Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

Begrippen > Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude om persoonlijke informatie aan mensen te ontfutselen. De phishingmails die cybercriminelen versturen, zijn soms nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Toch kun je zo’n nepbericht herkennen. Vraagt je ‘bank’ bijvoorbeeld via e-mail naar je rekeningnummer, inloggegevens van internetbankieren of burgerservicenummer? Dan heb je te maken met een phishingmail.

Nadere toelichting:

Phishing is een vorm van internetfraude om persoonlijke informatie aan mensen te ontfutselen. Criminelen doen zich voor als betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij en vragen via e-mail of telefoon om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke en zakelijke informatie. Ook kunnen ze je naar een valse website lokken. Bijvoorbeeld door je te vertellen dat er iets mis is met je bankrekening en dat er een controle moet plaatsvinden. Als je vervolgens op de valse website je inlognaam en wachtwoord invoert, krijgt de crimineel je gegevens in handen.

Cybercriminelen kunnen met je gegevens onder jouw naam bijvoorbeeld producten of diensten bestellen, uitkeringen of creditcards aanvragen, betalingen doen of bankrekeningen openen. Met alle gevolgen van dien. Soms wordt er via een phishingmail ook ransomware op je computer geïnstalleerd, een virus dat je computer blokkeert en je vervolgens om geld vraagt om je weer toegang tot je computer te geven. Betaal nooit: dit biedt geen enkele garantie dat je computer gedeblokkeerd wordt. 

Praktische tip: leer phishingmail herkennen
De phishingmails die cybercriminelen versturen, zijn soms nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Toch kun je zo’n nepbericht herkennen. Vraagt je ‘bank’ bijvoorbeeld via e-mail naar je rekeningnummer, inloggegevens van internetbankieren of burgerservicenummer? Dan heb je te maken met een phishingmail. Geen enkele bank vraagt deze gegevens namelijk per mail of telefoon aan zijn klanten. Verwijder de e-mail direct en klik nooit op de links in de mail. Word je benaderd via de telefoon? Geef dan nooit je gegevens en verbreek meteen de verbinding. Op veiliginternetten.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe je een nepbericht of telefoontje herkent. Ben je toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan je rekening zo snel mogelijk blokkeren bij je bank. En meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) en bij de Fraudehelpdesk.
 

Nieuwsberichten op deze website over [ Phishing ]
KnowBe4 lanceert monitor voor cyberrisico’s van externe leveranciers (03-05-2019)

Onerzoeksbureau GBNED