Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Peppol > eProcurement

Procurement is inkoop en eProcurement is elektronisch inkopen. Kan als onderdeel van het Purchase to pay (van aankoop tot betaling) traject gezien worden. 

Nadere toelichting:

Bij E-procument gaat het om het stroomlijnen van het inkoopproces, zodat goederen en diensten efficiënter, effectiever en economisch gunstiger ingekocht kunnen worden en daaruit voortvloeiende factuurstromen administratief efficiënt en effectief kunnen worden verwerkt. Met name bij grotere organisaties kan inkopen een volwaardige dagtaak zijn. We kunnen hierbij denken aan activiteiten als:

  • Het opstellen van standaard inkoopcontracten voor regelmatige terugkerende inkopen;
  • Het onderhandelen over prijs-, kortings- en betalingsafspraken met leveranciers;
  • Kostenbeheersing en efficiencyverbetering door automatisering van het inkoop- en betalingsproces.

Automatisering speelt in toenemende mate een belangrijke rol bij E-Procurement, waardoor het inkoopproces voor een aanzienlijk gedeelte nagenoeg zonder interactie van mensen gestructureerd kan plaatsvinden. Dit is met name bij meer algemene of generieke producten en diensten van toepassing.

Voordelen E-procurement
Naast inkoopprijsvoordelen, kan E-procument de kans op fouten aanzienlijk verminderen, het bestelproces vereenvoudigen, levertijden verkorten en de transactiekosten van het inkoopproces verlagen. Het spreekt voor zich, dat wanneer zowel de koper/afnemer als de leverancier E-procurement faciliteert, de voordelen qua tijd en geld dan het grootst zijn.

De retail, gezondheidszorg, transport en logistiek werken met unieke artikelcodes (EAN codes) en het Global Location Number (GLN), beide op basis van GS1. In de logistieke sector zijn er op Europees niveau initiatieven voor een elektronische vrachtbrief (eCMR).

Web pagina's over [ eProcurement ]
UBL Ketentest deelnemers
Blogs op deze website over [ eProcurement ]
eProcurement: uitkomst voor het 100% automatisch afhandelen van eFacturen (15-08-2020)
Bij grotere organisaties vormt eProcurement (elektronisch inkopen) onderdeel van de administratieve keten. Ook bij kleinere organisaties die met een goederenbeweging te maken hebben, zoals een groothandel, bouwbedrijf en webwinkel, speelt eProcurement een rol. In veel gevallen wordt dan gewerkt met een ERP-systeem of een boekhoudsysteem met aanvullende functies.
Links naar andere websites over [ eProcurement ]
PEPPOL
Pan-European Public Procurement OnLine project, aims at expanding market connectivity and interoperability between eProcurement communities.
Peppol
The vision of the PEPPOL (Pan-European Public eProcurement On-Line) project is that any company and in particular SMEs in the EU can communicate electronically with any European governmental institution for the entire procurement process.

Onerzoeksbureau GBNED