Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Geen aangiftesoftware, toch SBR?

Plaatsingsdatum 05-12-2013
Berichtdatum 5 december 2013

Afgelopen weken ontvingen wij vragen van intermediairs die geen gebruik maken van aangiftesoftware. Het gaat veelal om intermediairs die alleen werken en voor de belastingaangiften gebruik maken van het aangifteprogramma voor particulieren en het Persoonlijk Domein voor ondernemers via de website van  de belastingdienst. De vraag die zij zich stellen  is of zij moeten investeren in aangifte software en een PKIoverheid services certificaat?
 
Ten eerste is het goed om op te merken dat het Persoonlijk Domein bij de Belastingdienst alleen bedoeld is voor de ondernemers zelf en niet voor intermediairs. In de praktijk wordt het Persoonlijk Domein voor ondernemers echter ook door intermediairs gebruikt die met de persoonlijke inloggegevens van hun klant de belastingaangiften doen voor hun klanten. Kunnen zij dit komende jaren blijven gebruiken en wat zijn alternatieven?

Belastingdienst en SBR
De SBR verplichtstelling voor de belastingdienst houdt in dat sinds 1 januari 2013 de aangiften IB en Vpb in SBR aangeleverd moeten worden bij Digipoort. Met ingang van 1 januari 2014 volgen de BTW aangifte en de ICP-opgaaf. (Zie ook artikel SBR: BTW-aangifte en ICP-opgaaf). Steeds meer stromen zijn nu al of op korte termijn (alleen) via SBR mogelijk, waaronder het aanvragen van uitstel volgens de uitstelregeling belastingconsulenten, het ophalen van kopie-aanslagen, de OB suppletie en het aanvragen en wijzigen van toeslagen.

SBR voor SBA (Service Bericht Aanslag) en uitstel
Met de komst van SBR veranderen ook de EKA (Elektronische Kopie Aanslag) en de uitstelregeling belastingconsulenten. Bij de SBR verplichtstelling voor een belastingsoort zal de bijbehorende EKA opgevolgd worden door de SBA die dus alleen via Digipoort aangevraagd wordt.

Met ingang van aangiftejaar 2013 vervalt de mogelijkheid voor intermediairs om uitstel op papier of middels BAPI aan te vragen bij de Belastingdienst. U kunt dan alleen met SBR en via Digipoort gebruik maken van de uitstelregeling belastingconsulenten.

Dus als u gebruik wilt gaan of blijven maken van SBA en/of de uitstelregeling belastingconsulenten dan zult u de overstap naar SBR moeten maken. Inmiddels is er software op de markt, specifiek bedoeld voor intermediairs om alleen de uitstelregeling via SBR af te handelen. Zie www.ictaccountancy.nl/belastingaangiftesoftware.

Mogelijkheden SBR software
Voor SBR heeft u software nodig die in SBR kan rapporteren. De gezamenlijke koepels hebben de website www.SBRsoftwarecheck.nl in het leven geroepen om intermediairs inzicht te geven in de status en mogelijkheden die de verschillende softwareleveranciers bieden op het gebied van SBR.

Download complete artikel "Geen aangiftesoftware, toch SBR?" in PDF-formaat...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL
Bronvermelding Gerard Bottemanne, Menno Kooreman en Jaap Wassink
Internet URL Gerard Bottemanne, Menno Kooreman en Jaap Wassink

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED