Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Pakketsoort - Financial Planning and Analysis > Kostprijscalculatie

Kostprijscalculatie of kostprijsberekening is een breed begrip dat van toepassing is op vele gebieden, zoals verkoop, productie en projecten. Kostprijscalculatie op maakproducten en projecten vindt in de regel op een gedetailleerd niveau plaats. Denk bij producten aan het gebruik van grondstoffen, half fabrikaten, machine- en mens capaciteit. Tel daarbij ook op marketing en verkoopkosten en indirecte kosten als kantoorpersoneel en huisvesting. Bij een bouwproject kan calculatie plaatsvinden op basis van een bouwbestek. Het berekenen van een kostprijs kan als branche- of zelfs bedrijfsspecifiek worden genoemd.

Nadere toelichting:

Financial Planning and Analyses (FP&A)
In relatie tot FP&A is het bepalen van een goede kostprijs de basis om te komen tot een goede prognose, planning en budgetten.  Reden waarom ‘kostprijscalculatie’ is opgenomen als functionaliteit binnen Corporate Performance Management (CPM).

Web pagina's over [ Kostprijscalculatie ]
Pakketsoort Financial Planning and Analyses (FP&A)
Web pagina onderdelen met [ Kostprijscalculatie ]
CFO software landscape
WIKI's over [ Kostprijscalculatie ]
Kostenplaatsen, analytische boekhouding en boekhoudsoftware

Kostenplaatsen zijn erg handig om boekingen op grootboekrekeningen onder te verdelen naar een extra dimensie. Door te werken met een of meer extra boekingsdimensies kan een grootboekschema overzichtelijk gehouden worden, waarbij wel sprake is van uitgebreide informatie. Er wordt dan ook wel gesproken van een analytische boekhouding. Een bekend voorbeeld van kostenplaatsen zijn afdelingen binnen een organisatie. Eenvoudige boekhoudpakketten werken vaak met kostenplaatsen als extra boekingsdimensie en de uitgebreide boekhoudpakketten werken met een variabel aantal boekingsdimensies die zelf benoemd kunnen worden. Wel opletten bij dit laatste dat het aantal boekingsdimensies niet de spuigaten uitloopt (4 of meer). Voor een analytische boekhouding is het ook van belang dat rapportages plaatsvinden op basis van de boekingsdimensies met de nodige totaaltellingen.  

Vershandel algemeen

Bij de selectie van softwarepakketten voor de verssector zijn eigenschappen van belang voor de productie administratie, Receptuur/calculatie kostprijs en bestellingen.


Onerzoeksbureau GBNED