Softwarepakketten.nl
BLINQX
HIX
Exact Software
eAccounting by Visma

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Waarom ICT-contractbeheer steeds belangrijker wordt voor administratie- en accountantskantoren

Plaatsingsdatum 23-05-2025
Berichtdatum 23 mei 2025

Blog door Roodkat ICT-Contractbeheer

De digitalisering in de accountancysector is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Automatisering van processen, werken in de cloud, cliëntportalen, documentmanagementsystemen, scan-en-herken, UBL en dashboarding zijn inmiddels gemeengoed. Daarmee groeit de afhankelijkheid van ICT en nemen de bijbehorende kosten en risico’s toe.

Toch is ICT-contractbeheer binnen veel kantoren nog een ondergeschoven kindje. Terwijl het juist een strategisch onderdeel zou moeten zijn van de bedrijfsvoering.

Van facilitair naar strategisch
Waar ICT voorheen vroeger ondersteunend was, raakt het nu direct aan de kern van het werkproces. De continuïteit van het kantoor – zowel operationeel als financieel – is steeds sterker verbonden met de kwaliteit van de ICT-contracten die zijn afgesloten. Denk aan afspraken over beschikbaarheid, integratie met andere pakketten, schaalbaarheid en kostenontwikkeling.

Een vergeten opzegtermijn, plotselinge prijsverhoging of slecht vastgelegde exitstrategieën kan dan grote impact hebben op de bedrijfsvoering. Met name bij langlopende contracten zonder duidelijke indexatie of tussentijdse wijzigingsclausules lopen de kosten ongemerkt snel op.

Kostenbeheersing wordt cruciaal
Na de personeelskosten vormen de ICT-kosten vaak de grootste structurele kostenpost binnen kantoren. Daarbij is de ICT-markt in beweging: leveranciers vernieuwen hun prijsmodellen, koppelen modules los, voeren nieuwe abonnementsstructuren in en brengen steeds vaker extra kosten in rekening voor functies die eerst standaard inbegrepen waren.

Zonder structureel contractbeheer ontstaat er onvoldoende grip op deze ontwikkelingen. Een benchmark of inzicht in wat vergelijkbare kantoren betalen voor dezelfde modules ontbreekt vaak, waardoor kantoren moeilijk kunnen beoordelen of ze goed zitten. En in een tijd waarin marges onder druk staan, is dat een risico.

Contractuele voorwaarden verdienen aandacht
Goed ICT-contractbeheer betekent méér dan scherp inkopen. Het vraagt om aandacht voor vijf fundamentele contractonderdelen:

  1. Kostenstructuur: Wat wordt er precies geleverd en tegen welk tarief? Zijn deze kosten marktconform?
     
  2. Opzegtermijn: Hoe flexibel is het contract? Is er ruimte voor de leverancier(s) om wijzigingen door te voeren na het verlopen van de opzegtermijn?
     
  3. Prijswijzigingen: Zijn er afspraken over indexatie (bijv. CPI) en zijn prijsverhogingen gekoppeld aan aantoonbare productverbetering?
     
  4. Exitstrategie: Is vastgelegd hoe data beschikbaar blijft bij overstap of beëindiging van het contract? Wie is waarvoor verantwoordelijk?
     
  5. Contractduur versus inhoud: Lange contracten zijn geen probleem als de inhoud goed geregeld is – maar bieden risico’s als dat niet het geval is. 

Van reactief naar proactief
Veel kantoren beheren hun contracten nu nog reactief: bij onvrede of een probleem worden pas de afspraken erbij gepakt. Een meer proactieve aanpak – met vaste momenten voor herbeoordeling, contractscreenings en leveranciersvergelijkingen – helpt om voor te blijven op verrassingen.

Daarbij is samenwerking met leveranciers belangrijk, maar mag het kantoor niet vergeten zelf de regie te voeren. Transparante afspraken en wederzijdse duidelijkheid voorkomen discussie en kosten.

Conclusie
ICT-contractbeheer ontwikkelt zich van operationele bijzaak naar strategisch fundament. In een sector waar marges onder druk staan en technologie snel evolueert, kunnen goed beheerde contracten het verschil maken tussen grip en verlies. Niet door harder te onderhandelen, maar door structureel beter vast te leggen.

Zelf beheren of laten beheren
Hoewel sommige administratie- en accountantskantoren overwegen om ICT-contractbeheer zelf op te pakken, blijkt in de praktijk dat tijd, actuele marktkennis en onderhandelingskracht vaak ontbreken. De details in contracten en de dynamiek van de ICT-markt vragen om specialistische aandacht.

Door het beheer uit te besteden aan Roodkat ICT-Contractbeheer profiteren kantoren van diepgaande benchmarkdata, juridische expertise en ervaring met leveranciers. Dat leidt tot beter vastgelegde voorwaarden en meer grip op de contracten. Met als doel controle over de ICT-kosten. Zo kunnen kantoren zich focussen op hun kernactiviteiten, terwijl zij toch maximale controle houden over hun ICT-contracten.
  

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, ICT & Recht, SAAS, Cloud Computing, Softwareselectie
Bronvermelding Roodkat ICT-Contractbeheer
Internet URL Roodkat ICT-Contractbeheer

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 8 oktober 2025
Bijeenkomst Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage
Met speciaal thema "Software voor fiscale aangifte IB / VPB: van 5 naar 7 aanbieders in 2025". Nieuwe aanbieders stellen zich voor en bestaande aanbieders gaan in op ontwikkeling en innovatie. Open banking maakt het mogelijk om door de bank verkregen transacties van cliënten geautomatiseerd in te zetten binnen de Audit praktijk. De nieuwe XML Auditfile (XAF) 4.0. Interne rapportages en audit met BI. RGS MKB: standaard decimaal rekeningschema met basis voor kengetallen, (externe) rapportages en audits. Wat hebben ViDA en DRR te maken met E-factureren. En het gebruik van AI komt aan de orde.
Meer info en aanmelden.



AFAS Software



Bjorn Lunden


RADAR Software


Tecknow



Onerzoeksbureau GBNED