamere wereld.

  • Biodiversiteit
    Het behouden en herstellen van natuurlijke habitats en het beschermen van biodiversiteit zijn acties die direct bijdragen aan het welzijn van onze planeet. Of het nu gaat om bosbehoud, herbebossing of het beschermen van bedreigde soorten, deze inspanningen tonen de toewijding van een bedrijf aan het behoud van onze natuurlijke omgeving.

  • Milieucompliance
    Het naleven van milieuwetgeving en -regelgeving is essentieel voor elke organisatie. Door milieu-audits en -rapportages zorgen bedrijven dat ze voldoen aan wettelijke en industriële normen, wat helpt bij het beheer van milieurisico’s en het adequaat reageren op milieurampen.

    Investeringen in schone technologieën die de efficiëntie verbeteren en de milieubelasting verminderen zijn een voorbeeld van hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Bedrijven die uitblinken in deze milieuvriendelijke praktijken verkleinen niet alleen hun ecologische voetafdruk maar versterken ook hun reputatie bij klanten, investeerders en andere belangrijke stakeholders. Dit proactieve werk aan duurzaamheid kan operationele risico’s verminderen en leidt tot een veerkrachtiger, toekomstbestendig bedrijfsmodel.

De 'S' van Social
In de wereld van duurzaam ondernemen speelt de ‘S’ van ESG (Social) een cruciale rol. Deze factor richt zich op de impact van een organisatie op het welzijn van mensen en delen van de samenleving die beïnvloed worden door haar activiteiten. Dit kan variëren van werknemers en leveranciers tot klanten en de bredere samenleving. We kijken hoe bedrijven hun sociale verantwoordelijkheid nemen en op een eerlijke manier werken om een positieve impact op de samenleving te hebben. 

  • Werknemersrelaties en -voorwaarden
    Een fundamenteel aspect van sociale verantwoordelijkheid binnen een organisatie is de manier waarop zij haar werknemers behandelt. Een diverse en inclusieve werkomgeving, veilige en gezonde werkcondities, en eerlijke compensatie en voordelen zijn erg belangrijk. Ook kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling bevorderen werknemerstevredenheid en -behoud. Deze factoren tonen aan hoe serieus een bedrijf haar verantwoordelijkheden neemt tegenover haar werknemers.

  • Mensenrechten
    De bescherming van basisrechten van mensen geldt voor de hele leveringsketen. Dit betekent dat bedrijven kinderarbeid en dwangarbeid bestrijden en de rechten van inheemse volkeren en kwetsbare groepen steunen. Bedrijven die hier goed in zijn, laten zien dat hun inzet voor mensenrechten meer is dan alleen voldoen aan regels. Het is een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie.

  • Betrokkenheid bij de gemeenschap
    De manier waarop een bedrijf omgaat met de delen van de samenleving waarin het actief is, laat zien hoe serieus het sociale verantwoordelijkheid neemt. Dit kan gaan om liefdadigheidsprojecten, steun aan lokale gezondheidsprogramma’s of het helpen van de lokale economie, bijvoorbeeld door banen te creëren en samen te werken met lokale bedrijven. Al deze activiteiten versterken de band tussen het bedrijf en de gemeenschap.

  • Klantrelatie
    De relatie van een organisatie met haar klanten is een directe afspiegeling van haar sociale waarden. Bedrijven moeten de kwaliteit en veiligheid van hun producten en diensten waarborgen en tegelijkertijd de privacy en persoonsgegevens van hun klanten beschermen. Deze praktijken zijn essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit.

  • Maatschappelijke impact van producten en diensten
    Het evalueren van de sociale impact van de producten en diensten van een bedrijf is van cruciaal belang. Door toegang te bevorderen tot essentiële diensten zoals gezondheidszorg en financiële diensten en bij te dragen aan sociale en technologische vooruitgang, kunnen organisaties een diepgaande positieve invloed uitoefenen op de samenleving.

    Organisaties die uitblinken in deze sociale aspecten tonen niet alleen ethisch leiderschap maar bouwen daarnaast aan goede relaties met stakeholders en leveren een positieve bijdrage aan de samenleving. Dit versterkt het vertrouwen van consumenten, investeerders en andere belanghebbenden, wat uiteindelijk leidt tot een duurzamere en succesvollere bedrijfsvoering. Als accountants en financieel professionals is het essentieel om deze principes te omarmen en te integreren in onze praktijken, niet alleen om succes te behalen maar ook om een verschil te maken.

De 'G' van Governance
Governance gaat over hoe een bedrijf wordt geleid en gecontroleerd. Dit is belangrijk omdat het bepaalt hoe een organisatie haar verantwoordelijkheden organiseert voor aandeelhouders, werknemers, klanten en de samenleving. Governance zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen aan hun wettelijke verplichtingen voldoen, maar ook ethisch en transparant handelen.

  • Goed bestuur
    Goed bestuur begint met een sterke bestuursstructuur, waarbij diversiteit, onafhankelijkheid en expertise van de bestuursleden belangrijk zijn. Diversiteit in de Raad van Bestuur zorgt voor verschillende perspectieven en betere besluitvorming. Onafhankelijke bestuursleden kunnen objectiever toezicht houden en potentiële belangenconflicten vermijden. De expertise van de bestuursleden is cruciaal voor het bieden van effectief toezicht en begeleiding. Commissies zoals auditcomités, risicocomités en remuneratiecomités spelen ook een belangrijke rol. Het auditcomité houdt toezicht op de financiële rapportage en interne controles, het risicocomité beheert strategische en operationele risico’s, en het remuneratiecomité zorgt voor een eerlijk beloningsbeleid.

  • Transparantie en ethisch handelen
    Een ethische code en gedragscode creëren duidelijkheid over wat van werknemers en het management wordt verwacht. Deze codes helpen bij het bevorderen van integriteit en verantwoordelijkheid binnen het bedrijf. Transparante rapportages en het delen van informatie met aandeelhouders en het publiek zijn essentieel voor vertrouwen en een open bedrijfscultuur. Transparantie betekent ook dat bedrijven open moeten zijn over hun besluitvormingsprocessen, prestaties en uitdagingen. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van vertrouwen, maar zorgt er ook voor dat bedrijven verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties.

  • Rechten en beloningen van aandeelhouders
    Hoe een bedrijf omgaat met de rechten van aandeelhouders en hun deelname aan vergaderingen laat zien hoe het bedrijf zijn investeerders waardeert. Aandeelhouders moeten de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen op belangrijke beslissingen, zoals het benoemen van bestuursleden en het goedkeuren van belangrijke bedrijfsstrategieën. Een eerlijk beloningsbeleid voor het hogere management, dat past bij de lange termijndoelen van het bedrijf en de ESG-prestaties, zorgt ervoor dat de belangen van management en aandeelhouders op één lijn liggen. Dit betekent dat beloningen gebaseerd moeten zijn op prestaties die bijdragen aan duurzame groei en waardecreatie op lange termijn.

  • Risico en compliance beheersen
    Sterk risicobeheer door middel van interne controles en crisismanagementsystemen is essentieel om verschillende risico’s te beheersen. Deze systemen helpen bij het identificeren, managen en rapporteren van risico’s, wat belangrijk is voor de stabiliteit en het vertrouwen in een bedrijf. Bedrijven moeten proactief risico’s identificeren en strategieën ontwikkelen om deze te beheersen. Compliance met wet- en regelgeving versterkt dit vertrouwen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan alle relevante wetten en voorschriften, en dat ze interne processen hebben om naleving te monitoren en te handhaven.

  • De impact van Governance
    Governance is meer dan regels en procedures; het is de kern van een organisatie en beïnvloedt bijna elk aspect van de bedrijfsvoering en -cultuur. Een sterke bestuursstructuur draagt bij aan verantwoordelijkheid, stabiliteit en vertrouwen van investeerders en het publiek in het bedrijf. Goed bestuur leidt tot betere besluitvorming, efficiëntere bedrijfsvoering en een sterkere reputatie. Bedrijven met een krachtig bestuur zijn beter in staat om crises te weerstaan, kansen te benutten en duurzame groei te realiseren. Het zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen succesvol zijn, maar ook een positieve impact hebben op de samenleving als geheel.

Naar de individuële artikelen:

  1. ESG: de focus op de E van Environment;
  2. ESG: de focus op de S van Social;
  3. ESG: de focus op de G van Governance.

Ben je benieuwd wat Caseware voor jou kan betekenen voor wat betreft ESG? Neem vrijblijvend contact met ons op.
   

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Financials, Duurzaamheid, GRC en Assuring
Bronvermelding Caseware
Internet URL Caseware

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

9 oktober 2024

Seminar Robotic accounting
Actuele ontwikkelingen op het gebied van Robotic accounting. Met dit jaar Open banking als centraal thema.
Meer info en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


Bjorn Lunden



Timewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

ESG, duurzaamheidsrapportage, CSRD... Het komt steeds dichterbij [12-03-2024]


Onerzoeksbureau GBNED