Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
VISMA eAccounting Accountancy

SEPA > Instant Payments

Instant payments is interbancair betalen en ontvangen binnen 5 seconden (24/7/365) en valt onder SEPA.
Instant Payments is een ontwikkeling in het kader van SEPA en geldt voor de SEPA-zone. 

Nadere toelichting:

Kenmerken van Instant Payments zijn:

  • Het is net als bij Cash-betalingen; boter bij de vis;
  • In Nederland is bij Instant Payments een doorlooptijd van 5 seconden afgesproken;
  • Op Eupees niveau geldt een doorlooptijd van 10 seconden;
  • In Nederland is geen transactielimiet, op Europees niveau is de limiet 15.000 euro;
  • Instant payments moet 7x24 beschikbaar zijn (dus ook in het weekend en op feestdagen);
  • Invoering en tempo voor het zakelijk segment bepaalt elke bank afzonderlijk;
  • Periodieke en batchbetalingen blijven vooralsnog via de huidige structuur draaien;
  • Incasso opdrachten blijven vooralsnog via de huidige structuur draaien.

Onderzoek en artikelen op deze website over [ Instant Payments ]
Online betalingen: de vele schakels en de rol van boekhoudsoftware (14-01-2022)
Online betalingsverkeer met banken biedt door SEPA steeds meer standaardisatie. Instant Payments, dat ook onder SEPA valt, heeft gezorgd dat interbancair betalen en ontvangen binnen 10 seconden is geregeld. En PSD2 heeft gezorgd voor betaalinitiatie- en rekeninginformatiediensten door Payment service providers. Online betalen via iDEAL of (internationaal) via PayPal is vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld.
Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen (01-11-2018)
Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2 (30-06-2018)
Terugblik met presentaties van Kennisevent administratieve software (gehouden op 27 juni 2018) met betrekking tot en gerelateerd aan standaard administratieve software. Met ontwikkelingen als RGS, PSD2, Instant Payments, UBL, PEPPOL en API's. En de Gids boekhoudsoftware 2018 met Nulmeting blockchain en boekhoudsoftware.
Terugblik en presentaties Seminar Robotic accounting op 19 april 2017 (23-04-2017)
Op woensdag 19 april 2017 heeft voor de eerste maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Presentaties zijn beschikbaar over Robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Elektronisch factureren, PSD2, Instant payments en Blockchain.
Blogs op deze website over [ Instant Payments ]
Instant Payments en PSD2 een gouden duo (21-08-2018)
Als ondernemer altijd direct over je geld beschikken. Dat zou mooi zijn, niet waar? Momenteel wordt bankieren door middel van nieuwe ontwikkelingen steeds eenvoudiger. Onderweg op je app even snel geld overmaken of je stuurt gewoon een Tikkie. Maar.. dan staat het nog niet direct op de bankrekening van de ontvangende partij. In deze blog vertel ik je waarom Instant Payments en PSD2 een gouden duo zijn.
WIKI's over [ Instant Payments ]
Betalingsverkeer, SEPA, PSD2 en boekhoudsoftware

Betalingsverkeer binnen boekhoudsoftware is onder te verdelen in: automatische betalingen debiteuren, automatische incasso crediteuren en elektronisch bankieren (waaronder ook functies als Ideal). In relatie tot het betalingsverkeer zijn onderwerpen als SEPA en PSD2 van belang. In meer uitgebreidere vorm spelen onderwerpen als Treasury-, Cash- en Payment management waarvoor aparte softwaresystemen aangeboden worden. Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, kunnen ook een rol spelen bij betalingsverkeer. 

Kasstelsel en factuurstelsel binnen boekhoudsoftware

In relatie tot de BTW wordt er onderscheid gemaakt tussen het kas- of factuurstelsel. Een aandachtspunt is dat niet alle standaard boekhoudpakketten beide stelsels standaard ondersteunen.


Onerzoeksbureau GBNED