Softwarepakketten.nl
Urios

Onderzoek

Aanbod van fiscale aangiftesoftware en verkort of niet verkort de winstaangifte doen?

Plaatsingsdatum 04-09-2010
Berichtdatum 31 augustus 2010

Inzicht in het aanbod van fiscale aangiftesoftware en de ontwikkeling daarvan. Met een overzicht van de soorten van fiscale aangiftes en mogelijkheden waarin deze ingediend kunnen worden bij de Belastingdienst. En antwoord op de vraag of fiscale aangiftesoftware voor de IB en VPB straks niet meer nodig als de verkorte winstaangifte IB en VPB een feit is in XBRL.

Fiscale aangiftesoftware kan al jaren met BAPI overweg om gegevens automatisch uit te wisselen met de Belastingdienst. Het begrip BAPI is dan ook bij alle accountants bekend. Gegevens uitwisselen met de Belastingdienst in het XBRL formaat via Digipoort (de opvolger van het BAPI-kanaal) komt slechts langzaam van de grond. De belangrijkste oorzaak van dit laatste is dat de Belastingdienst XBRL nog niet in voldoende mate ondersteund. Zo kunnen Elektronische Kopie Aanslagen (EKA’s) alleen nog via het BAPI-kanaal retour worden ontvangen. Natuurlijk kunt u er als intermediair voor kiezen om sommige aangiftes in te sturen in XBRL formaat via Digipoort. Maar houdt u goed in de gaten dat het BAPI-kanaal dan ook in stand moet blijven. In ieder geval voorlopig en dat is een rekbaar begrip.

Afgelopen jaren is al vaker de vraag gesteld of specifieke aangiftesoftware IB en VPB eigenlijk nog wel nodig is als de verkorte winstaangifte IB en VPB in XBRL een feit is?
Wij hebben aan leveranciers van fiscale aangiftesoftware de stelling voorgelegd dat fiscale aangiftesoftware voor de IB en VPB straks niet meer nodig als de verkorte winstaangifte IB en VPB een feit is in XBRL. En dat leverde een aantal interessante reacties op.

Lees verder voor complete artikel en bijlage met pakketspecificaties in PDF.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED, Gerard Bottemanne
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED, Gerard Bottemanne

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED