Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen > ERP

ERP staat voor “Enterprise Resource Planning” en is ontstaan in de jaren negentig als vervolg op de toenmalige ‘productie-automatisering’ onder de noemers MRP1 (Material requirements planning) en MRP2 (Manufacturing resource planning), met als belangrijkste onderscheidend vermogen het plannen van middelen (materiaal, personeels- en machinecapaciteit) in de tijd. De afgelopen twintig jaar wordt ‘ERP’ gebruikt als verzamelbegrip voor integrale bedrijfsautomatisering in vele bedrijfssectoren en dus allang niet meer alleen voor productie-automatisering.

Nadere toelichting:

ERP kan gezien worden als één integraal systeem voor de automatisering van alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Van verkoopofferte tot factuur en alles wat daar tussen zit. In de logistieke sector aangeduid van ‘zand tot klant’. Een van de meest onderscheidende kenmerken van een ERP-systeem is dat gewerkt wordt met één onderliggende database voor alle functies. Zo worden klantgegevens op één plaats geregistreerd in de database en door alle functies geraadpleegd. Het doorvoeren van mutaties (bijvoorbeeld adresmutaties) in meerdere systemen is dan niet meer nodig.

Andere kenmerken van een ERP-systeem zijn:

  • Planning van beschikbare capaciteit in de tijd; (voor zover van toepassing materiaal, personeels- en machinecapaciteit), zoals al benoemd onder MRP2.
  • Werkt zoveel mogelijk real-time;
  • Een consistente look en feel over alle functies en modules heen.

In vele branches (met als bekendste de maakindustrie en de bouw) is ERP inmiddels een begrip. Het aanbod van ERP-systemen overstijgt alleen al in Nederland het aantal boekhoudsystemen ruimschoots. Waarbij opgemerkt moet worden dat leveranciers soms wel erg snel het predicaat ‘ERP’ op hun software plakken.

Afbakening ERP-functionaliteit afhankelijk van organisatie
Hiervoor is al aangegeven dat ERP gezien wordt als één integraal systeem voor de automatisering van alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Enerzijds klinkt dit heel flexibel, maar anderzijds is daarmee een afbakening van ERP-functionaliteit niet zomaar mogelijk. Dat laatste hangt samen met de organisatie (en haar omgeving) waarvoor een ERP-systeem bedoeld is. Zo zal een productiebedrijf andere functionaliteit nodig hebben dan een bouwbedrijf of een dienstverlenende organisatie als een accountants- of advocatenkantoor. En dan duikt ook steeds de vraag op wanneer eigenlijk sprake is van een ERP-systeem? Want stel dat een productiebedrijf software aanschaft voor productieplanning, -voorbereiding en -uitvoering, maar zonder functionaliteit voor het ‘purchase to pay’ en ‘order to cash’ traject. Is dan eigenlijk nog wel sprake van een ERP-systeem. En wat als magazijnbeheer of kleiner, gereedschapsbeheer, ontbreekt? En wat te denken van software voor een accountantskantoor dat voor cliënten de boekhouding, salarissen en fiscale aangiftes kan verzorgen, maar niet het samenstellen en elektronisch indienen van de jaarrekening? Of zonder functionaliteit voor digitaal dossier- en documentbeheer of planning van medewerkers op de diverse opdrachten? Ook dan is wederom de vraag of eigenlijk wel sprake is van één integraal systeem onder de noemer ERP?

Wij zijn van mening dat pas gesproken mag worden van een ERP-systeem als sprake is van één integraal systeem voor de automatisering van ALLE (primaire) bedrijfsprocessen binnen een organisatie, inclusief een planning van beschikbare capaciteit in de tijd. Waarbij gewerkt wordt met één onderliggende database voor alle functies. Zoveel mogelijk real-time werkend en met een consistente look en feel over alle functies en modules heen

We hanteren bij bovenstaande nog enige flexibiliteit door te spreken van ‘primaire’ bedrijfsprocessen en daarmee laten we software voor ondersteunende processen gemakshalve buiten beschouwing. Maar het is aan de lezer zelf om dat laatste ook te doen.

