Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Onderzoek

IB en VPB aangiftes in 2013 niet meer via BAPI

Plaatsingsdatum 28-04-2011
Berichtdatum 28 april 2011

In 2013 fiscale aangiftes IB en VPB aanleveren via Digipoort en niet meer via BAPI

Op dit moment is vanuit de overheid besluitvorming onderhanden om Digipoort per 2013 in te zetten als exclusief kanaal (system to system) voor het ontvangen van IB en VPB aangiftes voor de Belastingdienst in XBRL formaat. Digipoort is dan de opvolger van BAPI voor deze aangiftes. De overgang naar XBRL is daarmee dan ook een feit. Verwacht wordt dat medio 2011 de besluitvorming definitief zal zijn. Deze voorgenomen besluitvorming is al besproken met de betreffende leveranciers van IB en VPB aangiftesoftware en bijvoorbeeld ook de beroepsorganisatie van accountants (NBA) heeft aangegeven achter dit besluit te staan.

Hoewel de overheid zelf niet spreekt van een verplichtstelling als het gaat om de invoering van XBRL is daar feitelijk wel sprake van. Vanuit aangiftesoftware kunnen aangiftes IB en VPB vanaf belastingjaar 2012 (dus vanaf 2013) alleen nog maar via Digipoort ontvangen worden in XBRL formaat. Het huidige aangifteformaat (XML) via BAPI aanleveren is dan niet meer mogelijk. Aangifte doen via de website van de Belastingdienst blijft wel mogelijk. Maar dat laatste is voor intermediairs die gebruik maken van commerciële aangiftesoftware geen optie.

Dat de overheid nu kiest voor het gefaseerd inzetten van Digipoort als exclusief kanaal is op zichzelf wel een logische stap. Op vrijwillige basis de overstap maken naar XBRL heeft de afgelopen 5 jaar niet gewerkt. Dat laatste blijkt onder andere uit het feit dat lang niet alle relevante softwareleveranciers hun pakketten gereed hebben gemaakt voor het samenstellen van aangiftes IB en VPB in XBRL en het aanleveren van de aangiftes via Digipoort. De overheid zet dus nu, op verzoek van de verzamelde marktpartijen, het exclusief gebruik van Digipoort in als vliegwiel om de adoptie van XBRL te vergroten.

De Belastingdienst heeft in een presentatie, tijdens de ICT Accountancy SBR/XBRL praktijkdag op 14 april 2011, voor intermediairs de overgang van BAPI naar Digipoort als volgt toegelicht:

 • Bestaande processen worden gecompleteerd, zowel inkomend als uitgaand, beginnend met de keten IH/VPB. Er wordt daarbij gesproken over ‘plateau 2013 Aanslag IH/VPB’.
   
 • De Nederlandse taxonomie wordt uitgebreid met berichtsoorten die nu al wel in BAPI aanwezig zijn, maar nog niet in XBRL.
   
 • Het plateau ‘2013 Aanslag IH/VPB’ is door de Belastingdienst als volgt gespecificeerd:
  A. Aangifte IH (particulier, winst), (inclusief verkort);
  B. Aangifte VPB (incl. verkort);
  C. Verzoek/wijziging VA (voorlopige aanslag) IH/VPB;
  D. Uitstelregeling IH/VPB;
  E. Elektronische Aanslag IH/VPB; met als randvoorwaarde dat eHerkenning/eMededelen operationeel is. 

De Belastingdienst noemt ook ‘plateau 2014 Aangifte OB/ICP’ in zijn presentatie. Maar wij richten ons met dit artikel eerst even op de aangifte IH/VPB.

Bovenstaande tekst behoort bij een uitgebreid artikel dat tevens inzicht geeft in:

 1. De situatie van IB/VPB aangiftes in 2013;
 2. De mogelijkheden om de diverse soorten IB en VPB aangiftes te kunnen indienen vanaf 2013 bij de Belastingdienst.
 3. Het SBR-programma van de overheid
 4. eHerkenning/eMededelen
 5. Aandachtspunten bij de overgang van BAPI naar Digipoort en XBRL

Lees verder...
Het complete artikel "IB en VPB aangiftes in 2013 niet meer via BAPI" is GRATIS op te vragen in PDF formaat. U wordt dan ook automatisch op de hoogte gehouden van relevante ontwikkeling op het gebied van ICT en Accountancy.
Naar opvragen gratis artikel IB en VPB aangiftes in 2013 niet meer via BAPI...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED