Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Branche - Dienstverlening financieel

Branche - Dienstverlening financieel > Relevante begrippen

Bewaarplicht

Elke ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie zeven jaar te bewaren
Art. 52 AWR bevat de algemene voorschriften en het algemene kader waaraan de administratie van ondernemers moet voldoen. Deze bepalingen gelden eveneens voor de ondernemer voorzover deze de administratie in elektronische vorm voert 
Naar bewaarplicht.....

 
Horizontaal toezicht

Bij horizontaal toezicht zal de Belastingdienst dan ook gaan steunen op de werkzaamheden die door de financieel intermediair zijn uitgevoerd. Afspraken hierover zijn en worden vastgelegd in convenanten die afgesloten worden met individuele kantoren en branche- en beroepsorganisaties.

 
Payroll

Payroll staat voor Salaris- en loonadministratie. Met als belangrijkste functie het berekenen (bruto-netto en/of netto-bruto) van in te houden (belasting- sociale verzekeringspremies) en netto uit te betalen loon aan werknemers per verloningsperiode. Payroll kan verder een schat aan managementinformatie opleveren, zoals inzicht in de bruto- en netto loonkosten voor een organisaties en/of afdeling daarbinnen. Steeds vaker biedt software voor het voeren van de salaris- en loonadministratie ook functies voor personeelsbeheer, oftewel Human Resource Management (HRM). Het gaat bij dit laatste om functies op het gebied van personeelsbeheer, werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, employee benefits, competentiemanagement (personeelsbeoordeling), functieprofilering en -matching, carrière en loopbaanplanning, verzuimregistratie, verlofregistratie, personeelsplanning, wagenparkbeheer, subsidie, workflow en employee self service.
Meer informatie over salaris- en HRM-software...

 
Digitaal dossierbeheer

Het digitaal vastleggen van bij elkaar horende informatie. Binnen de accountancy heeft digitaal dossierbeheer betrekking op relaties en (veelal controle)opdrachten. Het gaat daarbij met name om een digitale verantwoording van uitgevoerde werkzaamheden en onderliggende stukken. Binnen de advocatuur heeft digitaal dossier- (en relatie)beheer bijvoorbeeld betrekking op zaken. Meer...

 
Elektronisch factureren

Het op elektronische wijze, in een afgesproken formaat, verzenden van facturen door een leverancier en het op elektronische wijze ontvangen en verwerken van facturen door een afnemer. Een en ander system-to-system. Synoniem van eFacturatie.

 
Elektronische handtekening

Het ondertekenen van digitale berichten vindt plaats via een elektronische handtekening. Het gewenste niveau van betrouwbaarheid speelt een belangrijke rol bij de soort elektronische handtekening die wordt gebruikt. Bij het ondertekenen gaat het om de onweerlegbaarheid (non-repudiation), dus het vastleggen van de identiteit van de afzender en om de integriteit, dus de zekerheid dat het bericht niet onderweg wordt veranderd

Meer uitleg over Elektronische handtekening
 
Fiscaal Jaarrapport

Term in het kader van het SBR programma.
Het geheel aan verantwoordingsrapportages op fiscale grondslag voor kleine ondernemers wordt aangeduid met de term Fiscaal Jaarrapport –FJR.

 
Portaalsysteem

Is software die het mogelijk maakt alle informatie voor een bepaalde doelgroep op internet te ontsluiten. Een portal kan ook afgestemd zijn op gebruikersprofielen van bezoekers. In de accountancy zijn het veelal systeem waarbinnen kantoren hun cliënten informatie beschikbaar stellen, al dan niet aangevuld met functies als het beoordelen van documenten en het doorgeven van bepaalde mutaties. 

 
PSD2

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een uitbreiding op PSD1 (Richtlijn voor betaaldiensten - 2007/64/EG). Mede vanwege de opkomst van internet en mobiele betalingen voldoet PSD1 niet meer. Zo zijn er een aantal innoverende betaalproducten en –diensten, zoals betaalinitiatiediensten of rekeninginformatiediensten die (nieuw) in PSD2 zijn opgenomen. 

Meer uitleg over PSD2
 
XBRL

XBRL dat een afkorting van van “eXtensible Business Reporting Language” kan gezien worden als een open op XML gebaseerde standaard voor het rapporteren over bedrijfsinformatie.

 

Onerzoeksbureau GBNED