Verder is het niet van belang of sprake is van lokaal te installeren ERP-software op een eigen server (al dan geoutsourced) of aangeboden als cloudoplossing door de leverancier.

Een breder begrip niet altijd transparant
Het begrip ERP laat veel minder tot de verbeelding spreken dan begrippen als MRP1, MRP2, Order2Cash, Purchase2Pay en WMS (Warehouse Management Systemen).

Begrippen als cloud computing, ERP en het nieuwere ‘Robotic’ zijn lang niet altijd eenvoudig te vertalen naar functionaliteit en eigenschappen van standaard software. Een begrip als cloud computing bijvoorbeeld wordt ook gebruikt door softwareleveranciers die eigenlijk nog niet klaar zijn met de migratie naar webbased software (via een browser te gebruiken) volgens het SAAS-model (software as a service). Want ook oude lokale software via een trucje beschikbaar stellen aan gebruikers via internet valt onder het begrip cloud computing.

Site index over [ ERP ]
Pakketsoort - ERP-systemen
Onderzoek en artikelen op deze website over [ ERP ]
Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator (15-01-2024)
Iedere ondernemer heeft er wel eens mee te maken. Een o zo vriendelijke klant die als het op betalen aankomt opeens niet zo vriendelijk meer is. Of een brief van een curator waaruit meteen duidelijk is dat een klant, al dan niet geheel onverwacht, failliet is. Dit artikel gaat in op 2 onderwerpen, te weten: 1) Het blokkeren van een online administratie voor wanbetalers en 2) De rechten van een curator.
Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming: BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten (11-04-2021)
Deze BIO Thema-uitwerking is door CIP opgesteld om overheidsorganisaties een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt.
Terugblik en presentaties Praktijkdag Practice management 2020 (07-03-2020)
De (eerste) "Praktijkdag Practice management in een nieuw tijdperk" vond plaats op woensdag 4 maart 2020 te Hoevelaken. Een overzicht van behandelde onderwerpen, sprekers en beschikbare presentaties. Alsmede beschikbare rapporten in relatie tot behandelde onderwerpen.
Terugblik en presentaties ICT Accountancy jaarcongres 2019: mobiel werken, PSD2, data-analyse en vele andere onderwerpen (01-11-2019)
Op woensdag 30 oktober 2019 is voor het 18e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden met als thema dit jaar "Mobiel werken". Hier vindt u een terugblik met onderwerpen en een aantal beschikbare presentaties.
Terugblik ICT Accountancy seminar software voor de adviespraktijk 15-5-2019 (16-05-2019)
Op woensdag 15 mei 2019 vond het eerste "ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk" plaats te Hoevelaken. Tijdens dit seminar werd veel aandacht besteed aan praktijkervaring met software binnen de accountancy adviespraktijk. En ook enkele gerelateerde onderwerpen passeerden de revue. Presentaties van sprekers zijn beschikbaar in PDF-formaat.
Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen (01-11-2018)
Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.
UBL Readiness Monitor in het kader van de Europese Norm voor e-factureren EN16931 (10-11-2017)
Afgelopen jaren heeft het merendeel van leveranciers van boekhoudsoftware, e-facturatie-dienstverleners en aanbieders van scan- en herkenoplossingen UBL geïmplementeerd. Dat het onderwerp leeft blijkt wel uit het feit dat in minder dan een jaar tijd meer dan 100 leveranciers zich hebben aangemeld voor UBL Ready (via de UBL Ketentest).
Legalz: Checklist IT-contracten (08-11-2017)
Wat zijn de onderwerpen die bij het opstellen van uw ICT-contract dienen te worden geregeld? Die vraag houd menigeen bezig in de fase van het onderhandelingen over en sluiten van contracten over bijvoorbeeld softwareontwikkeling, SaaS-diensten of hosting. Zowel voor leveranciers als voor afnemers is van belang dat zij goede ICT-contracten tot stand brengen.
Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 1-11-2017 beschikbaar met o.a. big data, blockchain, cyber risicomanagement en AVG (02-11-2017)
