Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen > SAAS

Software as a Service (SAAS). Dit is een model waarbij softwareleveranciers veelal zelf hun software via internet aanbieden. SAAS applicaties zijn in de regel benaderbaar via een webbrowser. Veel SAAS-applicaties werken ook op mobiele apparaten, zoals smartphones en tabletcomputers. SAAS is bedoeld voor de eindgebruiker.  

Web pagina onderdelen met [ SAAS ]
ICT Accountancy softwarelandschap
CFO software landscape
Onderzoek en artikelen op deze website over [ SAAS ]
Terugblik kennisevent 2019 met: PSD2, Contracten cloud/saas, AVG-proof, UBL, RGS en APIs (10-10-2019)
Op woensdag 9 oktober 2019 organiseerde Onderzoeksbureau GBNED het 2e "Kennisevent administratieve software" te Hoevelaken. Met aandacht voor PSD2 in relatie tot administratieve software, contracten voor Saas/cloud, AVG-proof zijn, RGS Ready, Elektronisch factureren: UBL in relatie tot de Europee standaard EN16931 en API's.
Legalz: Checklist IT-contracten (08-11-2017)
Wat zijn de onderwerpen die bij het opstellen van uw ICT-contract dienen te worden geregeld? Die vraag houd menigeen bezig in de fase van het onderhandelingen over en sluiten van contracten over bijvoorbeeld softwareontwikkeling, SaaS-diensten of hosting. Zowel voor leveranciers als voor afnemers is van belang dat zij goede ICT-contracten tot stand brengen.
SaaS-contracten en Service Level Agreements (SLA), een checklist (22-10-2014)
Tegenwoordig wordt veel software aangeboden via het internet, wat ook wel Software as a Service (SaaS) wordt genoemd. Men kan SaaS gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals CRM, ERP, financiële pakketten, etc. Bij de meeste SaaS-diensten worden de afspraken met de klant in een SaaS-overeenkomst vastgelegd, waarin tevens vaak een Service Level Agreement is opgenomen.
Blogs op deze website over [ SAAS ]
De begrippen SAAS, PAAS en IAAS nader toegelicht (13-10-2020)
IaaS, PaaS en SaaS zijn ongetwijfeld cloud services waar je al eens van hebt gehoord. De drie termen verschillen maar één letter van elkaar, maar de verschillen zijn groter dan dat.
WIKI's over [ SAAS ]
Boekhoudpakketten vastleggen en verwerken van boekingen

In de vorige eeuw was het handmatig vastleggen van boekingen de belangrijkste functie om efficiënt met boekhoudsoftware te kunnen werken. Met name bij administratiekantoren was het de kunst om zo snel mogelijk boekingen (inkoopfacturen, verkoopfacturen, loonverdeelstaat, etc.) handmatig in te voeren. Bankafschriften werden in de regel al min of meer automatisch geboekt via een 'reconciliatie' functie. Deze laatste functie deed zijn intrede toen banken overgingen op de voorloper van SEPA, te weten MT940, een standaard om op uniforme wijze bankafschriftmutaties aan te bieden aan boekhoudsoftware. Heden ten dage worden mutaties zoveel mogelijk automatisch geregistreerd en verwerkt. Zo kent deze WIKI ook het onderdeel "Betalingsverkeer en boekhoudsoftware" en "Elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking".

Dit onderdeel "Registreren en verwerken van boekingen binnen boekhoudsoftware" gaat in op eigenschappen die zowel van toepassing kunnen zijn op het handmatig vastleggen van boekingen als het automatisch registreren van boekingen.

Checklist softwarecontracten beoordelen

(Bijdrage van Advocatenkantoor Legalz, ICT en Recht)

Een software- of Software as a Service (SaaS)-contract is anders dan een ‘gewoon’ IT-contract. Er zijn specifieke onderwerpen waar u rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan de acceptatietest, het releasebeleid, ontwikkelmethodes, licentiemodel en escrow regeling. Juist de voor softwarecontracten typerende topics hebben we opgenomen in onze checklist. We willen u hiermee een tool geven waarmee u een softwarecontract kunt beoordelen, alvorens u uw handtekening zet.

