Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Detailhandel: Honderd oplossingen in kaart gebracht

Plaatsingsdatum 16-08-2005
Berichtdatum juli 2005

Meer dan honderd leveranciers leveren softwarepakketten voor de detailhandel. Hoe weet u als ondernemer wat er zoal te koop is en wat geschikt is voor uw bedrijf? Onderzoeksbureau GBNED heeft in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) een inventarisatie gemaakt van het aanbod aan standaard software voor de detailhandel. Deze inventarisatie is te vinden op www.softwarepakketten.nl/detailhandel. Hieronder staan enkele bevindingen van het onderzoek. Het belangrijkste advies is om in elk geval kritisch te zijn op de bewering van de leverancier dat een pakket geschikt is voor een bepaalde branche. Deze geschiktheid valt in de praktijk nog wel eens behoorlijk tegen. Een ander criterium bij pakketkeuze is de mate waarin een leverancier inspeelt op ontwikkelingen: sommige leveranciers blijken nog op DOS te zitten of zijn er niet voor in nieuwe wenselijke functies in te bouwen. 

Elke branche haar eigen pakketten
Wat opvalt is dat een belangrijk deel van de aanbieders zich richt op specifieke branches binnen de detailhandel. Denk hierbij aan de foodsector, de kledingbranche, de wonenbranche of de boekhandel. We zien voor deze branches bijzondere eigenschappen in de pakketten. Zo is het voor de boekhandel van belang dat het ISBN-nummer op een goede wijze is opgenomen in de software en voor sommige boekhandels is een schoolboekenadministratie van belang. Voor de vershandel is een HACCP module (veiligheidsvoorschriften vershandel) essentieel. Slagers en AGF-bedrijven hebben baat bij een goede kostprijscalculatiefunctie en de woningbranche kent bijvoorbeeld een atelieradministratie.

Bij de selectie van een softwarepakket moeten ondernemers goed nagaan in hoeverre de software rekening houdt met dit soort specifieke branche-eigenschappen. Soms geeft een leverancier weliswaar aan dat zijn software geschikt is voor een bepaalde branche, maar missen we juist de branchespecifieke eigenschappen. De komende tijd zal GBNED op steeds meer branches inzoomen en nagaan in hoeverre de kritische branchegerichte eigenschappen aanwezig zijn in pakketten, die worden aangeprezen als geschikt voor die branches.

Lees verder voor het complete artikel.....

Categorie(n) Branche > Detailhandel & Horeca
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED