Softwarepakketten.nl

Begrippen > BI

Business Intelligence (BI). Opvragen van informatie uit gegevenspakhuizen via specifieke data-analyse applicaties. Daarbij worden onder BI de volgende vormen van data-analyse onderscheiden:

  1. Descriptive analytics; uit analyse van historische gegevens patronen destilleren. Feitelijk beschrijvend.
  2. Predictive analytics; voorspellingen voor de toekomst op basis van gegevens uit het verleden.
  3. Prescriptive analytics; volgende stap voor de toekomst door ook acties voor te stellen om te kunnen profiteren van voorspellingen met implicaties van elke voorgestelde actie. 

Steeds meer bieden leveranciers tools die ondergebracht kunnen worden onder de noemer “Self service Business Intelligence” (SSBI). Dit laatste om zonder IT-specialisten data-analyses te kunnen samenstellen en uitvoeren en desgewenst weer te geven via een dashboard.

Web pagina onderdelen met [ BI ]
ICT Accountancy softwarelandschap
Onderzoek en artikelen op deze website over [ BI ]
Rapport: Managementreports en Business Intelligence (BI) (24-05-2018)
Managementinformatie is er volop en met Data analyses als onderdeel van Business Intelligence kunnen talloze rapporten met cijfers geproduceerd worden. Maar door vaak lijvige rapporten heen worstelen is niet efficiënt. Daarom krijgen Management dashboards, als onderdeel van Business Intelligence steeds meer belangstelling. Daarnaast maakt cloud computing de informatie eenvoudiger toegankelijk.
Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 2-11-2016 beschikbaar met o.a. Cybersecurity, Self service BI, SBR, RGS, UBL, CRM en HRM (03-11-2016)
Op woensdag 2 november 2016 vond in EXPO Hoevelaken voor de 15e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 200 deelnemers en 30 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Cybersecurity, Self service BI, SBR, RGS, Elektronisch factureren met UBL, CRM, HRM en meldplicht datalekken passeerden de revue.
Blogs op deze website over [ BI ]
De opkomst van Self Service BI (03-01-2017)
Steeds meer accountants gebruiken dashboards voor het ontsluiten van informatie en het analyseren van gegevens. Self Service BI is dan ook razendsnel in opkomst. Wat is het precies, en wat is de impact op het vakgebied van accountancy? Tijdens het ICT Accountancy Jaarcongres nam Paul Damen van Finext de deelnemers mee in de wereld van Self Service BI.
White papers op deze website over [ BI ]
Combinatie van BI en CPM die alle (ERP) systemen koppelt bij Verder International (09-09-2013)
Verder International heeft ambitieuze groeiplannen. Effectieve, actuele financiële verslaglegging is daarvoor onmisbaar. Het bedrijf gebruikte voorheen Excel-sheets om informatie van vestigingen te consolideren op roepsniveau. Dit leidde maandelijks tot veel, handmatig en foutgevoelig werk. Michiel van Mourik, group controller bij het hoofdkantoor: “Iedereen werkte met een eigen versie van de waarheid. We waren veel tijd kwijt aan discussies over de juiste cijfers.Met het management informatiesysteem BOARD hebben we een schil ontwikkeld over onze Excel files en ERP datebases om deze data te structureren. In nauwe samenwerking met CPMview hebben we ons consolidatieproces geautomatiseerd
WIKI's over [ BI ]
Boekhoudpakketten selectie checklist Data-analyses voor audits

Bij het doen van een BTW-aangifte (in de meeste gevallen per kwartaal of per maand) en het opstellen van de jaarcijfers voor de jaarrekening, Aangifte Vennootschapsbelasting (VPB) of Winstaangifte Inkomstenbelasting (IB-winst) is het van belang te controleren of de boekhouding geheel op orde is. En natuurlijk is dit laatste ook voor de ondernemer zelf van belang. Het is natuurlijk mogelijk (en voor grotere organisaties zelfs verplicht) om de boekhouding te laten controleren door een administratie- of accountantskantoor. Maar goede boekhoudsoftware heeft ingebouwde controles op het gebied van data-analyse en audits die deze laatste controle kan vereenvoudigen. 

Boekhoudpakketten selectie checklist Kostenplaatsen en analytische boekhouding

Kostenplaatsen zijn erg handig om boekingen op grootboekrekeningen onder te verdelen naar een extra dimensie. Door te werken met een of meer extra boekingsdimensies kan een grootboekschema overzichtelijk gehouden worden, waarbij wel sprake is van uitgebreide informatie. Er wordt dan ook wel gesproken van een analytische boekhouding. Een bekend voorbeeld van kostenplaatsen zijn afdelingen binnen een organisatie. Eenvoudige boekhoudpakketten werken vaak met kostenplaatsen als extra boekingsdimensie en de uitgebreide boekhoudpakketten werken met een variabel aantal boekingsdimensies die zelf benoemd kunnen worden. Wel opletten bij dit laatste dat het aantal boekingsdimensies niet de spuigaten uitloopt (4 of meer). Voor een analytische boekhouding is het ook van belang dat rapportages plaatsvinden op basis van de boekingsdimensies met de nodige totaaltellingen.  

Boekhoudpakketten selectie checklist Rapportages en verslaggeving

Van boekhoudsoftware mag verwacht worden dat in de basis de benodigde rapportages geleverd worden, zoals: een saldilijst, balans en resultatenrekening en een ouderdomsanalyse debiteuren en crediteuren. Verder behoort een financieel dashboard vandaag de dag tot de standaard bagage van boekhoudsoftware. Bij verslaggeving moet gedacht worden aan een jaarrekening.

Softwarepakketten met [ BI ] Leverancier
i8 BI Suite
i8 Software
TEMExpert Business Intelligence
BI
Convergence Strategies
Map Intelligence
3e dimensie BI: koppeling tussen BI en GIS systeme
Unit4 Bedrijfssoftware BV
QlikView
self-service BI
Qlik Technologies Inc.(QlikTech Netherlands B.V.)
Jedox
BI & performance management (of CPM)
Celcus
Food Management Dashboard
BI oplossing met food specifieke KPI's
Schouw Informatisering BV
Power BI Connector voor Exact Online
Importeer gegevens vanuit Exact Online in Power BI dashboard
Davista | van data naar dashboards
Zelfbedienings-Loket, Data-analyse & BI voor Loket.nl
Data-analyse & BI voor Loket.nl
GearSoft BV
Oracle BI
BI, Essbase, Scorecard
Oracle
Microsoft Power BI
Diepgaand inzichten in klanten, voorraden en kanalen. Big data – haal waardevolle informatie uit grote hoeveelheden data. Predictive analysis – anticiperen op basis van real-time voorspellingen.
Retailstars
Rapportages
Genereer met Rapportages niet alleen vanuit de modules managementoverzichten en dashboards, maar ook over de modules heen. Of koppel de date bijvoorbeeld aan een BI-oplossing.
Kraan Bouwcomputing b.v.
Verkoop Dashboard in Power BI
Het dashboard bevat de gegevens over offertes, verkooporders, verkoopfacturen en openstaande posten. En verder een analyse van de klanten, verkoopmedewerkers en artikelen.
Davista | van data naar dashboards
Celcus
BI
Celcus
Cubus EV Analytics
selfservice ad-hoc analyse & rapportage
BI-XPERTS
Kyubit Business Intelligence
Self-service dashboard, analyse en rapportage oplossing
BI-XPERTS
Every Angle
Self-Service Operational BI
Every Angle
Power BI Connector voor AccountView
Importeer gegevens vanuit AccountView in Power BI dashboard
Davista | van data naar dashboards
Power BI Connector voor King
Importeer gegevens vanuit King in Power BI dashboard
Davista | van data naar dashboards
Microsoft Power BI
Self Service Business Intelligence (BI)
Microsoft
Financieel Dashboard in Power BI
Het dashboard bevat de financiële gegevens over omzetten, marges, kosten en resultaten. En verder de openstaande posten van debiteuren en crediteuren, de balansposities en een forecast.
Davista | van data naar dashboards
Power BI Connector voor Twinfield
Importeer gegevens vanuit Twinfield in Power BI dashboard
Davista | van data naar dashboards
Oculus Business Intelligence
Met Oculus BI worden gegevens centraal vastgelegd. De data worden daardoor snel en makkelijk geraadpleegd.
Pantheon Automatisering B.V.
Dienstverlener met [ BI ] Toelichting
DSA Global Solutions BV Geintegreerde MBS Dynamics NAV oplossingen  
Davista | van data naar dashboards Van data naar dashboards  

Onerzoeksbureau GBNED