Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Verzuiling bij het aanbod van software voor de accountancy: HG doet wat het belooft?

Plaatsingsdatum 28-12-2024
Berichtdatum 26 december 2024

Blog door Sigurd Felix

Over de puppet masters in de accountancy software...

Enige tijd geleden schreef ik over de overname van Hix door Visma en de verzuiling die in de accountancy software. Door de overname van Hix wordt de positie van Visma nog sterker in de accountancy markt. Op fiscale aangiftesoftware na heeft Visma alle vaktechnische applicaties van een accountantskantoor in portfolio. Ook Exact heeft de meeste applicaties - inclusief een fiscaal aangiftepakket binnen hun eigen zuil. Behalve Visma en Exact zijn er nog Wolters Kluwer, AFAS, Blinqx en Björn Lunden die meerdere pakketten specifiek gericht op de accountancy bieden.

De verzuiling wordt nog sterker wanneer je verder kijkt dan Visma, Blinqx en Exact.
HG Capital is een private equity investeringsmaatschappij die belangen heeft in Visma, Blinqx en Caseware. Dit vind je op de website van HG Capital onder portfolio. Hun doel is "delivering value for our investors. Comprised of experienced professionals, we strive to maximise returns through careful analysis and strategic decision-making."

De manier waarop dit doel wordt bereikt is ook geen geheim. "Our Growth Team views the often-disconnected disciplines of Marketing, Sales, Pricing, Customer Success and beyond as all parts of a single impulse. You can’t grow without taking them all into account."

Overigens vind je Exact op de website van KKR, een andere private equity investeerder. Main Capital investeert in Fortes (Qics), Wefact, Epona, Whitevision, Woodwing en Björn Lunden.

Wanneer je de afgelopen weken geconfronteerd bent met een enorme prijsstijging op nauwelijks verbeterde software weet je dat iemand zijn groeistrategie herijkt heeft. Maar stijging van softwarekosten is niet het enige risico voor de Nederlandse accountancy branche.

Wat is software waard?
Een reden dat softwareleveranciers een aantrekkelijke investering voor PE zijn, is de recurring omzet op cloud software. Waar traditioneel eenmalig een licentie werd verkocht en vervolgens jaarlijks een onderhoudsfee en de klant zelf de infrastructuur verzorgt, komt dit met cloud software allemaal samen en betaalt de klant ieder jaar opnieuw voor de software. En de prijs is in veel gevallen gerelateerd aan de omzet van de klant. Als de klant meer gebruikmaakt van de software, neemt de omzet van de leverancier toe. Cloud software is ook makkelijk schaalbaar en in sommige gevallen kun je een abonnement maandelijks opzeggen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar een investeerder is niet primair geïnteresseerd in de operationele winst maar in 'waarde creatie'. Het softwarebedrijf waarin geïnvesteerd wordt, moet meer waard worden zodat bij de onherroepelijke 'exit' een mooie winst kan worden gerealiseerd. Zo verkocht APAX 5 jaar geleden Exact aan KKR.

Waarde creatie is groei in aantal klanten of omzet. Wanneer het in een markt waar de kaarten zijn geschud (zoals bijvoorbeeld de administratieve dienstverlening) niet meer mogelijk is te groeien in marktaandeel blijft er dus weinig anders over dan de prijzen verhogen. En dat is wat we de afgelopen jaren hebben gezien.

Wat is efficiency waard?
Softwareleveranciers verkopen hun prijsverhogingen met de ontwikkeling van hun producten en de verhoogde efficiency die daarmee wordt behaald. Met AI en RPA kan een medewerker veel arbeid uit handen genomen worden. De kosten die je maakt voor de software bespaar je op personeelskosten. Tenminste, zo wordt het verkocht. En met de enorme hoeveelheid data die verwerkt wordt in die systemen heeft de leverancier de trainingsdata om steeds meer werk te automatiseren. En vervolgens kan de prijs van de software weer omhoog.

Misschien nemen dezelfde investeerders die nu in de software investeren binnenkort wel een belang in een accountantskantoor. KKR bijvoorbeeld investeert momenteel in een Zweedse pensioen en wealth management dienstverlener. De stap naar accountancy en belastingadvies is klein.

Met de kalkoen het kerstdiner bespreken
Hoe voorkom je dat jij de kalkoen bent volgende kerst? Want door onvoorwaardelijk jouw data de AI en database van softwareleveranciers in te pompen, breng je jezelf wel in die positie. Het is daarom belangrijk een goede datastrategie te hebben.

  • Welke leveranciers worden gebruikt?
  • Welke voorwaarden stel je aan je leverancier?
  • Waar wordt data opgeslagen?
  • Welke AI systemen hebben toegang tot jouw data?
  • Wat is je exitstrategie als je er met je leverancier niet meer uit komt?

2025 wordt een interessant jaar in de accountancy. Ik kijk er nu al naar uit!

Wanneer ik het heb over prijsverhogingen en de waarde creatie strategie van softwareleveranciers is het niet mijn bedoeling specifieke leveranciers te shamen. De titel is een grapje gebaseerd op de overeenkomt in naam met een leverancier van schoonmaakproducten en de slogan van die leverancier. Er zijn overigens ook leveranciers die een heel geringe prijsverhoging hebben doorgevoerd of de prijsverhoging hebben gekoppeld aan een prijsindexcijfer. 

Naar bronartikel op LinkedIn (met reacties).
   

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Softwareselectie
Bronvermelding Sigurd Felix

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 5 februari 2025
RGS MKB praktijkdag
Met o.a implementatie van RGS MKB decimaal rekeningschema, kengetallen, rapportages, rgs brugstaat, controles boekhouding, rgs ready, versiebeheer en nieuwe boekingsdimensies. Speciaal aandacht voor het nieuwe rapport "Boekhoudsoftware en ondersteuning van BTW".. 
Meer info en aanmelden.



AFAS Software



Bjorn Lunden


RADAR Software


Tecknow



Gerelateerde berichten

Hoe kun je veilig gebruik maken van AI? [30-11-2024]

Is een zelfstandig leesbaar dossier haalbaar in de accountancy? [18-12-2019]

De verborgen kosten van On Premise software [20-10-2019]


Onerzoeksbureau GBNED