Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Cloud computing (SAAS)

Cloud computing (SAAS) > Relevante begrippen

Cloud computing

Bij Cloud computing gaat het om het via internet beschikbaar stellen van hardware, softwaretoepassingen en gegevens. Veelal wordt onderscheid gemaakt tussen:
1. software as a service (SaaS);
2. platform as a service (PaaS);
3. infrastructure as a service (IaaS).

 
SAAS

Software as a Service (SAAS). Dit is een model waarbij softwareleveranciers veelal zelf hun software via internet aanbieden. SAAS applicaties zijn in de regel benaderbaar via een webbrowser. Veel SAAS-applicaties werken ook op mobiele apparaten, zoals smartphones en tabletcomputers. SAAS is bedoeld voor de eindgebruiker.  

 
IAAS

Infrastructure as a service (IAAS). In deze laag wordt de infrastructuur aangeboden. Een belangrijk kenmerkt is dat de aangeboden infrastructuur schaalbaar is dus kan meegroeien met de behoefte van de lagen er boven. Aangeboden via integratie of virtualisatie.
Meer uitleg over Cloud computing is ook te vinden op Wikipedia.

 
PAAS

Staat voor ‘Plaform as a Service’; extra diensten, gerelateerd aan de infrastructuur die SAAS aanbieders gebruiken. Ook het ontwikkelplatform, en daarmee de te gebruiken technologie, wordt dan door de platformleverancier bepaald.

 
Webbased

Toepassing waarbij u alleen een aansluiting op internet nodig hebt en een browser. De toepassingen zijn als het ware specifiek ontworpen om via internet te gebruiken. In de meeste gevallen treden softwareleveranciers hier dan zelf op als ASP. Er wordt ook wel gesproken over Software as a Service, kortweg: SAAS, als het gaat om dit aanbod. 

 
Web enabled

In dit geval worden toepassingen (veelal toepassingen die lokaal draaien onder Windows) via een hulpmiddel (Terminal Server Emulatie) aangeboden via internet. We spreken dan meestal over een VPN toepassing, waarbij VPN staat voor Virtueel Private Network. Er zijn hostingbedrijven die gespecialiseerd zijn op dit gebied. 

Meer uitleg over Web enabled
 
ASP - Application Service Provider

Mede door internet zijn er voor de installatie van software nieuwe implementatie-modellen ontstaan in de praktijk met ieder hun eigen voordelen en aandachtspunten. Zo kunt u kiezen voor het model waarbij alles is ondergebracht op een (web)server bij de aanbieders van de toepassing. We spreken dan over het SAAS model, waarbij SAAS staat voor ‘Software as a Service’. U kunt ook kiezen voor het model waarbij toepassingen op uw eigen (web)server staan, al dan niet ondergebracht, via outsourcing, bij een derde partij, aangeduid als ASP (Application Service Provider), of ook wel hostingpartij genoemd.

 
Webservices, webdiensten

Onder 'webservices' verstaan we (web)componenten die aangeroepen en geïntegreerd worden in uw eigen website. Het component zelf wordt uitgevoerd op de server van de aanbieder. Dit wordt ook wel aangeduid als webdiensten. Meer...

 
API

API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorkap van softwaresystemen om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen. In relatie tot cloud computing wordt gesproken over ‘web-api’. API kan gezien worden als tegenhanger voor de ouderwetse interfaces, waarbij gegevens, veelal batchgewijs, via een bestand uitgewisseld worden tussen de verschillende administratiesystemen.

Meer uitleg over API
 
Portaalsysteem

Is software die het mogelijk maakt alle informatie voor een bepaalde doelgroep op internet te ontsluiten. Een portal kan ook afgestemd zijn op gebruikersprofielen van bezoekers. In de accountancy zijn het veelal systeem waarbinnen kantoren hun cliënten informatie beschikbaar stellen, al dan niet aangevuld met functies als het beoordelen van documenten en het doorgeven van bepaalde mutaties. 

 

Onerzoeksbureau GBNED