Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Pakketsoort - Financial Planning and Analysis > Self Service BI - SSBI

Steeds meer bieden leveranciers tools aan die ondergebracht worden onder de noemer “Self-service Business Intelligence” (SSBI). Dit laatste om zonder IT-specialisten data-analyses te kunnen samenstellen en uitvoeren en desgewenst weer te geven via een dashboard. Denk bijvoorbeeld aan het zelf samenstellen en weergeven van KPI’s.

Nadere toelichting:

Software als Microsoft Power BI en QlikSense worden beschouwd als voorbeelden van SSBI. De mate waarin dit opgaat is mede afhankelijk van ervaring door gebruikers met bijvoorbeeld het kunnen werken met tabellen of uitgebreide analyses maken met behulp van Excel. In de regel gaat er wel enige training vooraf aan het werken met SSBI-tools.

We onderscheiden de volgende functie in SSBI toepassingen:

  • Self Service BI aanwezig; beslist niet elke BI-toepassing is geschikt voor SSBI. Zo heeft QlikTech, naast het al langer op de markt zijnde QlikView, speciaal Qlik Sense uitgebracht met het oog op SSBI. Een bekende SSBI-tool is ook Microsoft Power BI.
      
  • Data visualiseren voor gebruiker; dek aan ondersteuning van het visueel maken van gegevens, zoals via tabellen en grafieken.
       
  • Wizards; die gebruikers ondersteunen bij zowel het samenstellen van analyses als de weergave ervan.
        
  • Gevoelige data afschermen voor gebruikers; denk in dit verband aan de AVG en de GDPR. Dit geldt niet specifiek voor SSBI, maar wordt hier genoemd omdat SSBI beoogd is te gebruiken door eindgebruikers. In de regel een grotere doelgroep dan IT-specialisten binnen een organisatie.


Onerzoeksbureau GBNED