Softwarepakketten.nl
Surepay IBAN-Naam check
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen > Digitaal dossierbeheer

Het digitaal vastleggen van bij elkaar horende informatie. Binnen de accountancy heeft digitaal dossierbeheer betrekking op relaties en (veelal controle)opdrachten. Het gaat daarbij met name om een digitale verantwoording van uitgevoerde werkzaamheden en onderliggende stukken. Binnen de advocatuur heeft digitaal dossier- (en relatie)beheer bijvoorbeeld betrekking op zaken. Meer...

Web pagina onderdelen met [ Digitaal dossierbeheer ]
CFO software landscape
ICT Accountancy softwarelandschap
Onderzoek en artikelen op deze website over [ Digitaal dossierbeheer ]
Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy (03-03-2020)
Het complete rapport "Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy" is gratis beschikbaar met aandacht voor enerzijds (modellen voor) werkprogramma’s en anderzijds software voor ondersteuning van werkprogramma’s en digitaal dossierbeheer voor accountants- en administratiekantoren. En tot slot software voor data-analyse en overige software.
Terugblik en presentatie praktijkdag digitaal dossierbeheer en data-analyse in het teken van RGS (14-3-2018) (15-03-2018)
Op woensdag 14 maart 2018 heeft voor het 7e jaar op rij de ICT Accountancy praktijkdag "Digitaal dossierbeheer en data-analyse" plaatsgevonden te Hoevelaken. Deze dag stond ditmaal voor een belangrijk deel in het teken van RGS (Referentie Grootboekschema) met meerdere ervaren sprekers op dit gebied. Presentatie zijn beschikbaar.
Terugblik en presentaties praktijkdag CRM, digitaal dossierbeheer en data-analyse 15 maart 2017 (16-03-2017)
Op woensdag 15 maart 2017 heeft de ICT Accountancy praktijkdag "CRM, Digitaal dossierbeheer en data-analyse" plaatsgevonden te Hoevelaken. Presentaties zijn beschikbaar, evenals het nieuwe rapport over Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's.
Terugblik en presentaties praktijkdag Digitaal dossierbeheer en data-analyse 16 maart 2016 (17-03-2016)
Op woensdag 16 maart 2016 heeft de ICT Accountancy praktijkdag "Digitaal dossierbeheer en data-analyse" plaatsgevonden te Hoevelaken. Naast digitaal dossierbeheer en de relatie met zaken als COS 4410 en risico gericht samenstellen was er ook aandacht voor data-analyse in het MKB, mede in relatie tot Auditfiles. Presentaties zijn beschikbaar, evenals het nieuwe rapport over Digitaal dossierbeheer.
Terugblik en presentaties praktijkdag Digitaal dossierbeheer, werkprogramma en data-analyse, 11-3-2015 (15-03-2015)
Op 11 maart 2015 vond voor de 4e maal de "ICT Accountancy praktijkdag Digitaal dossierbeheer, werkprogramma's en data-analyse" plaats. Data-analyse is sinds dit jaar toegevoegd aan het programma vanwege de directe relatie tussen samenstel- en controle opdrachten en auditfuncties ondersteund door toepassingen voor data-analyse. Rapporten en presentaties van enkele sprekers zijn nu beschikbaar.
Data-analyse software voor de auditfunctie (20-01-2015)
Het rapport "Data-analyse voor de auditfunctie" is vervangen door de geïntegreerde uitgave "Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy".
Presentaties Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's beschikbaar van gelijknamige praktijkdag op 18 maart 2014 (22-03-2014)
Op dinsdag 18 maart 2014 vond in Hoevelaken de Praktijkdag Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's plaats met inzicht in praktijkervaring en visie. Presentaties zijn beschikbaar, evenals het gratis rapport over digitaal dossierbeheer en werkrprogramma's.
Blogs op deze website over [ Digitaal dossierbeheer ]
SBR heeft invloed op werkprogramma (28-03-2017)
Op 15 maart 2017 bezocht ik de ICT Accountancy praktijkdag SBR, digitaal dossierbeheer en data analyse te Hoevelaken. De dagvoorzitter vroeg aan de aanwezigen of de introductie van SBR invloed heeft op bestaande werkprogramma’s. Mijn stelling is dat ik verwacht dat er zeker wijzigingen te verwachten zijn, omdat naar mijn mening er een zekere garantie moet zijn, dat de inhoud van het SBR bericht juist en compleet is.
WIKI's over [ Digitaal dossierbeheer ]
Digitaal dossierbeheer

Binnen de accountancysector wordt veelal gesproken over dossiers (zoals permanente- en tijdelijke dossiers) in plaats van projecten. Digitaal dossierbeheer komt hier in de plaats van projecten en/of opdrachten registreren, zoals algemeen aangeduid binnen Practice management software.  
Binnen practice management kan dossierbeheer betrekking hebben op meerdere soorten dossiers, zoals hierna is gespecificeerd.

Daarnaast is er sprake van digitaal dossierbeheer in relatie tot de auditfunctie. Een kenmerk van deze laatste vorm van digitaal dossierbeheer is een directe integratie met werkprogramma’s. Dergelijke software is primair gericht op het ondersteunen van werkprocessen om te komen tot betrouwbare gegevens voor een bepaalde rapportage en komt hier verder niet aan de orde. Zie digitaal dossierbeheer voor de auditfunctie.

Gegevensuitwisseling en koppelingen

Zowel inkomend- als uitgaand kent een practice management systeem functies voor gegevensuitwisseling en specifieke koppelingen met andere softwarepakketten. 

Procesbeheer (workflow management)

Met name het toewijzen van medewerkers aan taken en processtappen om op basis van een voor gedefinieerde workflow opdrachten uit te voeren voor cliënten.

Procesbeheer wordt ook aangeduid als Business Process Management (BPM). BPM heeft betrekking op het optimaliseren van processen met als doel het verbeteren van bedrijfsprestaties van het kantoor. Processen overspannen hierbij organisatorische grenzen (afdelingen). BPM heeft een relatie met WorkFlow Management (WFM) wat betreft uit te voeren activiteiten, en de volgorde daarvan, binnen een bedrijfsproces. Het analyseren en modelleren van bedrijfsprocessen (Procesanalyse- en ontwerp) is een belangrijk onderdeel van BPM. Workflow Management (WFM) regelt de wijze en volgorde van de activiteiten binnen een bedrijfsproces. Processtappen worden opgegeven met tijdstippen waarop uit te voeren en door welke medewerkers (Human task support). Uitgebreide informatie over software voor BPM & WFM is opgenomen in het rapport "Marktanalyse BPM (Business Process Management) Software".


Onerzoeksbureau GBNED