Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Geen aangiftesoftware, toch SBR?

Plaatsingsdatum 05-12-2013
Berichtdatum 5 december 2013

Afgelopen weken ontvingen wij vragen van intermediairs die geen gebruik maken van aangiftesoftware. Het gaat veelal om intermediairs die alleen werken en voor de belastingaangiften gebruik maken van het aangifteprogramma voor particulieren en het Persoonlijk Domein voor ondernemers via de website van  de belastingdienst. De vraag die zij zich stellen  is of zij moeten investeren in aangifte software en een PKIoverheid services certificaat?
 
Ten eerste is het goed om op te merken dat het Persoonlijk Domein bij de Belastingdienst alleen bedoeld is voor de ondernemers zelf en niet voor intermediairs. In de praktijk wordt het Persoonlijk Domein voor ondernemers echter ook door intermediairs gebruikt die met de persoonlijke inloggegevens van hun klant de belastingaangiften doen voor hun klanten. Kunnen zij dit komende jaren blijven gebruiken en wat zijn alternatieven?

Belastingdienst en SBR
De SBR verplichtstelling voor de belastingdienst houdt in dat sinds 1 januari 2013 de aangiften IB en Vpb in SBR aangeleverd moeten worden bij Digipoort. Met ingang van 1 januari 2014 volgen de BTW aangifte en de ICP-opgaaf. (Zie ook artikel SBR: BTW-aangifte en ICP-opgaaf). Steeds meer stromen zijn nu al of op korte termijn (alleen) via SBR mogelijk, waaronder het aanvragen van uitstel volgens de uitstelregeling belastingconsulenten, het ophalen van kopie-aanslagen, de OB suppletie en het aanvragen en wijzigen van toeslagen.

SBR voor SBA (Service Bericht Aanslag) en uitstel
Met de komst van SBR veranderen ook de EKA (Elektronische Kopie Aanslag) en de uitstelregeling belastingconsulenten. Bij de SBR verplichtstelling voor een belastingsoort zal de bijbehorende EKA opgevolgd worden door de SBA die dus alleen via Digipoort aangevraagd wordt.

Met ingang van aangiftejaar 2013 vervalt de mogelijkheid voor intermediairs om uitstel op papier of middels BAPI aan te vragen bij de Belastingdienst. U kunt dan alleen met SBR en via Digipoort gebruik maken van de uitstelregeling belastingconsulenten.

Dus als u gebruik wilt gaan of blijven maken van SBA en/of de uitstelregeling belastingconsulenten dan zult u de overstap naar SBR moeten maken. Inmiddels is er software op de markt, specifiek bedoeld voor intermediairs om alleen de uitstelregeling via SBR af te handelen.

Download complete artikel "Geen aangiftesoftware, toch SBR?" in PDF-formaat...

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SBR / XBRL
Bronvermelding Gerard Bottemanne, Menno Kooreman en Jaap Wassink

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren, Open banking en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Gerelateerde berichten

SBR en Softwareleveranciers: geen bron van innovatie [28-05-2014]

SBR verplichtstelling : BTW-aangifte en ICP-opgaaf [26-11-2013]

SBR en de jaarrekening: digitaal jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel [26-08-2013]

SBR verplichtstelling: status bij Belastingdienst en Leveranciers [01-03-2013]

Is mijn softwareleverancier SBR-ready? [13-12-2012]


Onerzoeksbureau GBNED