Op woensdag 1 november 2017 vond in EXPO Hoevelaken voor de 16e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 250 deelnemers en 30 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als de waarde van big data, block chain, cyber risico management, real time accounting, SBR, IT-recht en de AVG passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2017 is uitgereikt.
Presentaties Seminar: elektronisch factureren in de praktijk, gehouden op 7 december 2016 (08-12-2016)
Op woensdag 7 december 2016 vond in EXPO Hoevelaken voor de 1e maal het Seminar: elektronisch factureren in de praktijk plaats. Met uitgebreid aandacht voor o.a. de standaard UBL, verplichtstelling e-factureren aan de Rijksoverheid, gebruikerservaring en aandacht voor purchase-to-pay. Presentaties van diverse sprekers zijn beschikbaar.
Blogs op deze website over [ ERP ]
Met slimme jaarrekeningsoftware een jaarrekening opstellen (10-01-2024)
Je wilt jouw kostbare tijd liever in je onderneming steken dan in financiële rompslomp. Helaas is het opstellen van een jaarrekening voor de meeste ondernemingen verplichte kost. Met slimme jaarrekeningsoftware kun je zelf een heel eind komen bij het opstellen van de jaarrekening.
Duurzaamheidsregistratie: verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer uitgesteld naar medio 2024 (24-07-2023)
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Zo heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen (15-07-2022)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties te rapporteren over de milieu impact en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Wat betekent dit nu precies, voor welke bedrijven geldt dit en welke gevolgen heeft dit voor accountants en ondernemers?
Overheid en grote ondernemingen laten het MKB onvoldoende meeprofiteren van elektronisch factureren (08-04-2022)
Er zijn overheden en ondernemingen die leveranciers verplichten om facturen via Peppol aan te leveren, maar dat op hun beurt zelf niet doen. Deze partijen blijven gewoon Facturen per email verzenden als bijlage in PDF of in het ergste geval facturen sturen per post.
Verzamelfacturen in factuur- en erp-software: vloek of zegen (26-12-2021)
Stel je werkt met balieverkopen en monteurs van installatiebedrijven komen tot wel meerdere malen per dag onderdelen afhalen, waarvoor telkens een afleverbon met een apart ordernummer wordt afgegeven. In de meest ideale situatie worden de orders en of facturen direct elektronisch verzonden aan de afnemer. Ook worden regelmatig onderdelen terug gebracht.
Als de locatie ertoe doet: API-techniek maakt veel open data beschikbaar voor financiële- en ERP-systemen (17-01-2021)
Open data is met behulp van Geografische intelligentie en API’s real-time beschikbaar voor de gebruiker. Het is mogelijk om inhoudelijk data vanuit financiën, HR, processen en ERP data te combineren met diverse open beschikbare databronnen. Hierdoor kunnen andere inzichten ontstaan. Daarbij is het visualiseren van deze data op de kaart een goede wijze om informatie inzichtelijk te maken. Een ultieme vorm van een dashboard. Zo kun je snel causale verbanden leggen en ook diverse analyses uitvoeren.
B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat (06-01-2021)
Net als in andere landen in de Europese Unie (EU), werd met de komst van de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU duidelijk dat ook Duitsland business-to-government (B2G) e-facturatie verplicht moest gaan stellen. In deze blog leest u alles wat u moet weten over e-facturatie in Duitsland, inclusief belangrijke deadlines per deelstaat.
Wat u moet weten als u gaat factureren aan het buitenland: in sommige landen is B2G e-factureren verplicht (27-12-2020)
De ene ondernemer heeft er dagelijks mee te maken, terwijl de andere ondernemer er (bijna) nooit mee te maken krijgt: factureren naar het buitenland. Bij facturatie naar verschillende landen kunnen verschillende btw-regels gelden dan dat u gewend bent. U moet rekening houden met de nieuwe EU-btw-richtlijn e-commerce en in sommige landen is Business to Government (B2G) e-facturatie verplicht.
Bankrekeningen koppelen aan PSD2: laat uw softwareleverancier, accountant of salarisadministrateur u daarvan profiteren? (08-12-2020)
