ViDA - Vat in the Digital Age > ICP opgave
ICP staat voor Intracommunautaire Prestaties en heeft te maken met de levering van goederen en diensten aan andere bedrijven binnen de EU. Het gaat hierbij nadrukkelijk in bedrijven met een geldig BTW-nummer. Een ICP-opgave is een periodieke listing (per maand of per kwartaal) aan de Belastingdienst. In aansluiting op de periodieke BTW-aangifte. Per BTW-nummer (van afnemers in andere EU-landen) wordt dan opgave gedaan van de omzet (excl. BTW). De BTW is dan verlegd naar de afnemer in betreffend land.
De meeste boekhoudsoftware voorziet standaard in de mogelijkheid om een ICP-opgave (naast de BTW-aangifte) elektronisch te kunnen dienen bij de Belastingdienst. Zie de Wiki BTW-aangifte, ICP-opgave en boekhoudsoftware.
Nadere toelichting:
Historie en achtergrond ICP
De EU heeft de volgende informatie over de ICP:
"In 1993 zijn, met de invoering van de interne markt, de grenscontroles afgeschaft en vervangen door rapportageverplichtingen voor intracommunautaire prestaties in de vorm van periodieke btw-lijsten (een lijst is een eenvoudig formulier dat maandelijks/driemaandelijks door bedrijven wordt ingediend, naast hun btw-aangifte, om opgaaf te doen van goederen en diensten die aan bedrijven in andere lidstaten zijn geleverd, met vermelding van het btw-nummer van de afnemers en de totale waarde van de prestaties per afnemer in een bepaalde periode).
Deze lijsten worden opgeslagen in nationale btw-databanken. Deze databanken zijn vervolgens met elkaar verbonden via een elektronische interface (VAT Information Exchange System, kortweg VIES); de communicatieverbindingen tussen de lidstaten worden beheerd door de Commissie, terwijl de nationale VIES-toepassingen door de lidstaten zijn ontwikkeld. De belastingdiensten hebben toegang tot VIES-informatie voor controledoeleinden, terwijl marktdeelnemers via een module van VIES (“VIES-on-the-web”) de geldigheid kunnen controleren van het btw-nummer waaronder afnemers in de Europese Unie voor grensoverschrijdende transacties van goederen of diensten geregistreerd zijn".
Naar controle geldigheid BTW-nummer via VIES.
Aanbevolen
Einde toelichting begrip
Meer over ICP opgave op deze website
Web pagina's over [ ICP opgave ] |
---|
ViDA - VAT in the Digital Age |
WIKI's over [ ICP opgave ] |
---|
BTW-aangifte, ICP-opgave en boekhoudsoftware Functionaliteit voor BTW-aangifte is standaard aanwezig binnen elk boekhoudpakket. Alleen voor het elektronisch indienen van een BTW-aangifte bij de belastingdienst wordt soms gebruik gemaakt van andere software. De eigenschappen die verderop aan de orde komen tonen aan dat er nogal wat regelingen zijn als het gaat om BTW-aangifte. Naast de standaard BTW-aangifte (meestal per kwartaal voor kleine ondernemers en per maand voor grotere ondernemers) kan ook sprake zijn van een ICP-opgave (voor IntraCommunautaire Prestaties van goederen en diensten). Het betreft dan leveringen binnen de Europese Unie. Bij een ICP-opgave is in elk geval sprake van een geldig BTW-nummer van zowel de afzender als de ontvanger. |
Verkoopfacturen en en boekhoudsoftware Een eerste aandachtspunt is dat lang niet alle boekhoudpakketten standaard een functie voor het maken en verzenden van uitgaande (verkooop)facturen bevat. Lang niet alle bedrijven factureren vanuit hun boekhoudsoftware, maar bijvoorbeeld van een branchegerichte toepassing of bijvoorbeeld webwinkelsoftware. Een groothandel maakt in de regel gebruik van software voor de groothandel met modules als inkopen, voorraad- en magazijnbeheer en verkoopfacturen. Een dienstverlenende organisatie (denk aan een accountantskantoor, advocatenkantoor of belastingadvieskantoor) hebben in de regel aparte software voor het registreren van (declarabele) uren en declaraties (facturen). Een bouwbedrijf werkt met software voor een projectenadministratie, mede om te factureren. En bijvoorbeeld een installatiebedrijf gebruikt een werkorderadministratie om te factureren. Tot slot zijn er nog de ERP-toepassingen die zowel functies voor de boekhouding bevatten als factureren. |