Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen > Authenticatie

Het proces om de identiteit van een gebruiker of van een systeem te verifiëren (= controleren en vast te stellen). Wettelijke term: authentificatie. Ook wel uitgelegd als: is degene ook degene die hij of zij zegt te zijn.

Nadere toelichting:

In feite zijn er drie verschillende functies te onderscheiden:

  1. Authenticatie (identiteit en integriteit): Aantonen wie je bent (identiteit) en betrouwbaarheid van een bericht of bijvoorbeeld website garanderen (integriteit);
  2. Wilsuiting (onweerlegbaarheid): Door middel van een (elektronische) handtekening staat de afzender in voor hetgeen in de boodschap staat;
  3. Vercijfering (exclusiviteit): alleen degene voor wie de boodschap is bedoeld kan de inhoud lezen. Vercijfering kan gelezen worden als versleutelen of encryptie.

Het proces om de identiteit van een gebruiker of van een systeem te verifiëren (= controleren en vast te stellen) noemen we authenticatie.

 

Einde toelichting begrip
 

Meer over Authenticatie op deze website

Site index over [ Authenticatie ]
Pakketsoort - ICT Beheer - Authenticatie
Web pagina onderdelen met [ Authenticatie ]
Digipoort
ICT Accountancy softwarelandschap
CFO software landscape
Blogs op deze website over [ Authenticatie ]
Waarom twee factor authenticatie onmisbaar is voor accountants (16-11-2022)
De gemiddelde internetgebruiker heeft zowel zakelijk als privé, gemiddeld 17 accounts. Hoewel al deze accounts beveiligd zijn met een wachtwoord en een gebruikersnaam, gebruiken we vaak dezelfde inloggegevens voor verschillende (online) diensten. Het probleem dat ontstaat wanneer een hacker ook maar één wachtwoord kent, is niet te overzien.
Wat is twee factor authenticatie en waarom moet ik het gebruiken? (02-11-2018)
Jij als internetgebruiker hebt gemiddeld 17 online accounts. Facebook, Gmail, Bol.com, Apple, Dropbox, iMUIS Online en ga zo maar door. Deze online accounts zijn allemaal beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar veel mensen gebruiken gemakshalve vaak dezelfde inlognamen en wachtwoorden voor verschillende online diensten.
White papers op deze website over [ Authenticatie ]
Van der Veen & Kromhout Registeraccountants en Belastingadviseurs en het gemak van ZIVVER (18-05-2019)
Met ZIVVER voldoet jouw organisatie volledig aan de eisen die de AVG stelt aan e-mailverkeer. De software biedt controle voor, tijdens en na de verzending van gevoelige informatie. Voor Van der Veen & Kromhout was doorslaggevend dat ZIVVER werkt met twee factor authenticatie. Zodat, mocht een e-mail in verkeerde handen komen, dat niet leidt tot een inbreuk op de vertrouwelijkheid van gegevens.
WIKI's over [ Authenticatie ]
Begroting, Budgetten en boekhoudsoftware

Een budget is de hoeveelheid geld die een organisatie te besteden heeft in een bepaalde periode. Dit laatste is meestal een boekjaar. De termen budgetten en begroten worden hierbij nogal eens door elkaar gebruikt. In relatie tot de boekhouding wordt veelal gesproken over een exploitatiebegroting, zowel bestaande uit het begroten van kosten als opbrengsten. De term begroting wordt ook vaak gebruikt in relatie tot een projectenadministratie, waarbij een begroting dan regelmatig voorafgegaan wordt door een projectcalculatie.

BTW-aangifte, ICP-opgave en boekhoudsoftware

Functionaliteit voor BTW-aangifte is standaard aanwezig binnen elk boekhoudpakket. Alleen voor het elektronisch indienen van een BTW-aangifte bij de belastingdienst wordt soms gebruik gemaakt van andere software. De eigenschappen die verderop aan de orde komen tonen aan dat er nogal wat regelingen zijn als het gaat om BTW-aangifte. Naast de standaard BTW-aangifte (meestal per kwartaal voor kleine ondernemers en per maand voor grotere ondernemers) kan ook sprake zijn van een ICP-opgave (voor IntraCommunautaire Prestaties van goederen en diensten). Het betreft dan leveringen binnen de Europese Unie. Bij een ICP-opgave is in elk geval sprake van een geldig BTW-nummer van zowel de afzender als de ontvanger. 

Portaalfunctionaliteit

Een portaalsysteem is een internettoepassing waarmee met name gecommuniceerd kan worden met bijvoorbeeld cliënten en medewerkers. Ingeval van cliënten hebben we het dan over een ‘cliëntportaal’. De tegenhanger van een ‘cliëntportaal is een medewerkersportaal, waarmee met behulp van internet gecommuniceerd wordt binnen de organisaties. Voor dit laatste wordt regelmatig Microsoft Sharepoint en Microsoft Teams ingezet.

Rapportages, verslaggeving en Boekhoudsoftware

Van boekhoudsoftware mag verwacht worden dat in de basis de benodigde rapportages geleverd worden, zoals: een saldilijst, balans en resultatenrekening en een ouderdomsanalyse debiteuren en crediteuren. Verder behoort een financieel dashboard vandaag de dag tot de standaard bagage van boekhoudsoftware. Bij verslaggeving moet gedacht worden aan een jaarrekening.

Salarissoftware en de loonaangifteketen

De loonaangifteketen is het bekendste voorbeeld van elektronische gegevensuitwisseling vanuit salarissoftware. 

Softwareselectie beveiliging en auditaspecten

Bij de selectie van softwaresystemen wordt door de gebruiker meestal uitgebreid aandacht besteed aan functionele eisen en wensen. Nu cloud-computing meer regel dan uitzondering is moet ook aandacht besteed worden aan beveiligingsaspecten in relatie tot internet. Daarnaast spelen audit aspecten een belangrijke rol. Een en ander samengevat onder Assuring (zekerheid). ZIe ook het thema "GRC en Assuring" op deze website.

Links naar andere websites over [ Authenticatie ]
ITtoolbox Security
Informatie over authenticatie, encryptie, nieuws en discussiegroepen.

Onerzoeksbureau GBNED