Voor een efficiënte verwerking en inzicht wil je zoveel mogelijk digitaal en automatisch de relevante informatie ontvangen. Dit zorgt voor tijdsbesparing, minder fouten en actueel inzicht. Banktransacties zijn voor veel softwareoplossingen een fundamenteel onderdeel, zoals bij boekhoud- en ERP-pakketten. ook de mogelijkheid om te betalen via bankkoppelingen is erg interessant.
Summitto VAT Talks: interview met Gerard Bottemanne van GBNED over E-facturatie (11-10-2020)
In deze aflevering van summitto’s VAT Talks, spreken wij met Gerard Bottemanne. Gerard doet al jaren onderzoek op het gebied van administratieve software en daaraan gerelateerde onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is E-facturatie, iets dat ook erg relevant kan zijn voor het bestrijden van btw-fraude.
White papers op deze website over [ ERP ]
De visie van KING Software over veilig werken in tijdperk van digitalisering binnen de accountancy (01-06-2022)
De trend van digitalisering binnen de accountancy staat al ruim 10 jaar op de agenda, maar de grootste stappen op dit gebied zijn voor de meeste kantoren, door de pandemie, in de afgelopen twee jaar gezet. Hierdoor krijgt ook het onderwerp (data)veiligheid steeds meer aandacht.
Visma Security Program ook ingezet bij Pinkweb: de Security Index meet hoe goed je als organisatie je cyberveiligheid op orde hebt (15-03-2022)
Cyber security is voor softwareontwikkelaars één van de belangrijkste speerpunten. Zeker wanneer gevoelige informatie wordt verwerkt. Dat geldt ook voor PinkWeb. We doen er alles aan om onze oplossingen zo veilig mogelijk te maken. Onze developers hebben hierin een grote verantwoordelijkheid. In dit interview vertelt technisch directeur Gerbald van Ommeren wat development doet aan informatiebeveiliging én meer over het Visma Security Program.
KING Software: het belang van optimaal voorraadbeheer en traceability (21-03-2021)
Voor een groothandel is een complete ERP-oplossing met goed inzicht in verkoop, inkoop en voorraad een noodzaak. Je wilt als groothandel geen nee verkopen, maar tegelijkertijd niet teveel investeren in het op voorraad houden van goederen. En ontvangen (voorraad)artikelen wil je zo efficiënt mogelijk opslaan in je magazijn(en) om deze weer te kunnen uitleveren aan klanten. Daarbij wil je ook de traceerbaarheid (traceability) goed geregeld hebben.
Visma business case: Elektronisch factureren in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland (02-11-2020)
Als input voor de routekaart van de "Nordic Smart Government" (NSG) heeft Visma een voorstel gepromoot om verplichte e-facturering in Scandinavië mogelijk te maken. Het voorstel werd onderbouwd met een business case over e-factureren vanuit Noorwegen, gepresenteerd aan de NSG stuurgroep.
Debt Advisory applicatie die het eenvoudig inzichtelijk maakt wat en hoe een bedrijf te financieren (21-01-2016)
Whatifolution heeft een Debt Advisory applicatie ontwikkeld die het eenvoudig inzichtelijk maakt wat en hoe een bedrijf te financieren. Interactief kun je het effect van allerlei leningvormen en daaraan verbonden verplichtingen zichtbaar maken.
Activity Based Costing (ABC): uw verborgen kosten ontdekken (21-03-2013)
Herinnert u zich activity based costing nog, oftewel ABC? Als dit onderwerp nieuw voor u is: ABC is een manier om de kosten van een product of dienst te bepalen, gebaseerd op de resources die zijn gebruikt voor de operationele activiteiten.
Bibliotheek items over [ ERP ]
Gebruiksinstructie voor de basisfactuur conform EN 16931-1 en NLCIUS (05-03-2019)
De Europese Norm EN 16931-1 "Semantic data model of the core elements of an electronic invoice" geeft factuurontvangers de mogelijkheid met een Core Invoice Usage Specification ("CIUS") het gegevensmodel in te perken. Leveranciers zijn dan verplicht zich aan die inperking te houden. Facturen die er niet aan voldoen mogen door de ontvanger worden afgekeurd. Omdat het onwenselijk is wanneer iedere afnemer zijn eigen inperking definieert is in Nederland afgesproken slechts één inperking te hanteren door alle afnemers. Dit document specificeert deze inperking. Te weten de NLCIUS.
WIKI's over [ ERP ]
AGF-branche (Aardappelen, groente en fruit)

Bij de selectie van software voor de AGF sector zijn de volgende specifieke eigenschappen van belang als het gaat om de kostprijs en productie.

Artikelgegevens
AVG, privacy en salaris- en HR-systemen

Sinds 1 januari 2016 bent u verplicht om een (ernstig) datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen College bescherming persoonsgegevens (CBP). Of een datalek gemeld moet worden is afhankelijk van de (potentiële) impact van het datalek op de bescherming van de persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder een datalek? Als er alleen sprake is van een zwakke plek in de beveiliging, spreken we van een beveiligingslek en niet van een datalek. In het laatste geval hoeft geen melding gedaan te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (bron: De IT-Jurist).

 

Begroting, Budgetten en boekhoudsoftware

Een budget is de hoeveelheid geld die een organisatie te besteden heeft in een bepaalde periode. Dit laatste is meestal een boekjaar. De termen budgetten en begroten worden hierbij nogal eens door elkaar gebruikt. In relatie tot de boekhouding wordt veelal gesproken over een exploitatiebegroting, zowel bestaande uit het begroten van kosten als opbrengsten. De term begroting wordt ook vaak gebruikt in relatie tot een projectenadministratie, waarbij een begroting dan regelmatig voorafgegaan wordt door een projectcalculatie.

Besteladviezen

Besteladviezen binnen inkoopsoftware
Het aanmaken van besteladviezen dient om op de meest optimale wijze geplande inkopen te bepalen in een ERP-omgeving. In een eenvoudige vorm kan een besteladvies berekend worden op basis van onderschrijding van de mimimum voorraad, rekening houdend met de bestelgrootte bij betreffende leverancier. Interessanter wordt het als ook rekening gehouden wordt met geplande productie en/of verkopen in de tijd. Het is dan de kunst te zorgen dat zowel productie als verkoop ongestoord kunnen plaatsvinden door voldoende voorraad, echter zonder dat er teveel voorraad aanwezig is. Dat laatste zorgt namelijk weer voor onnodig kapitaalbestag. 

Betalingsverkeer, SEPA, PSD2 en boekhoudsoftware

Betalingsverkeer binnen boekhoudsoftware is onder te verdelen in: automatische betalingen debiteuren, automatische incasso crediteuren en elektronisch bankieren (waaronder ook functies als Ideal). In relatie tot het betalingsverkeer zijn onderwerpen als SEPA en PSD2 van belang. In meer uitgebreidere vorm spelen onderwerpen als Treasury-, Cash- en Payment management waarvoor aparte softwaresystemen aangeboden worden. Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, kunnen ook een rol spelen bij betalingsverkeer. 

