Softwarepakketten.nl

Begrippen > ERP

ERP staat voor “Enterprise Resource Planning” en is ontstaan in de jaren negentig als vervolg op de toenmalige ‘productie-automatisering’ onder de noemers MRP1 (Material requirements planning) en MRP2 (Manufacturing resource planning), met als belangrijkste onderscheidend vermogen het plannen van middelen (materiaal, personeels- en machinecapaciteit) in de tijd. De afgelopen twintig jaar wordt ‘ERP’ gebruikt als verzamelbegrip voor integrale bedrijfsautomatisering in vele bedrijfssectoren en dus allang niet meer alleen voor productie-automatisering.

Nadere toelichting:

ERP kan gezien worden als één integraal systeem voor de automatisering van alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Van verkoopofferte tot factuur en alles wat daar tussen zit. In de logistieke sector aangeduid van ‘zand tot klant’. Een van de meest onderscheidende kenmerken van een ERP-systeem is dat gewerkt wordt met één onderliggende database voor alle functies. Zo worden klantgegevens op één plaats geregistreerd in de database en door alle functies geraadpleegd. Het doorvoeren van mutaties (bijvoorbeeld adresmutaties) in meerdere systemen is dan niet meer nodig.

In vele branches (met als bekendste de maakindustrie en de bouw) is ERP inmiddels een begrip. Het aanbod van ERP-systemen overstijgt alleen al in Nederland het aantal boekhoudsystemen ruimschoots. Waarbij opgemerkt moet worden dat leveranciers soms wel erg snel het predicaat ‘ERP’ op hun software plakken. Meer...

Site index over [ ERP ]
Pakketsoort - ERP-systemen
Onderzoek en artikelen op deze website over [ ERP ]
APIs en administratieve software: het nieuwe ERP (27-09-2018)
Steeds meer softwareleveranciers die zich met hun apps (softwaresystemen) richten op de cloud maken gebruik van apis om deel uit te maken van een uitgebreid (oneindig) ECO-systeem dat gebruikers in staat stelt al hun bedrijfs-processen verregaand te automatiseren. Deze uitgave is bedoeld om inzicht te geven in ontwikkelingen, veelgebruikte begrippen, softwarepakketten en het gebruik van apis en aandachtspunten.
Gids ERP & Logistieke softwaresystemen, gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners (08-05-2018)
De "Gids ERP & Logistieke softwaresystemen" is gericht op handels- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners". Doelstelling van deze gids is potentile gebruikers van ERP & Logistieke softwaresystemen een handvat te bieden bij de selectie van dergelijke software, inzicht te bieden relevante ontwikkelingen en visie.
ERP Systemen voor Productie en Groothandel 2017 (10-08-2017)
IPL Advies heeft recent het rapport ERP Systemen voor Productie en Groothandel 2017 gepubliceerd. De adviseurs van IPL hebben meer dan 30 ERP Systemen onderzocht op basis van meer dan 3500 functionele criteria. Het rapport telt 250 paginas met een schat aan informatie over ERP, ERP-selectie, ERP-leveranciers en hun systemen.
Twee ERP onderzoeken: van zelf doen naar uitbesteden en Vlaanderen voorop in ERP gebruik (26-04-2017)
Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van een ERP-oplossing. 38 procent van de ERP-software draait op de eigen locatie. Dit percentage blijft gestaag dalen. Van de Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers geeft aan het begin van 2017 circa 64 procent aan dat men gebruik maakt van een ERP pakket.
Blogs op deze website over [ ERP ]
Waar zijn de ERP leveranciers voor de accountancy? (25-11-2012)
Tijdens het samenstellen van de Trendanalyse ICT Accountancy 2013 werd het me weer duidelijk. Het ontbreekt in de accountancy aan goede ERP software. Enkele leveranciers komen een heel eind, maar veruit de meeste aanbieders bieden een deeloplossing aan. En dat is volgens mij een gemiste kans.
White papers op deze website over [ ERP ]
ERP software VOGSY meets Google (22-10-2016)
ERP software - or Enterprise Resource Planning software - was originally developed to link all business processes together, ensuring that everything was in the right place at the right time. The result? Cost reduction and efficiency. Sounds great, doesnt it? Well, it used to be. But nowadays, ERP hurts. In this blog, well explain why, and well tell you about a solution that can take away the pain.
Uw volgende ERP-systeem; Kopen of Bouwen? (06-02-2016)
Een Engelstalige white paper van Kerridge Commercial Systems onder de naam "Your next ERP system: Buy or Build". Bij het maken van een koop of bouw beslissing is er een fundamenteel verschil tussen het gebruik van eigen (ontwikkel)capaciteit en de aanschaf van een door een leverancier aangeboden oplossing.
WIKI's over [ ERP ]
Betalingsverkeer en boekhoudsoftware

Betalingsverkeer binnen boekhoudsoftware is onder te verdelen in: automatische betalingen debiteuren, automatische incasso crediteuren en elektronisch bankieren (waaronder ook functies als Ideal). In relatie tot het betalingsverkeer zijn onderwerpen als SEPA en PSD2 van belang. In meer uitgebreidere vorm spelen onderwerpen als Treasury-, Cash- en Payment management waarvoor aparte softwaresystemen aangeboden worden. Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, kunnen ook een rol spelen bij betalingsverkeer. 

Data-analyses voor audits binnen boekhoudsoftware

Bij het doen van een BTW-aangifte (in de meeste gevallen per kwartaal of per maand) en het opstellen van de jaarcijfers voor de jaarrekening, Aangifte Vennootschapsbelasting (VPB) of Winstaangifte Inkomstenbelasting (IB-winst) is het van belang te controleren of de boekhouding geheel op orde is. En natuurlijk is dit laatste ook voor de ondernemer zelf van belang. Het is natuurlijk mogelijk (en voor grotere organisaties zelfs verplicht) om de boekhouding te laten controleren door een administratie- of accountantskantoor. Maar goede boekhoudsoftware heeft ingebouwde controles op het gebied van data-analyse en audits die deze laatste controle kan vereenvoudigen. 

Debiteuren- en crediteurenadministratie binnen boekhoudsoftware

In de regel maken de debiteuren- en crediteurenadministratie standaard deel uit van boekhoudsoftware. Primair gaat het dan om de openstaande posten administratie en het bewaken daarvan. Bij grote organisaties kan aan de verkoopzijde creditmanagement een rol spelen. Creditmanagement houdt zich in uitgebreide betekenis van het woord bezig met het managen en optimaliseren van de 'pre-quote to cash cycle'. In de praktijk komt dit neer op het managen en (continu) optimaliseren van: het kredietrisico, de cashflow, het quote to cash proces en de klantrelatie. Aan de inkoopzijde kan Purchase-to-Pay (P2P) een rol spelen. P2P duidt op het traject, bekeken vanuit de koper, dat start met de aankoop door de klant en dat eindigt met de betaling van de inkoopfactuur. Dit WIKI onderdeel gaat uitsluitend over de debiteuren- en crediteurenadministratie als onderdeel van boekhoudsoftware.

Links naar andere websites over [ ERP ]
APICS
Informatie over opleiding en informatie 'Resource Management' op het gebied van Logistiek, SM en ERP.
ERP Logistics
Een on-line portaal voor ERP-aanbieders, -gebruikers en adviseurs.
ERP Startpagina
Startpagina over ERP
Softwarepakketten met [ ERP ] Leverancier
NetSuite
De #1 Cloud ERP Software
Oracle NetSuite Oracle NetSuite
Microsoft Dynamics NAV
ERP software
Xperit Solutions Xperit Solutions
Uniconta
ERP systeem voor de MKB
Uniconta Uniconta
Profit ERP
De gentegreerde ERP totaaloplossing
AFAS Software AFAS Software
Prodin
Gentegreerde ERP-oplossing voor het MKB
Prodin Business Solutions B.V. Prodin Business Solutions B.V.
Inventive
Volledig ERP-systeem
Inventive Software Inventive Software
glovia G2
ERP voor de maakindustrie
Glovia international
UniSPeqs ERP
ERP Software voor de metaalbranche
UniSPeqs Solutions b.v.
FINPAK
ERP software met FINZORG (module zorg)
Ascon Automatisering b.v.
Xgram
MIS/ERP voor grafimedia branche
Compri
QAD Enterprise Applications
ERP softwarepakket
QAD Netherlands BV
Heart-Profit
Uitgebreid ERP pakket
Heart Informatisering B.V.
SERA
ERP pakket / internet software
SERA Software bv
ORBAK2
ERP software voor de bakkerij
Orbak Automatisering B.V.
Dienstverlener met [ ERP ] Toelichting
Data Connection B.V. Application Service Provider voor SSA Global, Baan  
GNB B.V. Specialist in het implementeren van ERP software  
IPL Advies B.V. SMART Customisation; SCManagement en logistiek  
MCX Administration Services BV ASP aanbieder CRM, ERP en Collaboration  
VLJ Consultancy Selectie en implementatie bedrijfssoftware  
VulcanData Onafh. advies/ondersteuning ERP in industrie  
Wilhelm Tell Organisatie Adv.bureau Implementatie ERP productiebedrijven  
DWI Systems BV Advies standaard software  
Aspect | ICT Veelzijdige ICT-dienstverlener voor het MKB  
SelfBilling.com BV Urenverantwoording - selfbilling - API koppelingen  
Globe Consultancy & Services B.V. (GCS) (ERP) oplossingen implementeren  
DSA Global Solutions BV Geintegreerde MBS Dynamics NAV oplossingen  
Skopos Rendementbouwers Selectie en implementatie business software  
Brainsquare BV BrainSquare is leverancier van Exact software  
WSB Solutions Leverancier van Cloud-, ICT- en Telecomdiensten  
Flores ICT development, maatwerk software ontwikkeling  
Alpiek Odoo ERP implementatie partner voor Nederland  

Onerzoeksbureau GBNED