Cloud computing volgens SAAS, software as a service

Steeds meer toepassingen worden via internet aangeboden via het cloud model en daarbinnen SAAS (Software as a Service). 
Voor toepassingen die via internet draaien volgens het SAAS model zijn aanvullend op het geen al genoemd is in deze WIKI enkele  specifieke aspecten opgenomen die hierna toegelicht worden.

Softwareselectie algemene pakketgegevens, doelgroep, aanschaf en kosten

Een softwarepakket kan afgestemd zijn op bepaalde doelgroepen. Dat kan te maken hebben met bedrijfsomvang of branche waarvoor een pakket geschikt is. En het aspect kosten is van belang. 

Softwareselectie bedieningsaspecten (gebruiksgemak)

Naast het goed functioneren van een softwarepakket in een technisch stabiele en veilige omgeving is een niet onbelangrijk aandachtspunt de mate waarmee rekening wordt gehouden met bedieningsgemak voor de eindgebruiker. Een softwarepakket kan alle benodigde functionaliteit bevatten, maar als gebruikers er niet prettig mee kunnen werken (ook niet na een korte inwerkperiode) dan zal de software niet optimaal gebruikt worden met alle gevolgen van dien, zoals ontevreden medewerkers. Een advies is dan ook gebruikers voor aanschaf kennis te laten maken met de werking en bediening van een softwarepakket. 

Softwareselectie beveiliging en auditaspecten

Bij de selectie van softwaresystemen wordt door de gebruiker meestal uitgebreid aandacht besteed aan functionele eisen en wensen. Nu cloud-computing meer regel dan uitzondering is moet ook aandacht besteed worden aan beveiligingsaspecten in relatie tot internet. Daarnaast spelen audit aspecten een belangrijke rol. Een en ander samengevat onder Assuring (zekerheid). ZIe ook het thema "GRC en Assuring" op deze website.

Softwareselectie installatie, implementatie en support

Als een softwarepakket eenmaal is aangeschaft begint het traject van installatie, implementatie en support. Installatie speelt met name bij toepassingen die lokaal geïnstalleerd worden (al dan niet via een externe hostingpartij). Implementatie betekent het inregelen van de software aan de eisen en wensen van de onderneming en gebruikers opleiden om het het softwarepakket aan de slag te kunnen. En support betekent ondersteuning nadat het pakket in gebruik is genomen met als belangrijke aspect de helpdeskfaciliteiten door de leverancier.. 

Steeds meer toepassingen worden via internet aangeboden via het cloud model met de variant SAAS (Software as a Service). Vandaar dat daar nog even apart aandacht aan wordt besteed. Voor meer algemene informatie over Cloud computing en SAAS verwijzen we naar het thema "Cloud (SAAS)" op deze website.

Onderstaand volgen de criteria voor respectievelijk installatie, implementatie, support, updates en Cloud (SAAS):
  

Links naar andere websites over [ SAAS ]
EuroCloud Nederland
Stichting EuroCloud Nederland is de snel groeiende community van bedrijven, instellingen en individuen met belangstelling voor of belangen in Cloud Computing en SaaS. EuroCloud NL is het Nederlandse chapter van EuroCloud, de Europese federatie van regionale EuroClouds.
SaaS4Channel
SaaS4Channel is een business community voor beslissers en strategen uit het ICT kanaal met interesse in Cloud diensten (SaaS, PaaS en IaaS).
Softwarepakketten met [ SAAS ] Leverancier
Babeldat
Alles-in-één SaaS WMS en TMS voor transport en logistiek
Rigter Cloud Logistics
IFS Ultimo Enterprise Asset Management (EAM)
SaaS EAM-oplossing gericht op onderhoud en veiligheid
Ultimo Software Solutions bv
Epicflow
SAAS oplossing voor multi project en resource management
GLOW Management Nederland BV
Condor
Integraal SaaS voor vastgoedbeheer
Condor
Case Control
Saas dossier software voor incasso organisaties, advocatuur
Case Control
WindexCC (Windex Communication Centre)
Saas software voor verenigingen en ledenorganisaties
Windex Bedrijfssoftware B.V.
Sympa HR
SaaS HR Adaptive Cloud
Sympa Nederland BV

Onerzoeksbureau GBNED