Betrouwbare boekhoudsoftware en de afnemers van cijfers

In de eerste plaats is een betrouwbare boekhouding, die voldoende mate van zekerheid oplevert, van belang voor de ondernemer zelf. Als ondernemer wilt u zekerheid hebben over het financiële huishoudboekje van uw onderneming. Wat zijn de resultaten die zijn behaald in een bepaalde periode, kan voldaan worden aan betalingsverplichtingen, wat is de stand is van openstaande posten en welke kosten zijn gemaakt? Zo zijn er nog legio voorbeelden te bedenken van betrouwbare informatie die u als ondernemer wilt ontlenen aan uw boekhouding.

Boeken (registreren) van voorraad
Boekhoudpakketten en Analytische boekhouding

Het bijhouden van een (grootboek)administratie en eventueel onderliggende subadministraties, zoals kostenplaatsen, vaste activa, etc., is enerzijds van belang voor een organisatie zelf en anderzijds om te voldoen aan, al dan niet wettelijke, rapportageverplichtingen. De bekendste voorbeelden van deze verplichtingen zijn de jaarrekening t.b.v. publiceren bij de Kamer van koophandel en de winstaangifte t.b.v. de aangifte-IB of -VPB. Daarnaast kennen we bijvoorbeeld de kredietrapportage aan een bank of andere kredietverstrekkers.

Het ligt dan ook voor de hand om met een rekeningschema te werken dat zoveel mogelijk gebaseerd is op betreffende verplichtingen. Zodat rapportages (al dan niet via aparte rapportage- of fiscale aangiftesoftware) eenvoudig uit de boekhouding afgeleid kunnen worden. En er dus niet allerlei herberekeningen hoeven plaats te vinden via de boekhoudsoftware of extracomptabel (voor zover dat achteraf uberhaupt mogelijk is).

Boekhoudpakketten functies en eigenschappen

BIj de selectie van standaard boekhoudsoftware is het als eerste van belang na te gaan welke boekhoudfuncties zijn gewenst. Grootboek, debiteuren en crediteuren ligt wellicht voor de hand. Maar is er al gedacht aan budgetten, afschrijvingen en facturering. En bijvoorbeeld een verplichtingenadministratie of het voeren van de werkkostenregeling. En bij grote administraties moet al snel gedacht worden aan rekening courant en consolidatie. Naast functionaliteit zijn een aantal algemene eigenschappen van belang. Bij dit laatste moet gedacht worden aan het voeren van meerdere administraties en een wizard bij het aanmaken van een nieuwe administratie. Ook moet gedacht worden aan functionaliteit in relatie tot algemene basisgegevens, zoals de mogelijkheid om velden aan of uit te zetten bij het onderhouden van de basisgegevens. Verder zijn boekhoudpakketten voor ZZP en klein MKB met name gericht op het direct te kunnen starten (rekeningschema en andere basisgegevens zijn dan al aanwezig) zonder consultancy of uitgebreide opleiding. Terwijl bij boekhoudsoftware voor grote organisaties consultancy en het inrichten van de administratie vaak het leeuwendeel van de kosten vormt. Allemaal zaken om rekening mee te houden bij de selectie van boekhoudsoftware.

Links naar andere websites over [ ERP ]
APICS
Informatie over opleiding en informatie 'Resource Management' op het gebied van Logistiek, SM en ERP.
Archimate
Standaard voor het modelleren van bedrijfsarchitecturen.
CRM Daily
Portal met internationaal nieuws over CRM en andere onderwerpen in relatie tot software.
Customer Talk
Customer Talk is de grootste onafhankelijke online community voor klantgericht ondernemen en innovatieve marketing, sales en service met onderwerpen als customer relationship management, marketing intelligence, customer experience, e-commerce en web content management.
eBusiness watch
The Sectoral e-Business Watch studied the impact of ICT and e-business on enterprises, industries and the economy in general.
ERP Logistics
Een on-line portaal voor ERP-aanbieders, -gebruikers en adviseurs.
ERP Startpagina
Startpagina over ERP
Google Apps Marketplace (bedrijfsmatig)
Marktplaats voor Google Apps, gericht op ondernemers. Onder andere: Accounting & Finance, Calendar & Scheduling, Customer Management, Document Management, Project Management, Sales & Marketing, Security & Compliance en Workflow.
Manufacturing Business Technology
Portal over Business Technology met aandacht voor ERP.
PKI-overheid
Gegevens gaan van systeem tot systeem over internet of besloten netwerk waarbij eisen gesteld worden aan de vertrouwelijkheid, integriteit en authenticiteit. Voor het waarborgen van deze eisen is het voor Logius-producten verplicht om gebruik te maken van een certificaat, uitgegeven door PKIoverheid.
Softwarepakketten met [ ERP ] Leverancier
Visma.net ERP
ERP voor midden- en grootbedrijf
Visma Software B.V. Visma Software B.V.
Uniconta
ERP systeem voor de MKB
Uniconta Uniconta
Odoo
Odoo boekhouden en ERP
Odoo Odoo
Nocore Facilitair
CRM, HRM, FRM, ERP voor schoonmaakbranche
Nocore B.V. Nocore B.V.
Mijn Kantoor
Cloud ERP platform voor de accountancy
Mijn Kantoor Mijn Kantoor
Inventive
Volledig ERP-systeem
ECI Software Solutions ECI Software Solutions
HumanWave
Personeelsadministratie, verlof- & verzuim administratie, medewerkerportal
Humanwave Humanwave
KING ERP, KING Handel en KING WMS
Financieel, handel, ERP en/of logistiek pakket voor MKB
Bjorn Lunden Bjorn Lunden
BCS HR Enterprise
webbased Salaris- en HR-systeem
BCS BCS
Profit ERP
Krijg grip op al je bedrijfsprocessen door één geïntegreerd ERP systeem. Daarmee verminder je de administratieve druk zodat jij je kan richten op de kerntaken van je organisatie.
AFAS Software AFAS Software
7T ERP
Door modulaire opzet is 7T software pakket zelf samen te stellen
7T software bv
Monaco planning
Dienstroosterplanning
Monaco Planning
BrickX
Complete bedrijfssuite, van ERP tot DMS
BrickX Software
Brincr.com
Brincr: ERP voor MKB
Visma | Brincr
TOPdesk
Enterprise Service Management (ESM)-software
TOPdesk Nederland
Ecocharting
Inzichtelijk maken en bijhouden van uw CSRD verplichtingen
Ecocharting
LT Horizon
ERP systeem voor wonen
Logictrade.nl
Zivier
Online leerplatform voor de B2B
Zivier
MKB-Logic
Online administratie, ERP, CRM, HRM
MKB-Logic
DIMA SYS ERP
Infomat BV
AFAS Software
Met de ERP-software van AFAS maak je ook je CSR-doelstellingen inzichtelijk.
AFAS Software
Syntess Atrium
ERP business software voor de installatiebranche
Syntess Software
XBIS ONLINE
ERP voor woningcorporaties
NCCW
K8
K8 is een schaalbaar ERP systeem ontworpen voor handelsbedrijven
Kerridge Commercial Systems
Epicor ERP
Macroscoop BV
Payments
Omni-channel solution for domestic payments, foreign payments and card administration
Allshare Enterprise B.V.
Blending en Blending Envicon
ERP speciaal voor de (semi)procesindustrie
Blending Nederland
Adecon Manager
Adecon Manager is het online CRM/ERP-systeem van Adecon
Adecon
Business Central + ProVision365
Flexibele ERP software voor projectmatig werkende bedrijven.
Logic Vision B.V.
Prodin ERP Software
Geïntegreerde ERP-oplossing voor het MKB
Prodin ERP Software
Dienstverlener met [ ERP ] Toelichting
IPL Advies B.V. SMART Customisation; SCManagement en logistiek  
VLJ Consultancy Selectie en implementatie bedrijfssoftware  
Skopos Rendementbouwers Selectie en implementatie business software  

Onerzoeksbureau GBNED