Softwarepakketten.nl

Begrippen > GDPR

GDPR (General Data Protection Regulation) staat voor de Europese Privacyverordening die in werking treedt per 25 mei 2018). De Europese Privacyverordening vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens en de nationale varianten daarvan in andere Europese landen, zodat in alle Europese lidstaten dezelfde wetgeving geldt op het gebied van privacy.

Blogs op deze website over [ GDPR ]
GDPR en uw financiele afdeling (06-02-2018)
Er wordt al lange tijd over gesproken, maar op 25 mei aanstaande is het zover. Op die datum treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking en dat raakt vrijwel iedere organisatie. Het is een misverstand dat deze wet alleen belangrijk is voor organisaties die data van consumenten verwerken. De wet is namelijk van toepassing op alle data die herleidbaar zijn naar een natuurlijk persoon en vrijwel iedere organisatie verwerkt deze data.
Dataportabiliteit volgens de AVG en de salarisadministratie (01-12-2017)
Op 25 mei 2018 treedt de Europese Privacyverordening (ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming - AVG / General Data Protection Regulation - GDPR) in werking, die de huidige Wet bescherming persoonsgegevens vervangt. In deze blog wordt stilgestaan bij het nieuwe recht op dataportabiliteit, c.q. overdraagbaarheid van persoonsgegevens in relatie tot de salarisadministratie.
Meldplicht datalekken in de GDPR (26-01-2017)
De meldplicht datalekken in de Wet bescherming persoonsgegevens is ingegaan op 1 januari 2016. Maar in 2018 treedt de Europese Privacyverordening (ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming / General Data Protection Regulation) in werking, die de huidige Wet bescherming persoonsgegevens vervangt. Ook de Privacyverordening kent een meldplicht datalekken. Hoe ziet deze meldplicht eruit?
De Europese Privacyverordening, de General Data Protection Regulation - GDPR, komt eraan (04-10-2016)
Wellicht bent u nog maar net bijgekomen van de nieuwe meldplicht datalekken, maar de volgende wetgeving op het gebied van privacy zit er al weer aan te komen: de Europese Privacyverordening (ook wel bekend als de General Data Protection Regulation GDPR).
WIKI's over [ GDPR ]
AVG en softwaresystemen

We hebben in de praktijk al langer te maken met de “Wet bescherming persoonsgegevens” (Wbp), de Nederlandse uitwerking van een EU-privacyrichtlijn uit 1995. De Wbp geeft betrokkenen (degenen van wie persoonsgegevens worden verwerkt) een aantal rechten. Zoals het verzoeken om inzage, correctie of zelfs verwijdering van hun persoonsgegevens bij organisaties.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de Nederlandse implementatie van de General Data Protection Regulation (GDPR) en is op 25 mei 2018 in werking getreden en vervangt de hiervoor genoemde EU-privacyrichtlijn uit 1995. De Wbp komt dan ook te vervallen, net als nationale privacywetten van de andere EU-lidstaten.

Het is van belang al bij het aangaan van softwarecontracten rekening te houden met de AVG.

Dienstverlener met [ GDPR ] Toelichting
Legalz Advocatenkantoor Advies opstellen, beoordelen ICT-contracten  

Onerzoeksbureau GBNED